Važnost tehničke struke u osiguravanju pristupačnosti objekata osobama s invaliditetom

ZAGREB, 11. listopada 2013. – Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) te udrugama osoba s invaliditetom iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, organizira stručni skup za tehničku struku i djelatnike lokalne i regionalne samouprave s područja ove dvije županije pod nazivom „Važnost i uloga tehničke struke u osiguravanju i ostvarivanju pristupačnosti/prava osoba s invaliditetom“.

Skup će se održati u utorak, 15. listopada, u prostorijama Franjevačkog klerikata u Splitu, s početkom u 10 sati i očekivanim završetkom u 15 sati.
Pristupačnost fizičkog okruženja osnovni je preduvjet ostvarivanja svih drugih prava osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom različitih oštećenja imaju različite potrebe, kad se radi o elementima osiguravanja pristupačnog okruženja. Propisi u području  pristupačnosti  se vrlo često ne poštuju i nedovoljno se primjenjuju u praksi.
Namjera skupa je da se stručnjaci tehničkih usmjerenja i djelatnici lokalne i regionalne samouprave, koji na neposredan način u svakodnevnom radu utječu na osiguravanje pristupačnosti građevinama za osobe s invaliditetom, informiraju o novim saznanjima i iskustvima osoba koje ih koriste u svakodnevnom životu.
Sudionicima će se uvodno obratiti Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj te Lino Fučić, načelnik sektora za graditeljstvo pri Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja. 

11.10.13