Nedjelja, 20.12.2009.

Na Jelačićevu trgu očekuje se 20.000, a na splitskoj Rivi čak 50.000 ljudi

Gradovi tradicionalno organiziraju doček Nove godine na otvorenom. Na gradskim trgovima nastupat će domaće pop i rock-zvijezde, uz pokoje pojačanje iz susjednih zemalja, za što će neki gradovi izdvojiti i do 350.000 kuna

Glavna zvijezda ovogodišnjeg dočeka Nove godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu bit će Boris Novković, doznali smo u Gradu. Svojim poznatim hitovima »Kuda idu izgubljene djevojke«, »Mašta moja«, »Emily« i »Više ništa nije kao prije«, uvest će Zagrepčane u 2010. godinu. Program na Jelačićevu trgu počinje oko 21 sat, a podijeljen je na nekoliko tematskih cjelina.
Da bi privukla i mlađu populaciju, Koncertna direkcija angažirala je grupe Adastra, Flayer i Vatra koje će prve nastupiti i zagrijati atmosferu. Nakon njih na scenu stiže All star bend čiji će članovi Miro Ungar, Ervin Baučić, Davor Bogović i Branko Požgajec Zagrepčane zabavljati starom rock-glazbom.
Đani Stipaničev, Kvartet Gubec i Label bend svirat će sve do vatrometa koji će, tradicionalno, biti u ponoć i uvesti Zagrepčane u 2010. godinu.
Boris Novković, kao glavna zvijezda dočeka, na scenu stiže odmah nakon završetka vatrometa. Do kraja programa, koji završava u dva ujutro, muziku će puštati DJ Kelps.
»Svake se godine barem 20.000 građana okupi na dočeku, no oko 35.000 njih sigurno prođe Jelačić-placom. Neki dolaze prije odlaska na tulum, a neki pak dolaze nakon ponoći pa uvijek na Trgu ima ljudi«, rekao je Davor Žagar, direktor Koncertne direkcije, koja je organizator dočeka.
Ulazak u Novu godinu Splićani će tradicionalno dočekati na Rivi, gdje će ih zabavljati Toni Cetinski. Novogodišnja fešta »teška« je više od 550.000 kuna, a novac će osigurati Grad Split i sponzori. I splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegovi sugrađani zadovoljni su što će ih baš Cetinski zabavljati u novogodišnjoj noći, te poručuju da će u svom »dnevnom boravku« ili »tinelu«, kako nazivaju Rivu, organizirati najspektakularniji, ali i jedan od najskupljih dočeka u Hrvatskoj.
Procjenjuje se da će posljednju ovogodišnju noć na Rivi ispratiti oko 50.000 Splićana i njihovih gostiju, a možda i znatno više s obzirom na to da je recesija prepolovila rezervacije za novogodišnji doček u hotelima, bilo onima u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.
Splićani također ne zamjeraju svom gradonačelniku što u teškim recesijskim vremenima zaboravlja na štednju, a likuju i zbog toga što će, uvjereni su, napokon imati ljepši i spektakularniji novogodišnji doček od onoga u Dubrovniku. Padne li kiša, a prosinac pokaže svoju ćud, fešta će se premjestiti na drugo mjesto. Na koje, još nije poznato, osim što se zna da to neće biti arena Spaladium, jer se tamo priprema drugo slavlje.
Novogodišnji doček u Rijeci na kojem nastupaju One piece puzzle, Bajaga i Instruktori te TBF stoji oko 350.000 kuna, što je za 50.000 kuna manje nego lani. Grad Rijeka je u pregovorima sa sponzorima koji će, kao i prošlih godina, pokriti dio troškova.
Osim o kvaliteti izvođača, ove godine više se vodilo računa i o cijeni dočeka upravo zbog jasne potrebe za planiranjem skromnijih izdataka. Riječki One piece puzzle zagrijat će riječku publiku i prvi nastupiti, nakon njih će nastupit Bajaga, a u ponoć slijedi čestitka riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela s pozornice i neizbježni vatromet. TBF nastupa oko sat iza ponoći.
Rijeka je već ukrašena, no ove se godine i na to potrošilo znatno manje novca nego prošle godine kada je nabavljen velik dio nove opreme. Umjesto prošlogodišnjih 1,2 milijuna kuna, na to je potrošeno upola manje - 648.000 kuna.
Zvijezda Dočeka nove 2010. u Dubrovniku na Stradunu je Milo Hrnić i njegov prateći bend te lokalna grupa DaRiva. Takav je izbor, čim je procurio u javnost, kod dijela Dubrovčana nazvan političkim, jer je HNS-ovac Hrnić bliski suradnik gradonačelnika Andra Vlahušića. A cijena? Samo, kako kažu u Gradu, 12.000 eura. I to za prateći bend glavne zvijezde. Milo Hrnić će zabavljati svoje sugrađane i njihove goste - besplatno. Koliko će stajati drugi umjetnici u silvestarskoj noći, nije poznato. Spomenimo da je voditelj večeri Nano Vlašić, inače frontmen DaRive te također član Organizacijskog odbora za doček. Na reprizi publiku će zabavljati Valetudo i Teatar. Organizatori dočeka Nove godine su Grad i Turistička zajednica Dubrovnika.
Doček Nove godine na otvorenom organizirat će se na četiri mjesta u središtu grada, najavili su čelnici Turističke zajednice i Grada Zadra. Novogodišnja zabava bit će na Narodnom trgu te na dva mjesta u Varoši i na Forumu.
»Doček Nove godine bit će organiziran po uzoru na naše ljetne pučke feštice petkom. Želimo i pokušavamo na ovaj način napraviti nešto novo, otvoriti jedan ciklus događanja na cijelom Poluotoku. Ako ove godine uspijemo dobro organizirati doček, ubuduće ćemo to usavršavati«, istaknuo je predsjednik TZ-a Zvonko Šupe. Naglasio je da se takvom organizacijom na više mjesta zapravo ne napušta tradicionalni doček na glavnom trgu jer zabava na trgu ostaje i ove godine. Na pozornici nastupaju dva benda, a trg će biti i svojevrsna dobrodošlica onima koji će doći u grad na proslavu.
Druga pozornica bit će u Varoši također s dva benda, ali nastupit će i tri klape koje će kao i tijekom ljetnih feštica obilaziti lokale i svirati na ulicama.
Treća pozornica ponajviše je namijenjena mlađim građanima, a nalazit će se ispred crkve Sv. Dominika i zgrade Kazališta lutaka. »Bit će to svojevrstan novogodišnji party alternative«, rekao je Šupe.
Četvrta pozornica bit će postavljena na Forumu, gdje je i najveći prostor, a atmosferu će održavati dobra glazba po izboru DJ-a. Angažirano je i nekoliko glumaca Kazališta lutaka koji će šetati gradom, posjećivati lokale i zabavljati goste. Riječ je o raznovrsnom i atraktivnom programu u kojemu će sve generacije građana sigurno pronaći nešto za sebe. Na svim pozornicama svirat će isključivo zadarski glazbenici.
Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić istaknuo je da bi se ubuduće ovakvi dočeci Nove godine na cijelom Poluotoku mogli organizirati i u suradnji s hotelskim kućama te se uvrstiti u turističku ponudu. [Lj. Ivićev Balen/ K. Bulić/ Lj. Mamić Pandža/ M. Pauček Šljivak/ D. Stella]
IZVOR: VJESNIK

Stanje na cestama

Otežano se vozi u većem dijelu zemlje zbog snijega i poledice. Upozoravamo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Za sav je promet zatvorena državna cesta D 25 Gospić-Karlobag.

Dionicom Jadranske magistrale (D 8) Senja i Karlobag, te državnom cestom D 27 Obrovac-Gračac smiju prometovati samo osobna vozila.

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu cestama u:
Lici i unutrašnjosti Dalmacije:
D 1 Karlovac-Korenica-Gračac-Knin (Lička magistrala),
D 23 Žuta Lokva-Senj,
D 25 Korenica-Gospić,
D 42 Saborsko- Poljanak-Selište,
D 50 Žuta Lokva-Gospić-Gračac,
D 52 Špilnik-Vrhovine-Č. Klanac,
D 504 Ličko Petrovo Selo-Prijeboj,
D 506 Dobroselo-Mazin,
D 522 Udbina-G.Ploča,
D 217 G.Vaganac-Ličko Petrovo Selo,
D 218 Užljebić-Donji Lapac-Doljani- Brotnja-Srb-Sučević,
D 60 Sinj-Trilj-Imotski,
D 62 Zagvozd-Metković-Vrgorac,
D 39 Aržano-Gornja Brela i kao i na većini državnih cesta u Zadarskoj županiji.

Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju:
A 6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva,
B 6 Kikovica-Rijeka/čvor Orehovica,
D 3 Vrbovsko-Kupjak-Delnice-Rijeka (stara cesta kroz Gorski kotar),
D 32 Prezid-Delnice,
D 42 Stubica-Ogulinski Hreljin,
D 203 Brod na Kupi-Delnice,
D 305 Parg-Čabar i
D 501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica i Vrbovskog, kao i na većini državnih cesta u središnjoj i sjevero-zapadnoj Hrvatskoj.

Na cestama Samoborskog i Žumberačkog gorja obavezna je zimska oprema.

Paškim mostom i Jadranskom magistralom (D 8) između Bakra i Senja zabranjen je promet za I.skupinu vozila (autobuse na kat, kamp prikolice i motocikle), a Jadranskom magistralom (D 8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene i za II. skupinu (vozila s natkrivenim teretnim prostoroma).

Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A 1 od vijadukta Božići do tunela Sveti Rok, te na A 6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do tunela Tuhobić.
IZVOR: HAK