Nedjelja, 20.09.2009.

Sport

5. kolo 2. HNL: Solin-Junak 2:0

5. kolo 3. HNL: Hrvace - Velebit 1:1

Turizam suzbija krizu u zapošljavanjuPrema HZZ-u, u prvih sedam mjeseci na sezonskim poslovima zaposleno je 22.511 osoba ili 1,6 posto više nego lani. Pritom ih je najviše, čak 14.391, dobilo posao u turizmu

Da i u vremenima velikih gospodarskih kriza postoje poslovi za koje je teško naći dobre radnike, najbolje se vidi po rezultatima sezonskog zapošljavanja. Unatoč rastu nezaposlenosti te najavama sve većeg otpuštanja radnika, i ovogodišnja je turistička sezona još jednom potvrdila da Hrvatskoj nedostaje kvalitetnih kadrova za rad u turizmu. Pritom su mnogi hotelijeri i ugostitelji uspjeli pronaći potrebne radnike, ali tek toliko, kako sami kažu, da pokrpaju rupe budući da nema mnogo prostora za biranje.
Među zaposlenima najviše je prodavača, sobarica, konobara, čistačica, kuhinjskih radnika te kuhara, a zaposlen je i velik broj pomoćnih kuhara, radnika na proizvodnoj liniji, pomoćnih konobara te recepcionara. U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima angažirano je 8120 osoba. Najviše njih, 2055, zaposleno je u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, a u prerađivačkoj industriji 1475 radnika.
Najviše sezonaca, gledano po županijama, našlo je posao u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 3335 radnika te u Istarskoj, u kojoj ih se zaposlilo 2180. Po broju zaposlenih u sezoni slijede Osječko-baranjska, Dubrovačko-neretvanska te Primorsko-goranska županija. Ti su rezultati potpuno u skladu s predviđanjima poslodavaca koji su u anketi što je HZZ provodi početkom svake godine, prognozirali da će tijekom 2009. zaposliti više od 66.000 radnika. Pritom samo u ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti planirano je zapošljavanje 18.048 sezonaca. Uz to, poslodavci su predvidjeli da će velik broj radnika zaposliti u sektoru poslovanja nekretninama, iznajmljivanju, poljoprivredi, lovu, šumarstvu, ribarstvu te graditeljstvu.
Za usporedbu, tijekom 2008. na sezonskim je poslovima preko Zavoda za zapošljavanje zaposleno 24.403 radnika ili 19 posto ukupno zaposlenih. Gledano po županijama, najviše se sezonaca tada zaposlilo u Splitsko-dalmatinskoj, Osječko-baranjskoj, Dubrovačko-neretvanskoj te Istarskoj županiji, a što se djelatnosti tiče najviše ih je radilo u pružanju smještaja, pripremi i posluživanju hrane te trgovini. Lani je međumjesnim posredovanjem, odnosno iz drugih dijelova Hrvatske, s evidencije HZZ-a u sezoni zaposleno 18.686 radnika.
Međumjesno zapošljavanje uobičajeno je tijekom turističke sezone ili sezone poljoprivrednih radova budući da je poslodavcima teško pronaći potrebne radnike u vlastitoj sredini. Mnogi od njih, posebno oni iz razvijenijih turističkih županija, pribjegavaju stoga tijekom godine tzv. job huntingu, točnije diljem zemlje organiziraju prezentacije i susrete na kojima se žele predstaviti eventualnim zaposlenicima. Ujedno, time žele privući kvalitetne radnike, s tim da bolji hoteli i restorani često budućim zaposlenicima nude edukaciju i stručna osposobljavanja, sve kako bi dobili radnika po svojoj mjeri.
Nije rijetkost ni organiziranje internih akademija na kojima se radnici osposobljavaju za specifične potrebe određenog hotela ili restorana.
O potražnji za pojedinim zanimanjima svjedoči i pregled stanja na tržištu rada koji je za prvu polovicu ove godine napravio portal MojPosao i prema kojem je, unatoč generalnom smanjenju ponude poslova za čak 40 posto, zanimanje konobar i dalje među najtraženijima. Turizam, ugostiteljstvo i prehrana najdeficitarnije su branše. Već petu godinu MojPosao provodi i akciju »Poslovi u turizmu«, a vezano uz tu kategoriju u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci objavljeno 1193 oglasa za posao. Najtraženija zanimanja bila su konobar, kuhar, osoba za rad na recepciji i sobarica. Posla je bilo i za pizza-majstore, koktel-majstore, radnike u turističkim agencijama, pomoćno kuhinjsko osoblje i turističke pratitelje. Tražena su bila i neka ne baš svakidašnja zanimanja kao što su noćni nadzornik u turističkom kompleksu (night auditor), prateći vokal i riječni vodič (river guide).

Stručne škole na mukama
Iz domaćih stručnih škola izlazi premalo i nedovoljno osposobljenih kadrova, a i oni koji završe za kuhara, konobara ili slastičara, nerijetko rade nešto sasvim drugo. Stoga je i država pokrenula kampanju koja bi mladima trebala približiti i učiniti atraktivnim zanimanja potrebna našem turizmu. O mogućnostima zapošljavanja najbolje svjedoče podaci Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje o prvih sedam mjeseci ove godine, u kojima je na sezonskim poslovima zaposleno 22.511 osoba ili 1,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Najviše sezonaca, njih čak 14.391, dobilo je posao u turizmu. Prema tim podacima, u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane angažirana je 11.921 osoba, ili 53 posto zaposlenih, dok je u trgovini na veliko i malo posao našlo 2470 radnika.
Ivana Knežević
IZVOR: VJESNIK