Ponedjeljak, 20.07.2015.

Održana 6. memorijalna regata na CetiniVeć po tradiciji, sredina srpnja rezervirana je za cetinski plov. Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata SD županije, uz suorganizaciju niza braniteljskih udruga, organizirala je Memorijalnu regatu, šestu po redu.
Cetinom je plovilo oko 80 plovila s tristotinjak sudionika svih uzrasta. Ovo lijepo športsko okupljanje posvećeno je poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, a ovoga puta s posebnim sjećanjem na rano preminulog sinjskog gradonačelnika prof. Ivicu Glavana. Gradonačelnik Glavan bio je veliki čovjek, zaljubljenik u športska zbivanja s posebnom brigom prema hrvatskim braniteljima, kao i sudionik svih dosadašnjih zbivanja na Cetini.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Proslava 50. obljetnice svećeništvaU crkvi Gospe Sinjske u subotu, 18. srpnja 2015., proslavili su 50. obljetnicu svećeništva fra Božo Ančić, fra Rafael Begić, fra Ferdinand Jukić, fra Luka Livaja i fra Vladimir Tadić. Misu zahvalnicu predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman, a u slavlju su sudjelovali 32 svećenika. Među sudionicima slavlja bili su rodbina i prijatelji slavljenika. Pjevanje je predvodio mo fra Jure Župić koji je priredio prigodni letak, a animator liturgijskog slavlja bio je fra Antonio Mravak uz asistenciju bogoslova i novaka. Među kolegama slavljenicima nije bio fra Mate Markota.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Uhićen Borislav Đukić, koji je optužen za rušenje Peruće

Prema pisanju medija, u zračnoj luci u Tivtu u Crnoj Gori u subotu je uhićen umirovljeni srpski general Borislav Đukić, koji je optužen 1995. godine za rušenje brane Peruća.
Borislav Đukić optužen je za ratni zločin nad civilima u Hrvatskoj devedesetih godina. Đukić, državljanin Srbije, kao zapovjednik 21. brigade 9. kninskog korpusa JNA, optužen je za rušenje brane na Peruči. Optužnicom su još obuhvaćeni zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, zapovjednik tvz. vojske krajine Mile Novaković i zapovjednik svih pograničnih postrojbi tzv. krajinske milicije Milan Korica.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Nastup KUD-a Glavice u Muću i VrgorcuČlanovi KUD Glavice proteklog vikenda imali su dva nastupa.

U petak, 17.07.2015. godine nastupili su u Muću, na 14. festivalu folklora ‘Stara škrinja je otvorena’, u kategoriji dječjih uzrasnih kategorija. Među 15-ak društava iz Hrvatske i BiH, predstavili su kulturnu baštinu Cetinske krajine sa ‘Sinjskim kolom’, muškim i ženskim pjevanjem (rera), te diplarem s mišinom.

U subotu, 18.07.2015. po prvi put u Gradu Vrgorcu, Folklorni ansambl Matokit organizirao je folklornu manifestaciju pod nazivom ‘Večer pod Matokitom’ na kojem su se predstavila kulturno umjetnička društva sa pjesmama i plesovima Slavonije, Dalmacije i Hercegovine, među kojima je nastupilo i KUD ‘Glavice’ u starijoj uzrasnoj kategoriji.
IZVOR: WWW.FERATA.HR