Ponedjeljak, 20.07.2009.

"6. DANI KOMINA, PURE I BRONZINA"31. srpnja i 01. kolovoza 2009. godine održava se VI. kulturno gastronomska manifestacija u Tijarici pod nazivom "Dani komina, pure i bronzina". Ovo je jedinstvena smotra folklora i gastronomije na području Dalmacije, a vjerujemo i šire.

Za održavanje ovogodišnje dvodnevne manifestacije sve je spremno a manifestaciju će 31. srpnja otvoriti Triljski gradonačelnik Ivan šipić tradicionalnim paljenjem vatre na kominu. Manifestaciju će svojim nastupom otvoriti domaćin KUD Tijara a uz njih će nastupiti i gradska glazba Trilj, triljske mažoretkinje, tamburaški sastav Baće te KUD "Ivan Goran Kovačić" iz Ivankova. Drugi dan manifestacije nastupit će niz folklornih društava iz Dalmatinske zagore, Primorja, Slavonije te Bosne i Hercegovine koji će se predstaviti rerom, gangom, ojkavicom, treskavicom, bećaracem, guslama, diplama, a plesat će se Sinjsko kolo, Alkarsko, Ero s onoga svijeta, Splitski plesovi, Linđo, Trusa, Pijano kolo, Splet kola, Drmeš itd.
Oba dana posjetitelji će moći razgledati izložbu akademske kiparice Julijane Voloder te etno izložbu Marinka Poljaka pod nazivom "Momak s Dinare".
Također za vrijeme održavanja same manifestacije izravno pred očima posjetitelja na kominu na otvorenom pripremat će se sva stara jela našeg kraja koja svi posjetitelji mogu i kušati. Tako će se za posjetitelje pripremati pura sa raznim prilozima, kruh ispod peke, raštika, grah, juha od pivca, uštipci, soparnik, mest će se mlijeko, kušati domaći pršut, sir...
Manifestacija završava velikim koncertom Jelene Rozge koja će posjetitelje zabavljati do ranih jutarnjih sati.

OKO 20 RADNIKA OKUPILO SE PRED ULAZOM TVORNICE DALMATINKA NOVA

20-tak radnika sinjske tvornice Dalmatinka Nova, nad kojom je u petak proglašen stečaj, okupilo se jutros oko 6 sati pred ulazom u tvornicu. Predsjednica Nezavisnog sindikata Iva Radonja kazala je kako radnici žele spriječiti ulazak u tvornicu vlasnika i članova Uprave kako bi onemogućili otuđivanje tvorničke imovine. Radonja je kazala kako je dobila informaciju da je prošli tjedan iz tvornice iznesena imovina koja je potom prodana za 50 tisuća kuna. Sutra, 21. srpnja, u 11 sati očekuje se dolazak stečajnog upravitelja Vedrana šeparovića i suca Ivana Basića.

U DICMU VUK ZAKLAO 2 KOZE

U dicmanskom naselju Kraj najmanje jedan vuk jučer ujutro je zaklao dvije od 7 mliječnih koza koje su bile na ispaši u polju bez čuvara. Koze su bile svezane i na udaljenosti od oko 300 metara od kuće. Očevid je obavio ovlašteni vještak, ing. Stipe Kokić, koji nam je potvrdio da su koze nastradale od vuka.

OBAVIJEST

Peticiju za očuvanje sinjskog rodlilišta i stacionara u Sinju u dva dana potpisalo je tri tisuće građana. Nezavisni vijećnik Miro Bulj kazao nam je kako će se ovaj tjedan nastaviti potpisivanje peticije i u ostalim općinama i gradovima Cetinskog kraja.

OBAVIJEST

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje priopćio je da će danas, 20. srpnja, početi isplata dječjeg doplatka za lipanj. Procjenjuje se da je za isplatu potrebno gotovo 150 milijuna kuna.

ZAVRšEN BRNAšKI DERNEKU Brnazama na Meljači jučer, 20. srpnja, je završio trodnevni Brnaški dernek kojeg je pratilo više od 4 tisuće ljudi. Pobjednik dječje Alke je četverogodišnji Antonio Klarić-Kukuz koji je u sve tri trke pogodio u sridu. U potezanju konopa najbolja je bila ekipa Luka Ploče, u bacanju kamena s ramena pobijedio je Marinko Marić iz Pridrage, a u potezanju klipa Ugo šentija iz Brnaza. Pobjednik turnira balota je ekipa Gemišt iz Lučana.
Miss u narodnoj nošnji Brnaškog derneka je Anđela Perković iz KUD-a Kamešnica iz Podhuma kraj Livna.
Padobranske skokove izveli su članbovi aeroklubova Sinj i Split, a u kulturno-umjetničkom dijelu nastupili su KUD-ovi Brnaze i Kamešnica Podhum te Sinjske mažoretkinje.

KINO DANAS

U sinjskom kinu prikazuje se animirani film "Ledeno doba 3", koji je sinkroniziran na hrvatski jezik. Film će se prikazivati do četvrtaka u dva termina: u 18,30 i 20,30 sati.

SPORT

Danas, 20. srpnja, počinju pripreme nogometnih klubova. Trećeligaš Hrvace s pripremama će početi u 18,00 sati, Glavice u 17,30, a OSK u 19,00 sati.

KRONIKA 92

Jučer,19. srpnja oko 17.15 sati na žC 6082 u mjestu Bitelić, došlo je do prometne nesreće u kojoj je teško ozlijeđena jedna osoba. 23-godišnjak je upravljao osobnim vozilom marke golf bez registracijskih oznaka te je u desnom zavoju, najvjerojatnije zbog neprilagođene brzine, prešao vozilom na suprotni kolnički trak i udario u osobno vozilo marke ford escort kojim je iz suprotnog smjera upravljao 41-godišnjak. 23-godišnjak i 18-godišnji putnik u njegovom vozilu su zadobili LTO, dok je 41-godišnjak zadobio TTO opasne po život, te je zadržan na Odjelu JIL-a KBC Split.
IZVOR: PU SD