Nedjelja, 20.07.2008.

Hrvatska putuje na Olimpijske igre!


Roko Ukić grli Marka Tomasa

Nije moglo bez drame u završnici, pogotovo stoga što se bilo teško nositi s Nowitzkim i Kamanom, no pobijedila je na kraju Hrvatska Nijemce 76:70 te se vratila na veliku scenu nakon 12 godina.

Hrvatska košarkaška reprezentacija izborila je nastup na olimpijskim igrama nakon 12 godina izbivanja s te nenadmašne sportske manifestacije!

U polufinalu atenskog kvalifikacijskog turnira za put u Peking, heroji Jasmina Repeše svladali su Njemačku 76:70 (24:14, 36:31, 47:48), pobijedivši tog velikog suparnika prvi put nakon 11 godina.

Naime, Nijemci su nas u tom razdoblju tukli čak pet puta zaredom, a da u tome ne uspiju opet, pobrinula se jedna otpisana družina, kojoj je leđa okrenula čak i nacionalna televizija.

No, dvanaest junaka koji su vjerovali u Repešinu viziju vratili su sjećanja na dane kada se košarka u Lijepoj našoj doručkovala, ručala i večerala. I to na kakav način!

Hrvatska je do Pekinga u Ateni stigla bez poraza, a favoriziranoj Njemačkoj niti u jednom trenutku nije dopuštala da radi što poželi, iako je briljirao Dirk Nowitzki, ponajbolji košarkaš kojeg je Europa dala svijetu.

Marko Tomas bio je junak prve četvrtine. Trima tricama pomogao je da prvi dionicu okončamo s 10 poena prednosti (24:14), čime je nagovijestio da će Hrvatska gristi kao nikada prije da dođe do pobjede.

Nijemci su nam potom napravili 12:2 seriju, vratili se na dva poena zaostatka, no tada su svu odgovornost preuzeli Zoran Planinić i Krešimir Lončar, koji su Hrvatskoj omogućili da ponovo dođe do plus 10 uoči poluvremena (36:26).

Nowitzki je na odmor otišao s čak 19 koševa i osam skokova, no zato niti jedan od njegovih suigrača nije upisao više od četiri poena, pa čak niti taj neugodni Chris Kaman.

Nažalost, upravo se spomenuti centar LA Clippersa u nastavku probudio te je uz pomoć Pascala Rollera Njemačkoj u 28. minuti donio prvo vodstvo (44:42).

Kako bilo, Hrvatska je u dramatičnoj završnici ostala čeličnih živaca te je početkom posljednje četvrtine napravila 8:1 seriju za preokret i vodstvo 55:49.

Unatoč strahovitom pritisku ruke naših košarkaša nisu zadrhtale, a zlatnom se pokazala ona Davora Kusa, koji je tri minute prije kraja pogodio tricu za 63:53.

Nijemcima je tu postalo jasno da napraviti preokret više ne mogu, jer im je nasuprot stajala jedna družina čije je srce bilo jače od svih prepreka.

Hrvatska: Tomas 21, Prkačin 10, Kus 9, Planinić 8, Lončar 8, Popović 6, Banić 5, Barać 5, Nicević 4.

Njemačka: Nowitzki 30, Kaman 12, Hamann 10, Roller 9, Garrett 5, Wysocki 4.
IZVOR:www.net.hr