Subota, 20.06.2009.

KRONIKA 92

Jutros oko 9 sati u Kamensku s traktorske prikolice na kojoj se prevozilo sijeno, pao je 57-godišnjak. Kolima hitne pomoći prevezen je u KBC Split. O kakvim je ozljedama riječ još nije poznato, kazali su nam u Policijskoj postaji Sinj.

ODRžANA 4. žUPANIJSKA IZLOžBA STOKENa 4. županijskoj izložbi stoke u Sinju, koja je održana jutros, predstavilo se 50 izlagača najkvalitetnijih pasmina krava, koza, ovaca i konja. šampionsko zvono u kategoriji goveda holštajn pasmine i šampion Sajma je grlo obitelji Marije i Mirka Džimbeg iz Otoka.

U kategoriji goveda kolekcija krava Holštajn pasmine prvo mjesto je osvojio Ivan Putnik iz Brnaza. U kolekciji krava smeđe pasmine prvo mjesto dobila je uzgajatelj Marija Banić iz Otoka.

U kategoriji holštajn junica Jozo bandalo iz Udovičića. U kolekciji junica smeđe pasmine prvo mjesto je osvojila Dubrava Mils iz Dobranja.

U kategoriji ovaca pasmina dalmatinska pramenka prvo mjesto pripalo je Koviljki Perković iz Koljana. U kategoriji koze-pasmina domaća šarena-šampionsko zvono osvojio je Mario Lažeta iz Studenaca.

U kategoriji koza domaća šarena najbolju kolekciju ima Ante Jukić iz Ercegovaca.

U pasmini francuska alpina najbolju kolekciju imao je Damir Bralić iz Sičana, a u skupini jarac Marija Gaurina iz Sinja.
Zahvalnice za sudjelovanje na županijskoj izložbi stoke dobili su uzgajivači kolekcije krava buša špiro Livaja i Antica Babić, a u pasmini magaraca Dinka Tomašević iz Gale.

ODRžANA JAVNA TRIBINA "GRADONAčELNIK I NJEGOVI ZAMJENICI S GRAđANIMA"Na javnoj tribini "Gradonačelnik i njegovi zamjenici s građanima" nazočilo je oko 150 Sinjana. Najviše ih je zanimala budućnost Gospodarske zone Kukuzovac. Gradonačelnik Ivica Glavan kazao je kako realizacija Gospodarske zone za sada ide svojim tokom. Najavio je kako će se uskoro početi graditi prvi objekt na na površini od 33 tisuće kvadrata. Riječ je o pogonu tvrtke koja proizvodi solarne ćelije koja je ishodovala lokacijsku dozvolu. U prvoj fazi se očekuje zapošljavanje 50 radnika, a zatim još 10. Građani su se na tribini raspitivali i o Gradskom bazenu. Gradonačelnik je kazao kako problema u radu bazena ima, no s obzirom da je bazen interes svih građana, Grad će se potruditi da bude otvoren i ubuduće. Jedan od problema je i taj što dio radnika nije dobio plaće tri mjeseca, te je najavio kako će im biti isplaćene sljedeći tjedan. Odgovarajući na pitanje o otvaranju vrtića u Turjacima gradonačelnik Ivica Glavan je kazao kako postoji rješenje, te da bi se on mogao otvoriti već na jesen. Dodao je kako bi se u Sinju na jesen, okviru Javno-privatnog partnerstva s vrtićem čarobni pianino iz Splita, također moglo otvoriti jedno odjeljenje. Govoreći o problemu Dalmatinke Nove zamjenik gradonačelnika Zoran Vujanović kazao kako je kako je u pitanju sprega između politike i vlasnika tvornice. Dodao je kako će Grad od poslodavaca tražiti da izvrše obveze prema radnicima s ciljem uspješne suradnje i zadržavanja radnih mjesta.

Na javnoj tribini građani su postavljali i pitanja o radu o športkih klubova Alkaru i Junaku. Poslovanje Alkara gradonačelnik Ivica Glavan je ocijenio urednim iako je ispao iz 1. lige, no s Junakom je drugačija priča, kaže gradonačelnik, koji napominje kako je upitno pronalaženje sredstava za funkcioniranje sinjskog drugoligaša, a na formiranju nove uprave već se radi. Govoreći o Gradskom Proračunu gradonačelnik Glavan je najavio kako će se ići na rebalans proračuna koji bi, prema sadašnjim procjenama, trebao biti smanjen za 13 do 15 milijuna kuna.

Na kraju tribine gradonačelnik i dogradonačelnici su izrazili zadovoljstvo zbog dolaska velikog broja sugrađana koji su im imali prigodu postaviti pitanja.

Gradonačelnik je najavio kako će se ovakve tribine održavati i ubuduće i to najmanje jednom mjesečno.

BLAGDAN SRCA MARIJINA

Danas, 20. lipnja, u Košutama se slavi Blagdan srca Marijina. Sveta misa služit će se u 18 sati u župnoj crkvi svetog Mihovila u Trilju. U okviru od 16 sati počinju sportska događanja na kojima će se prezentirati popularizacija narodnih sportova, a bit će se i izvlačenje lutrije.

KINO DANAS

U sinjskom kinu i večeras se prikazuje film "Terminator 4. dio" sa Christian Baleom u glavnoj ulozi. Početak je u 20,45 sati.

SPORT

Veterani Ragbi kluba Sinj nastupaju danas na turniru u Splitu koji se održava povodom 50 godina postojanja Ragbi kluba Nada iz Splita. Polazak za Split je u 16,30 sati ispred ragbi igrališta na Trnovači.

Ragbi clubu Sinj sutra, 21. lipnja, u goste dolaze mladi ragbijaši studenti RoyaL Holloway sveučilišta iz Londona u kojoj nastupaju studenti iz različitih dijelova svijeta. Iz kluba su pozvali sve ljubitelje sporta i ragbija da dođu u 18 sati na igralište Sportskog centra Trnovača.

STANJE NA CESTAMA

Zbog jakog vjetra, Krčkim mostom i Jadranskom magistralom između Bakra i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabranjen je promet za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle).