Subota, 20.04.2019.

Katolički vjernici sutra slave Uskrs


Katolici diljem svijeta sutra slave Uskrs, blagdan Kristova uskrsnuća, koji je za katoličke vjernike središte cijele liturgijske godine.
Vjernici diljem Hrvatske Uskrs slave svečanim liturgijama u crkvama koje su se tijekom korizmenog 40-dnevlja pripremale za svetkovanje vazmenog otajstva. Na Uskrs se slavi spomen Kristova uskrsnuća te njegove pobjede nad smrću i grijehom.
Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se Vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi. Obilježavanju Uskrsa prethode dani Velikoga tjedna pa se Crkva na Veliki četvrtak sjeća Isusove posljednje večere, što je ujedno i spomendan ustanovljenja euharistije i svećeničkoga reda. Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Taj dan se ne služe mise nego obilježava Muka Gospodanja. Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan Vazmenoga trodnevlja pa taj dan uvečer Crkva počinje vazmeno bdijenje.
Uz Uskrs, najvažniji kršćanski blagdan, vezani su mnogi hrvatski pučki običaji, među kojima je bojanje uskrsnih jaja, a to je dan kada se vrši blagoslov uskrsnih jela. U Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske na Uskrs svete mise služit će se u 6, 7, 8, 9, 10, 11:30 i 19 sati, a poslije svake mise bit će blagoslov uskrsnih jela. U ostalim mjestima i župama cetinskog kraja svečana misna slavlja i blagoslov jela bit će po rasporedu tamošnjih župnika.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Poslijednji ispraćaj Milene Murat


U svojoj dugoj i bogatoj povijesti, Ženski rukometni klub Sinj iznjedrio je brojne vrhunske rukometašice. Veliki broj njih nosio je dres reprezentacije, igrao u poznatim hrvatskim i europskim klubovima, a jedna od njih je svakako korpulentna Dicmanjka Milena Murat. Međutim, ova ljevoruka djevojka nije uspjela pobijediti u svojoj životnoj utakmici. S ovozemnog života otišla je 9. travnja u drugi svijet, u 51. godini života.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Najava sportskog vikenda

Sportski vikend ovog će puta biti sportska subota, ali s obzirom na nekoliko zanimljivih događa, sportski zaljubljenici bit će na iskušenju…
Prvi će ove subote u 15 sati na borilište istrčati ragbijaši Sinja, odnosno Dalmacije, koji protiv Čelika kreću i bitku za RRC naslov.
A dok ragbijaši budu brojali posljednje minute, nešto dalje na Gradskom stadionu krenut će lopta s centa u sudaru Junaka i Neretve.
Već u 18 sati, dakle i prije završetka nogometne utakmice, Alkar će protiv Splita krenuti po opstanak u prvoligaškom društvu.
Također, pratimo i naše županijske nogometne ligaše.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR