Četvrtak, 20.04.2006.

RADNICI TVORNICE "DALMATINKA NOVA" I DALJE U šTRAJKU


Radnici Dalmatinke Nove zbog neisplate plaća za veljaču ni danas nisu na svojim radnim mjestima potvrđuju u nezavisnom sindikatu Dalmatinke Nove. Još uvijek nije poznato koliki je broj radnika u štrajku, a prema podacima sindikata ta brojka je oko 90 posto od ukupnog broja zaposlenih, a prema izjavama Gianfranka Landinija predsjednika uprave ta brojka nije veća od 40 radnika. Ono što je sigurno je kako će radnici štrajkati dok se neisplate plaće sukladno dogovoru, a u ovoj situaciji sindikat će zaštiti radnike u štrajku, naglasila je to jučer predstavnica nezavisnog sindikata Dalmatinke Nove Iva Radonja. Iako nismo uspjeli ući u krug tvornice dobili smo dopis predsjednika Uprave u kojem stoji kako je Uprava za štrajk kasno doznala te se nisu mogli organizirati, tim činom smatraju sindikat je doveo poslodavca u zabludu i vremenski tjesnac te mu onemogućio stavljanje prijedloga poslova koji se ne smiju prekidati.
Podsjetimo kako poslodavac drži i smatra kako je ispunio 80% sporazuma sa sindikatom u vezi isplate plaće za mjesec veljaču i to prema postignutom dogovoru do 15-tog u mjesecu te da je dao garancije da će i preostali dio biti isplaćen sutra 21. travnja.

SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

Za sutra je najavljena 26. sjednica Gradskog poglavarstva. Pod predsjedanjem gradonačelnika Tomaševića razgovarat će se o 5 točaka dnevnog reda. Tako stiže i Prijedlog Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti grada Sinja kao i za Upravni odjel za prostorno planiranje gospodarenje prostorom i razvoj grada Sinja.
Novo ustrojstvo trebao bi doživjeti i Upravni odjel za finacije kao i Odjel za društvene djelatnosti te tajništvo grada.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U TIJARICI

Crveni križ i klub darivatelja krvi iz Tijarice u tamošnjoj osnovnoj školi od jutros pa do 13 sat provodili su akciju darivanja i prikupljanja krve tekućine. U dobroj suradnji s trnasfuzijskim odjelom Kliničke bolnice Split prijavilo se tridesetak davatelja s kojima su u udruzi "Pokrenimo Tijaricu", koja je i organizirala spomenutu akciju, posebno zadovoljni.
I ovo je značajan doprinos transfuzijskom odjelu kliničke bolnice Split ističe Bota, obzirom kako ustaljeno vlada nestašica krvi gotovo svih krvnih skupina.
Tijaričani dva puta godišnje upriliče darivanje krvi.

OBAVIJEST ZA UMIROVLJENIKE

Sinjski umirovljenici organiziraju jednodnevni izlet na Plitvička Jezera. Očekuje ih razgledanje raznovrsnih prirodnih znamenitosti ističe tajnica Marija Mučalo te dodaje kako mjesta za upis još uvijek ima. Do kraja godine očekuje ih nekoliko posjeta gradovima Hrvatske kao i trodnevno druženje umirovljenika Dalmacije.

SPOMEN PLOčA MIKI TRIPALI

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Poglavarstvo Grada Sinja poslije podne u 17,30 minuta svečano će otkriti spomen ploču na kući u kojoj je rođen istaknuti hrvatski političar. Miko Tripaloje bio istaknuti hrvatski političar sudionik Hrvatskog proljeća. Ploču će otkriti gradonačelnik Nikola Tomašević i Josip Kregar predsjednik Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo. Prigodni glazbeni program izvesti će klapa Sinj.
U nastavku programa o Miki Tripalo najavljujemo večeras u 19 sati u hotelu Alkar i predstavljanje knjige Josipa šentije "Razgovori s Mikom Tripalom o Hrvatskom proljeću". Knjigu će predstaviti Marko Grčić, Velimir Visković, željko Mardešić, Marko Duvnjak, Ivica Prtenjača te autor kronologije Slaven Ravlić .O knjizi će govoriti i sam autor Josip šentija, koji je takodjer sudionik Hrvatskog proljeća istaknuti leksikograf, publicista i prevoditelj.

SPORT

U posljednjem susretu ovog dijela košarkaške sezone u A1 ligi, Alkar je sinoć pred svojim navijačima pobjedio riječki Triglav-osiguranje 99-90.

Završen je dvodnevni uskrsni rukometni turnir "Zeko 2006. god". U natjecanju 94 godišta nabolje su bile mlade rukometašice Knina, a u natjecanju 92 godište nabolji rezultat pokazale su rukometašice Cetine.

Danas se nastavlja natjecanje 1. županijske nogometne lige u kojem se sastaju Glavice OSK Aldi, Hrvace - Urania i Postira Sardi- Tekstilac. Susreti su na rasporedu u 16 i 30.

Na nedavno održanom Uskrsnom motokrosu za državno prvenstvo u Savskom Marofu naši vozači iz motokros kluba Cetina-Grab ostvarili su zapažene rezultate.
Ivan Kundid u klasi 85 seniori osvojio 6. mjesto, njegov brat Petar u kalsi 65 završio je na 5. mjestu, a sponzorski tim osvojio je drugu poziciju u juniorima i četvrto mjesto u seniroima.
Sljedeća utrka također za bodove državnog prvenstva održat će se 30. travnja u Pakracu.

VRIJEME

Oblačno povremeno sa sunčanim razdobljima. Temperatura zraka izmedju 10-14 najviša dnevna i do 19 stupnjeva Celzijevih. U drugom dijelu dana moguća je i kiša.