Konačno pad nezaposlenosti u Sinju i Cetinskoj krajini!

Broj nezaposlenih u Sinju nakon dužeg vremena počeo se smanjivati. Krajem svibnja pri HZZ-u U Sinju je evidentirano 2.881 nezaposlenih, što je više od polovice ukupno 5.439 nezaposlenih na području Cetinske krajine.
U odnosu na mjesec dana ranije, kada je u Sinju bilo 3.017 nezaposlenih, u svibnju ih je bilo za 136, odnosno 5,50 posto, manje. No, kada je riječ o stopi nezaposlenosti na godišnjoj razini (svibanj 2013/svibanj 2012), nezaposlenost je porasla za 12,58 posto.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Do smanjenja nezaposlenosti tijekom svibnja ove godine došlo je u prvom redu zahvaljujući zapošljavanju u turističkoj sezoni, za koju je interes poslodavaca na razini prošlogodišnjeg. Prema informacijama iz HZZ-a, interes za odlazak na sezonu premašuje potražnju za radnicima, a u većini slučajeva zapošljavaju se osobe koje su ranijih sezona ostvarile kontakt s poslodavcima.

Nezaposlenost je tijekom svibnja smanjena i u ostalim gradovima i općinama Cetinske krajine. Najveći pad nezaposlenosti zabilježen je na području Hrvaca, gdje je krajem svibnja evidentirano 8,90 posto manje nezaposlenih nego u travnju. Slijede, Dicmo s mjesečnim padom nezaposlenosti od 4,93 posto, Vrlika sa 4,51 posto, Trilj sa 3,85 posto i Otok sa 2,37 posto.

Smanjivanje nezaposlenosti očekuje se i u lipnju, no u srpnju bi nezaposlenost mogla ponovno značajnije porasti, jer se na HZZ-u očekuju prijave maturanata, kao i nekoliko stotina radnika Brodosplita.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

14.06.13