Javna tribina: Gospodarenje otpadom – ekološka bomba pred vratima Sinja

Pozivamo Vas da otkrijete što se to već godinama događa s odlagalištem otpada Mojanka, a što je saborsku zastupnicu Mirelu Holy ponukalo da se odazove na tribinu koja će se održati u srijedu, 3. travnja, u 18.30 sati u hotelu Alkar u Sinju. Gospođa Holy će govoriti o načinima suvremenog gospodarenja otpadom kojima bi se umjetno "brdo" visine 20 metara od potencijalnog izvora zaraze, koje doslovno fizički pritišće naselja udaljena samo nekoliko stotina metara i gospodarsku zonu na Kukuzovcu, pretvorilo u izvor unosnog biznisa.

Riječ je o lokaciji na koju se godišnje istovari 31.500 metara kubičnih smeća u trećoj i četvrtoj vodonosnoj zoni slivnog područja rijeke Jadro o kojoj ovisi vodoopskrba oko 400.000 stanovnika Splita i okolice. Riječ je o tisućama galebova strvinara koji se hrane na smetlištu Mojanka, zbog kojih sve češće potencijalni investitori zaobilaze gospodarsku zonu Kukuzovac zbog zabrinutosti za sanitarnu ispravnost svojih proizvoda. Riječ je i o tome da građani godinama periodično prosvjeduju zbog srozane kvalitete života uz smetlište koje se prostire na osam hektara, a kojem se lokacijska dozvola iz godine u godinu privremeno produžuje.

Prema Planu gospodarenja otpadom Vlade RH, svi centri za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj trebali bi biti otvoreni do kraja 2018. godine. Treba li i zašto uopće tako dugo čekati sa županijskim, ako ne i regionalnim centrom za gospodarenjem otpadom kao što se uz teške posljedice i visoku cijenu čekalo do sada? Kakvo će rješenje Mirela Holy moći ponuditi za Sinj, grad koji je sa 26 posto nezaposlenih apsolutni rekorder u Splitsko-dalmatinskoj županiji i na kojega otpada više od desetine svih nezaposlenih u županiji?

Bivša ministrica zaštite prirode i okoliša, koja je u rekordno kratkom roku ostavila daleko najdublji pozitivni trag u resoru, kao glavna govornica će objasniti, odgovarati na pitanja i sudjelovati u debati o tome kako bi se mogao jedan čudovišni primjer udarca na okoliš i zdravlje, koji usput guta i novac poreznih obveznika, pretvoriti u sretnu priču koja donosi zaradu, razvoj i nova radna mjesta.

Radujemo se Vašem dolasku

Organizatori:
Gradska organizacija SDP-a Sinj
HNS–ls  - Podružnica Sinj

02.04.13