Na godišnjem okupljanju koncesionara plaža i marina nagrađenih Plavom zastavom predstavljen je novi ekološki program "Zeleni ključ“

SPLIT, 15. prosinca 2012. godine – Ekološka udruga Lijepa naša u prostorima hotela Radisson BLU Resort Split jučer je organizirala tradicionalno godišnje okupljanje koncesionara plaža i marina koje su nagrađene Plavom zastavom tijekom 2012. godine. Ovom prigodom prisutni su razgovarali o tome kako dodatno unaprijediti ekološko postupanje u turističkoj ponudi te predstavili novi ekološko-turistički program „Zeleni ključ“, certifikat koji se dodjeljuje za odgovorno ekološko ponašanje u smještajnim kapacitetima. Udruga Lijepa Naša posebno je istaknula domaćina skupa Radisson BLU Resort Split  kao pozitivan primjer upravljanja plažom koji je uspješno ispunio sve kriterije Plave zastave te jedinog hotela u Hrvatskoj koji posjeduje i certifikat „Zeleni ključ“, čime se ubraja u birano društvo ekološki osviještenih hotela u svijetu.

Koncesionari plaža i marina nagrađeni Plavom zastavom i članovi udruge Lijepa naša, koja je zadužena za provođenje programa Plava zastava u Hrvatskoj, okupili su se kako bi se osvrnuli na dosadašnja postignuća nositelja Plave zastave i poduzeli daljnje korake za nastavak implementiranja ekološke svijesti u poslovanje i svakodnevne aktivnosti poslovnih subjekata, institucija i građana. Inače, prestižna nagrada Plava zastava u svijetu predstavlja cijenjenu turističku oznaku koju brojni turisti smatraju presudnim kriterijem za odabir plaže i destinacije za ljetovanje. Ona je simbol čiste, ekološki usklađene plaže i sinonim za čisto more te očuvan i uređen okoliš.

Održavanje visoke razine uređenosti plaže prioritet je i hotela Radisson BLU Resort Split, budući da je osim brige za prirodu i okoliš hotelska plaža i u funkciji promocije Grada Splita kao turističke destinacije. Udruga Lijepa Naša istaknula je hotel Radisson BLU Resort Split kao pozitivan primjer upravljanja plažom, s obzirom da je hotel u protekle dvije godine uložio značajna sredstava i napore u uređenje i opremu šljunčane plaže, a ove godine ponovno je ispunio sve kriterije upravljanja Plavom zastavom. Također, hotel je istaknut kao poslovni subjekt koji u svim segmentima poslovanja uključuje ekološki prihvatljivo ponašanje. 

Jedan od glavnih fokusa Udruge tijekom iduće godine bit će promocija certifikata „Zeleni ključ“, internacionalnog priznanja za smještajne kapacitete koje nastoji doprinijeti sprječavanju klimatskih promjena, podržavanju turističkih objekata s pozitivnim ekološkim inicijativama te formiranju ekološke svijesti ljudi i okoliša. Dok je Plava zastava priznanje za kvalitetno uređene plaže i marine, „Zeleni ključ“ se prije svega odnosi na smještajne kapacitete, odnosno dodjeljuje se hotelima, motelima, kampovima i ostalim turističko-ugostiteljskim objektima.

Novi turističko-ekološki program na godišnjem okupljanju promovirao se putem pozitivnog primjera hotela Radisson BLU Resort Split, koji je prvi i jedini hotel u Hrvatskoj koji se može pohvaliti dobivenim certifikatom. S obzirom da mnogi nositelji Plave zastave pokušavaju dostići i prestižni certifikat „Zelenog ključa“ prisutnima se pokazala provedba certifikata u hotelu te mogućnost prijave za tu prestižnu titulu.

Osnova za dodjelu ekološkog certifikata su strogi kriteriji propisani programom. Prije svega to je u slučaju Radisson BLU Resort Splita djelatnost hotela na zaštiti okoliša i stvaranje ekološke svijesti, kod gostiju, osoblja i partnera koji su uključeni u poslovanje hotela. Hotel Radisson BLU Resort Split razvio je niz energetski održivih mjera upravljanja i dobre prakse koja uključuje upravljanje energijom, zaštitu okoliša i upravljanje otpadom.

Dodijeljena značajna priznanja i certifikati rezultat su kontinuiranog podizanja kvalitete usluge i uvođenje dodatnih sadržaja u ponudu. Hotel Radisson BLU Resort Split će i u budućnosti ulagati velike napore i resurse u ekološko i odgovorno ponašanje u svim segmentima poslovanja.

16.12.12