Nedjelja, 19.07.2009.

Sinjski dječaci prvi na nogometnom turniru u Austriji

Nogometna selekcija U-15 sastavljena od dječaka iz NK Junak i NK Glavice osvojila je prvo mjesto na međunarodnom turniru koji se već 16 godina održava u austrijskom Wolsfbergu pod nazivom Alpen Cup. Na turniru je sudjelovalo oko 170 ekipa iz 14 europskih zemalja.

Sinjani su golom Duje Milanovića slavili pobjedu u finalu nad selekcijom Akademije nogometa iz Nizozemske. Ekipu Sinjana koji su na turnir došli zajedno s ekipom Sloge iz Mravinaca vodili su treneri Mario Križanac i Ante Milanović.

Uz njih, u Austriji su gostovale i djevojčice nedavno osnovanog ženskog nogometnog kluba Sinj koje su nastupile u revijalnom djelu na otvaranju zatvaranju turnira. Inače, put i boravak u Austriji financirali su roditelji djece jer Grad Sinj zbog recesije nije iznašao mogućnost da sudjeluje u pokriću troškova organizacije.
Vito Perić / EPEHA
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

SUPERTALENT

Najpopularniji svjetski talent show stiže na hrvatske ekrane. U njemu se ne traže samo pjevači, u njemu se ne stvaraju plesači, ovo je show koji oslobađa sve talente.

Znate zviždeći izvesti himnu bez ijednog pogrešnog tona ili pak držati nož u ustima dok izvodite stoj na rukama, imate posebne vještine ili jednostavno samo talent za koji mislite da vam uopće ne koristi?

Vaše vrijeme dolazi u najvećem showu Nove TV dosada u kojemu nitko nije premlad ni prestar, a zanimanje i spol nisu važni. Potrebno je imati samo što zanimljiviji i posebniji talent.
Ove jeseni NovaTV daje priliku hrvatskim supertalentima!

'Supertalent' je trenutno najpopularniji svjetski TV format rađen prema 'Got talentu' čiji su autori Simon Cowell i Ken Warwick a nositelj licence Fremantle Media, Talkback Thames i Syco Television. Nakon uspješnih sezona u dvadesetak zemalja, među kojima su i američke i britanske uspješne inačice 'America's Got Talent' i 'Britan's Got Talent' , Hrvatska daje priliku najtalentiranijim osobama u zemlji.

Za sve dodatne informacije, slobodno nam se obratite na INFO TELEFON : 01/3863-976 i/ili INFO MAIL: supertalent@novatv.hr

NA PIJACI SVEčANO PODIGNUTA ZASTAVA DANA ALKE I VELIKE GOSPE

Pučka fešta začinjena tripicama i uštipcima


Zastavu su donijele najmlađe sinjske mažoretkinje /Vladimir Dugandžić/ CROPIX

Nakon svečanog otvaranja Dana Alke i Velike Gospe, priređena je velika pučka fešta. Sinjanima i njihovim gostima besplatno je podijeljeno dvije tisuće porcija tripica
Piše Toni Paštar / EPEHA


Uz pjesmu O Gospe Sinjska... u izvedbi Gradske glazbe, predsjednik Gradskog vijeća Milan Smoljo na jarbol na Trgu kralja Tomislava, popularnoj Pijaci, podigao je zastavu Dana Alke i Velike Gospe. Zastavu sinjskog kulturnog ljeta, koje će trajati sve do 5. rujna, u svečanom defileu od Trga dr. Franje Tuđmana do jarbola na Pijaci donijelo je šest najmlađih članica Sinjskih mažoretkinja.

Prije defilea na najvećem sinjskom trgu Milan Smoljo, koji je i predsjednik organizacijskog odbora Dana Alke i Velike Gospe, pozvao je Sinjane, Cetinjane i njihove goste da i ovoga ljeta uživaju u desecima izložbi slika, fotografija i starina, kazališnim predstavama, koncertima, narodnim igrama i sportskim priredbama koje će se u gradu alkara odvijati kao na tekućoj vrpci. Među njima dva su glavna događaja: 294. sinjska alka 9. kolovoza i blagdan Velike Gospe, sinjske nebeske zaštitnice Gospe Sinjske 15. kolovoza.

Sve najbolje
U nastavku, nakon svečanog otvaranja, za početak ovogodišnjeg kulturnog ljeta Turistička zajednica grada Sinja u suradnji s vodećim sinjskim ugostiteljima pripremila je veliku pučku feštu. U kuhinjama restorana hotela Alkar, Dubrovnik, Tri punta, Ispod ure, Rustika, Zorica i Junak pripremljeno je više od dvije tisuće porcija tripica koje su se dijelile besplatno.

Mnogi sladokusci nisu odoljeli ne kušati umijeće većeg broja kuhara. Za samo jednog od njih, Ivu poznatijeg kao Zubić, rečeno nam je da je degustirao kod svih. Kad smo Zubića upitali čije su tripice najbolje, nakratko je zastao, a potom kazao: - Najbolje su - sve. Još da se prije nisam najeo Kuničine domaće pancete. Direktor Ante Latinac nabrojio nam je sirovinu koju je kupio TZ Sinja za pripremu tripica i prve sinjske tripicijade.

- Kupili smo i podijelili restoranima 200 kg obarenih tripica, 30 kg pancete, 100 kg krumpira, 70 kg crvenog luka, 25 litara ulja, 10 kg masti i potrebne začine - kaže Latinac. Tripice su se zalijevale gemištima od domaćeg bijelog vina i točenim pivom, a za desert na kraju trebalo je stati u red za uštipke koje je na licu mjesta pripremala Marija Vučković-Vučemilović, svima znana Mara Uštipak.

Dok su Sinjani i njihovi gosti uživali u hrani i piću, prigodni program izvodili su Gradska glazba, Sinjske mažoretkinje, Udruga za očuvanje kulturne baštine cetinskoga kraja, te pjevač Joško Delić sa svojim pratećim sastavom.


Recept za pripremu tripica:
Na ugrijanom ulju s malo masti propirja se crveni luk (kapula), zatim se doda usitnjena panceta, a onda na komadiće izrezane tripice. Zajedno s tripicama dodaju se češnjak i petrusimul. Pred kraj se dodaju krumpiri i široka paleta začina.


IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA