Ponedjeljak, 19.05.2008.

Radnici Dalmatinke Nove: Izađite lopovi


Foto: Davor Pongračić / CROPIX

Stotinjak radnika, koji su prosvjedovali zbog neisplate devet plaća i kršenja ljudskih i radničkih prava, nije primio ni Polančec ni Lovrin, već samo talijanski veleposlanik.

Stotinjak radnika sinjske tvornice konca Dalmatinka Nova koji su zbog neisplate devet zaostalih plaća i kršenja ljudskih i radničkih prava prosvjedovali u Zagrebu, poručili su nakon prosvjeda da su "tužni došli, a još tužniji odlaze kući u Sinj".

Radnike, suprotno njihovim očekivanjima, nisu primili ni potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, niti ministrica pravosuđa Ana Lovrin, no primio ih je osobno talijanski veleposlanik Allessandro Pignatti Morano di Custoza.

Veleposlanik je samoinicijativno za utorak pozvao na sastanak vlasnike Dalmatinke Nove, Talijane braću Ladini koji su 2002. kupili tu tvrtku u stečaju, te obećao da će o rezultatima sastanka izvjestiti Nezavisne hrvatske sindikate.

"To što nas nisu primili ni ministrica Lovrin niti potpredsjednik Polančec, već samo državni tajnici, potvrđuje našu tezu kako aktualna hrvatska vlast nema osjećaja za probleme hrvatskih građana", rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever poručivši kako prosvjed radnika Dalmatinke Nove nije završio.

Radnici, među kojima su većina žene, najavili su da će nastaviti sa štrajkom glađu koji su počeli prošlog tjedna, no prekinuli su ga zbog priprema za zagrebački prosvjed. IZVOR: www.net.hr
...

PROSVJED RADNIKA "DALMATINKE NOVE" U ZAGREBU

Oko 100-tinjak radnika Dalmatinke nove jutros u 6 sati krenuli su u Zagreb prosvjedovati zbog "nepravednog odnosa talijanskih poslodavaca i lošeg hrvatskog pravosuđa". Na tzv. 'križnom putu' bit će i predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever, koji je rekao da radnici nemaju od čega živjeti, a ne mogu dalje ni raditi. Mirni prosvjed, oko 11 sati, počeo je ispred Fonda za privatizaciju. Sljedeća postaja je Ministarstvo gospodarstva. Treća postaja prosvjedne povorke bit će talijansko veleposlanstvo. Sever kaže da su Talijani loši veleposlanici koji ne vode brigu o odnosu vlasnika Dalmatinke, braće Ladini, prema radnicima. Posljednja je postaja, kaže Sever, sporo Ministarstvo pravosuđa, koje omogućava dugogodišnju agoniju radnika.
Sindikalna povjerenica Dalmatinke Iva Radonja nada se da će prosvjedom Dalmatinku pokrenuti s mrtve točke. Iako su prekinuli štrajk glađu, to ne znači da nemaju u vidu još drastičnije mjere. Ako se nešto uskoro ne promijeni, neće više kažnjavati sebe nego odgovorne.

"DAN BORBE PROTIV HEPATITISA"

Svjetski je dan borbe protiv hepatitisa. Savez oboljelih od hepatitisa Hravatske koji okuplja više udruga, pridružio se svjetskom savezu za hepatitis i pozvao Vladu da poduzme hitne korake u sprječavanju epidemije B i C virusnog hepatitisa. Zahtjevi se odnose na poboljšanje položaja oboljelih od hepatitisa, budući da je tim virusom u svijetu zaraženo 500 milijuna ljudi, odnosno jedna od 12 osoba.
Procjenjuje se da od svake od tih bolesti i u Hrvatskoj boluje oko 60.000 osoba. Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa Hepatos pokrenula je tim povodom informativno-edukativnu kampanju koja će trajati do kraja svibnja - potvrdila nam je predsjednica saveza oboljelih od Hepatitisa Republike Hrvatske mr. Tatjana Reić.

AKCIJA UDRUGE "SRMA"

Udruga "Srma" iz Sinja organizira akciju prikupljanja odjeće i obuće za štićenike Zavoda za rehabilitaciju Fra Ante Sekelez u Vrlici. Prikuplja se ljetna odjeća, zatim posteljina, ručnici i ljetna obuća niskih potplata. Sabirno mjesto je u Sinju, u zgradi gradskog kina, istočni ulaz, prostorije Sinjskog pučkog kazališta. Odjeća će se prikupljati tri tjedna. Akcija započinje danas i potrajati će do 6. lipnja. Odjeća se može donijeti ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom od 10-12 sati, a utorkom i četvrtkom poslijepodne od 18-20 sati.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U SINJU

Gradsko društvo sinjskog Crvenog križa u srijedu 21. svibnja organizira 4. ovogodišnju akciju u Sinju. Akcija će se održavati od 9 do 13 sati u prostorijama Crvenog križa, a organizatori su pozvali sve zdrave osobe od 18 do 65 godina života da se odazovu akciju i daruju krv onima kojima je to najpotrebnije.

PREDSTAVLJANJE KATALOGA ARHEOLOšKE ZBIRKE FRANJEVAčKOG SAMOSTANA

U organizaciji franjevačkog samostana i ogranka Matice Hrvatske sutra, 20. Svibnja, u 19 sati u samostanskoj dvorani održati će se predstavljanje kataloga Arheološke zbirke Franjevačkog samostana u Sinju. Katalog će predstaviti akademik Nenad Cambi, mr. Joško Belamarić, Miroslava Topić i fra. Mirko Marić. Prigodni program uveličati će klapa Sinj.

SPORT

U subotu održanom međunarodnoj galopskoj priredbi "Memorijal dr. Franjo Tuđman" memorijalnu trku je osvojilo grlo Klassik vlasnika Jerka šimleše iz Sinja. U trci na 1800 metara slavilo je grlo Aragon vlasništvo Davora Gudaca iz Varaždina. U trci na 1600 metara kroz cilj prvo je prošlo grlo Belami vlasništvo Blaža šepčega iz Sinja, u superšprintu na 1200 metara prvi je bio Zeus vlasnika Nedžada Omeragića iz Bihaća, a u revijalnoj utrci dvogodaca pobijedlia je Andora iz alkarske ergele.

Dva kola prije kraja natjecanje 3. Hrvatske nogometne lige-Jug potpuna je neizvjesnost tko će osvojiti titulu prvaka. Nakon što je Junak u subotu odigrao u Kaštel Gomilici 1:1 protiv domaćeg GOšK-a, a Hrvace na svom travnjaku s 3:0 pobijedile Jadrana iz Sućurca obje ekipe u svoj međusobni ogled koji je u subotu ulaze sa 67 bodova.

Jučer su nogometaši OSK-a u natjecanju 4. Hrvatske nogometne lige na svom travnjaku pobijedili Postira-Sardi rezultatom 2:1, dok je Split na svom terenu pobijedio Glavice 6:1.

Nogometaši Tekstilca jučer su na Gradskom stadionu odigrali susret s Galebom bez pogodaka 0:0.

U subotu je na teniskim terenima TK "Alka" održan turnir parova za veterane. Nakon neizvjesnih kvalifikacija odličnom igrom u finalu su se sastali splitski parovi u kojemu su Boris Božić i Vlatko Matetić pobijedili Damira šolmana i Silvija Maestra. Sinjski par Predrag Bilić i Stipe Jukić osvojio je treće mjesto.

KRONIKA 92

PP SINJ, 18.05.2008.g., sinoć je ispred PP Sinj, dvadesetdvogodišnjak vrijeđao i omalovažavao policijskog službenika, a nakon što je prethodno svojim vozilom marke škoda Octavia sudjelovao u prometnoj nesreći. Na zapovijed da prestane sa narušavanjem JRM, odgurnuo je policijskog službenika i uputio mu prijetnje smrću. Priveden u policijsku postaju gdje je zadržan do otrežnjenja, nakon čega slijedi kriminalistička obrada zbog KD iz čl.129./Prijetnja/ KZ-a.
IZVOR: PU SD