Utorak, 19.04.2005.

NIJEMAC NA čELU CRKVE

Kardinal prvi đakon objavio je: Braćo i sestre, javljam vam radosnu vijest - imamo papu! Novim poglavarom Rimokatoličke crkve postao je kardinal Josef Ratzinger. Uzeo je ime Benedikt XVI.


Ratzinger, predstojnik Kongregacije za nauk vjere, bivše Svete inkvizicije, čuvar je katoličkog pravovjerja, ali na neki svoj način i reformator.

Uvjeren je da Crkvu treba debirokratizirati i promijeniti njenu narav apsolutne monarhije, zalaže se za opreznu decentralizaciju i za veću ulogu crkvenih pokreta.

Spominjalo ga se kao kandidata za tranzicijski pontifikat.

Nešto prije šest sati na vrhu Sikstinske kapele pojavio se bijeli dim, a zvona bazilike sv. Petra su počela zvoniti. Nakon nepuna dva dana zasjedanja konklava 115 kardinala iz 52. zemalja u Sikstinskoj kapeli izabrala je u četvrtom glasovanju novog poglavara Rimokatoličke crkve.

Vjernici su pojavu dima i zvona pozdravili uzvicima "živio Papa!"Ne zna se još o kome se radi. Očekuje se da će ime biti objavljeno 45 minuta nakon što je odluka o izboru donešena.

Novi predvodnik 1,1 milijarde katolika diljem svijeta pojavit će se na balkonu vatikanske palače, te tradicionalno udijeliti blagoslov urbi et orbi, gradu Rimu i svijetu.


IZVOR:IskonInternet

CRNA KRONIKA

Policija je jučer zadržala 45-godišnjaka iz Dicma nakon što je na cesti D1 upravljao vozilom u alkoholiziranom stanju ugrožavajući druge sudionike u prometu. U vozilu je pronađeno nekoliko nezakonitih komada oružja kojima je N.č. prijetio ostalim sudionicima u prometu. Zbog počinjena prekršaja protiv javnog reda i mira, zakona o oružju i zakona o sigurnosti u prometu počinitelj je priveden Prekršajnom sudu u Sinju, gdje je kažnjen zatvorom od 15 dana i novčanom kaznom od 3.000,00 kuna.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE PROF. FRANE DUšEVIćA

«Pet stručaka» je naziv knjige prof. Frane Duševića koja će u četvrtak u organizaciji Matice Hrvatske Sinj biti predstavljena u hotelu Alkar. O knjizi će govoriti profesori Miljenko Buljac, Velimir Borković, fra Mirko Marić i sam autor. Početak je najavljen za 20 sati.

VRIJEME

Prevladava promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U drugom dijelu dana mogući mjestimični pljuskovi i grmljavina. Puhat će većinom umjereno jugo. Dnevna temperatura zraka kretat će se od 14 do 19 stupnjeva.