Subota, 19.03.2005.

BRUXELLES

Luksemburško predsjedništvo nije uvrstilo pitanje otvaranja pregovora s Hrvatskom u službeni dnevni red za sastanak europskih čelnika za početak idućeg tjedna, što su zatražile četiri članice EU, javljaju danas iz Bruxellesa. Predsjedništvo je prioćilo da nema namjeru mjenjati dnevni red sastanka kojji je već dostavljen ćlanicama Eu-a. Unatoč tome ne može se isključiti neformalna rasprava o Hrvatskoj pod točkom razno, ali na sastanku šefova država ili vlada neće se razmatrati promjena odluke o odgodi pregovora navodi predsjedništvo.

NATJECANJE IZ PRVE POMOćI U O.š. FRA PAVLA VUčKOVIćA

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Sinj u osnovnoj školi fra Pavla Vučkovića jutros je održano gradsko natjecanje iz Prve Pomoći. Iz teoretskog dijela kao i prakse, natjecali su se učenici osnovne škole fra Pavla Vučkovića, Ivana Lovriča, članovi Crvenog križa Sinj te izviđači Vitezovi. Pobjednik današnjeg gradskog natjecanja sudjelovat će na županijskom, natjecanju koje će se održati u Dugopolju tijekom mjeseca travnja.

HUMANITARNE AKCIJE U CETINSKOM KRAJU

Franjevačka Mladež Sinja u suradnji s Framom iz Hrvaca organizirala je humanitarnu akciju nazvanu Lutrija, koja je završena s oko 15,000 kuna prikupljenog novca za potrebe Caritasa u Sinju Inače, za sve sudionike lutrije , odnosno osobe koje su kupile listić po cijeni od 10 kuna na Trgu Kralja Tomislava ispred crkve za nekoliko trenutaka počinje javno izvlačenje lutrijskih listića, a vrijedne nagrade osigurali su razni sponzori.

Solidarnost na djelu , naziv je humanitarne akcije koju već tradicionalno uoči uskršnjih blagdana provodi odjel za društvene djelatnosti Gada Sinja i Gradsko društvo Crvenog križa. Tako će se i ove godine socijalno najugroženijim obiteljima koje su ujedno primatelji pomoći za uzdržavanje centra za socijalnu skrb, civilnim invalidima i socijalno najugroženije umirovljenicima dijeliti prigodni paketi s namirnicima i higijenskim potrebštinama. Podjela istih najavljena je za srijedu u 10, 30 sati.

SVEčANE MISE

Nakon jučerašnjeg Puta križa na sinjsku tvrđavu sutra vjernici slave Muku Gospodnju ili Cvjetnica. U 9,45 sati bit će blagoslov grančica na samostanskom dvorištu u Svetištu čudotvorne Gospe Sinjske. Nakon blagoslova uslijedit će pjevana muka i sv. misa u crkvi s centralnom proslavom u 10 sati, dok je redoslijed svih ostalih misa .
Prvi put otkad je 1978. g imenovan papom, Ivan Pavao II neće prevoditi svečanu misu na Cvjetnicu. Misu će celebrirati Papin rimski vikar i predsjednik alijanske biskupske konferencije kardinal Camillo Ruini. Papa će se najvjerojatnije na Cvjetnu nedjelju u podne pojaviti na svom prozoru na Trgu sv. Petra.
Obrede tijekom Velikog tjedna vodit će šest kardinala. Papa ćese obratiti na Uskrs, a još se ne zna hoće li na Veliki petak sudjelovati na križnom putu kod Coloseuma.

KREDITIRANJE PODUZETNIKA POčETNIKA

Grad Sinj objavio je javni poziv za podnošenje zahtjeva za kredite iz Programa poticanja i promicanja poduzetništva početnika u Gradu Sinju Sinju za tekuću godinu.

Zahtjev za kredit mogu podnijeti poduzetnici početnici koji su poslije 1.ožujka 2003. osnovali , registrirali i započeli s radom subjekta maloga gospodarstva sa sjedištem u Gradu Sinju:Natječaj je otvoren još 16 dana uz kontakt telefon 821-601.

AKCIJA čIšćENJA RIBNJAKA

š.R.D. Cetina sutra provodi akciju čišćenja ribnjaka Plana u Košutama uz Cetinu. Ovo je prilika da članovi društva kao i zaintetesirani građani sudjeluju u spomenutoj akciji , Dodajmo da ekološkoj akciji i ovoga puta pomažu i sinjski izviđači.

POTPISIVANJE UGOVORA O SUFINANCIRANJU RAZVOJA VOćARSTVA

U ponedjeljak u 9 sati u Gradskoj vijećnici Grada Sinja bit će upriličeno potpisivanje Ugovora o zajedničkom sufinanciranju Programa razvoja voćarstva na području grada Sinja. Podsjećamo da je program proveden prema modelu sufinanciranja 1/3 grada Sinj, te istim iznosima Splitsko-dalmatinska županija te stranke, odnosno obiteljska gospodarstva kojih je, kako saznajemo iz odjela za obrt, malo i srednje poduzetništvo Grada Sinja prijavljeno 11. Početne brojke sadnica kretale su se u obje poljoprivredne grane od 150 pa nadalje.

SJEDNICA GRADSKOG VIJEćA GRADA SINJA

Sjednica Gradskog vijeća najavljena je za ponedjeljak i na istoj će se raspravljati o 6 točaka dnevnog reda. Između ostalog , kao nazanimljivije izdvajamo Prijedlog Društvenog ugovora o osnivanju Gospodarske zone Kukuzovac, društva za razvitak, izgradnju i upravljanje Gopsodarskom zono Kukuzovac d.0.0 Sinj, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Sinja, a raspravljat će se i o Prijedlogu Programa javnih potreba u športu i kulturi Grada Sinja za tekuću godinu.

LUKA MARETIć NOVI PREDSJEDNIK MLADEžI HDZ.-a DICMO

Na redovnoj izbornoj skupštini Općinskog odbora mladeži HDZ-a Dicma za novog predsjednika izbaran je Luka Maretić. Inače, u posljednje vrijeme sve više mladih pristupa mladeži HDZ-a u Dicmu ,što će zasigurno, kako je naglasio predsjednik Općinskog odbora vladajuće stranke Zdravko Grčić u narednom periodu naići na značajno povjerenje građana.

SPORT

U posljednjem susretu redovnog dijela košarkaške lige Ožujsko košarkaši Alkara poraženi su u Zagrebu od Zrinjevca rezultatom 74:68.

Danas s početkom u 15 sati u Glavicama se igra derbi Prve županijske nogometne lige i Cetinskog kraja u kojem se sastaju nogometaši Glavica i lider prvenstva Hrvace.

U susretu druge hrvatske rukometne lige Jug za rukometašice žRK Sinj s početkom u 17 sati dočekuje ekipu Dalmatinka iz Ploča, dok rukometaši Cetinke u 15 sati dočekuju ekipu Metković 2, a rukometaši Kamička gostuju u Trogiru gdje u 19 sati igraju protiv istoimene ekipe.

VRIJEME

U nastavku dana očekuje se uglavnom sunčano, mjestimična naoblake bit će tek krajem dana. Vjetar slab sjeverozapadni. Dnevna temperatura zraka kretat će se od 15 do 18 Celzijevih stupnjeva.