Dođite na otvaranje Festivala znanosti – Sinj!Kao što je već obaviješteno na portalu ferata i ove godine se održava u našem gradu, treći po redu, Festival znanosti – Sinj. Sve informacije o ovogodišnjem Festivalu možete naći na internetskim stranicama www.festivalznanostisinj.org , glavna tema biti će kritičko mišljenje! U Sinju će se sastati dvije najjače skeptičke grupe u državi: Center for Inquiry i Sceptics in Pub sa zajedničkim ciljem – eliminiranjem pseudoznanosti iz našeg društva.

Sam Festival otvara se u nedjelju, 21. listopada, u dvorani Viteškog Alkarskog Društva u 19:30 sati, a otvorit će ga župan g. Ante Sanader. Dirigentsku palicu tada će preuzeti Slobodan Danko Bosanac, fizičar sa IRB-a, koji će napraviti predavanje o zvijezdama, a koje će biti uvod u ono što nas očekuje nakon predavanja – promatranje noćnog neba teleskopima. Astro Tim, grupa od 5 astronoma, donijeti će moćne teleskope i postaviti ih na Kamičak, pa će gosti nakon predavanja moći prakticirati svoje tek naučeno znanje, gledajući noćno nebo.
U ponedjeljak kroz jutro, biti će niz predavanja o kritičkom mišljenju i evoluciji, ali i eksperimenata iz kemije za naše najmlađe, a u podnevnim satima dotaknut ćemo se i nekih društvenih problema. Tako je, npr., otvorena diskusija na temu Do kada vjeronauk u javnim školama?, pomaknuta u ponedjeljak u 17:00 sati u dvorani Viteškog Alkarskog Društva. Dan će se zaključiti promatranjem zvjedanog neba iz parka.
Utorak će započeti sa analizom kritičkog mišljenja i problema pseodznanosti, astrologije, tarota i ostalih društvenih poroka. Točno u podne u sinjskome parku buljiti će se u Sunce, ali ne u hippe stilu, već kroz sofisticirane teleskope, dok će nas popodnevna predavanja odvući do vrhunca znanstvenih događaja na ovom Festivalu. Niz popodnevnih biološko - medicinskih predavanja počinje sa predavanjem akademika Miroslava Radmana o produljenju života, a nastavlja se vrhunskim hrvatskim znanstvenicima koji će govoriti o genetici, budućnosti liječenja i sličnome
Srijeda je dan posvećen čuvenom slučaju iz povijesti znanosti, ali i povijesti našega društva – Slučaju Galileo. Kroz jutro će se održati niz predavanja o slučaju Galileo – a taj niz predavanja će kulminirati okruglim stolom pod nazivom Slučaj Galileo – sukob Crkve i znanosti? koja će se održati u 18:00 sati u dvorani Viteškog Alkarskog Društva, u kojoj će, između ostalih sudjelovati proslavljeni akademik Vladimir Paar, a gdje ćemo saznati je li postojala i postoji li i danas sukob između Crkve i znanosti. Večer ćemo zaključiti u Havanna Club gdje ćemo uz šaku znanja i čašu piva raspravljati o kritičkom mišljenju, pseudoznanosti, sekularizmu i sličnome.
Četvrtak ujutro posvećen je kvantnoj mehanici i poker aparatima, dok će kolega iz Srbije predstaviti „Petnicu“ istraživački centar za srednjoškolce kojega će, nadamo se, jednog dana i naši srednjoškolci posjetiti.
Stoga, pozivamo sve građane da uveličaju ovaj događaj dolaskom na otvaranje u nedjelju u 19:30 sati, te nam se nakon toga pridruže promatranju zvjezdanog neba i uživaju u tajnama svemira i ljepoti prirode koje nas okružuje.

21.10.12