Uz Alku i Sinjsku Gospu Znanost polako postaje simbol Sinja

I ove godine pod pokroviteljstvom Grada Sinja i Splitsko – dalmatinske županije od 21. do 25 listopada u Sinju de se po tredi put održati Festival znanosti - Sinj na kojem de sudjelovati velika imena hrvatske i svjetske znanosti poput Daniela Denegrija, jednog od vodedih znanstvenika u CERN-u koji de sinjanima i njihovim gostima ekskluzivno otkriti sve tajne lova na Božju česticu, Miroslava Radmana, svjetski priznatog člana Francuske akademije znanosti i umjestnosti, Đurđice Ugarkovid i Slobodana Vukičevida koji su članovi najuglednije Europske asocijacije European Molecular Biology Organization čija su istraživanja pronijela Hrvatsku znanost na svjetskoj razini, a profesor Vukičevid dobitnik je najvedeg projekta Europske komisije u vrijednosti 6 milijuna eura.
 
U Sinj dolazi i i jedan od najperspektivnijih mladih znastvenika u RH Tomislav Domazet – Lošo, dobitnik brojnih nagrada, akademik Vladimir Paar po čijim su knjigama fiziku učile brojne generacije, Slobodan Danko Bosanac, predsjednika Center for Inquiry (CFI) za Hrvatsku, prestižne svjetske organizacije za promociju kritičkog mišljenja i drugi ugledni sudionici.
Građani Sinja, studenti, đaci srednjih i osnovnih škola imati ce posebnu čast slušati vrhunska predavanja i provokativne teme među kojima de jednu održati urednik t - portala Neven Barkovic na temu Do kada vjeronauk u javnim školama. Posebnu pažnju ved sad Privlači tema okruglog stola Slučaj Gallileo - sukob Crkve i znanostina kojem sudjeluju akademik Vladimir Paar, don Ivan Tadic, profesor na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu, Franjo Sokolid, profesor na PMF Sveucilista u Splitu i Đuro Dropac, fizičar na IFS-u u Zagrebu.
Djeca sinjskih vrtida i ove godine uživati ce u raznim pokusima koje ce za njih demonstrirati vrijedni članovi tima Znastvene čarolije iz Zagreba koje čini studenti kemije.
Sinjani ce zahvaljujudi profesionalnom Astro timu modi promatrati teleskopima, koji ce biti postavljeni u gradskom Parku, zvijezdano nebo, a i „buljiti“ u Sunce u popodnevnim satima.
I po prvi put na jednom festivalu znanosti u Hrvatskoj sinjska javnosti imati ce priliku poslusati misljenje stručnjaka dviju najjačih organizacija za borbu protiv pseudoznanosti: Center for Inquiry i Skeptics in Pub koji de uz knjigu i pivo sinjskoj maldeži objasniti gdje je problem u tarotu, astrologiji, homeopatiji i sličnim porocima.

Opširnije...

18.10.12