Lokalne akcijske grupe za ruralni razvoj sastale se u Glini i Zadru

Osnivanje LAG-ova priprema je za dobivanje sredstava za lokalne potrebe iz fondova Europske unije, kada Hrvatska 1. srpnja 2013. godine postane punopravnom članicom EU-a.

ZADAR, 2. srpnja 2012. – Članovi Lokalnih akcijskih grupa okupili su se prošli tjedan u Glini, u Sisačko-moslavačkoj županiji, te danas u Zadru kako bi razgovarali o budućnosti lokalnih partnerstava za ruralni razvoj, posebice u područjima s razvojnim poteškoćama, a u kontekstu skorog ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Oba skupa je organizirao Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, koji je u posljednje tri godine aktivno podržao osnivanje desetak Lokalnih akcijskih grupa kako na području Dalmacije, tako i na području Banovine i Korduna.

Lokalne akcijske grupe (LAG) temelj su programa LEADER Europske unije za razvoj ruralnih područja. LAG-ovi okupljaju predstavnike sva tri sektora: lokalnu samoupravu i javni sektor općenito, poduzetnike te organizacije civilnog društva koji se dogovaraju o prioritetima razvoja zajednice u kojoj žive i djeluju.    

Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton je kazala kako je članstvo u Europskoj uniji prilika da za poboljšanje uvjeta u ruralnim područjima jer će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju samo u okviru ruralnog razvoja biti dostupno do 350 milijuna eura godišnje. „Međutim taj novac neće doći automatski. Upravo o angažmanu lokalnih zajednica i projektima oko kojih će se okupiti uvelike ovisi hoćemo li iskoristiti prilike koje nudi ruralna politika Europske unije. Kad je riječ o iskustvima drugih zemalja koje su se pridružile Europskoj uniji, iskustva su podijeljena. Neke su zemlje uspjele iskoristiti fondove Europske unije na dobrobit ruralnih zajednica, dok je bilo i slučajeva gdje dostupna financijska sredstva nisu bila iskorištena."

Pomoćnik ministra poljoprivrede Luka Čuljak na skupu u Glini je kazao kako u Ministarstvu svakodnevno dobivaju pozive za predstavljanje LEADER program. „Prema najnovijim podacima u Hrvatskoj je trenutno registrirano 35 LAG-ova koji pokrivaju oko 49% ukupne površine, a na njihovom području živi oko 24% ukupnog stanovništva ili 1,1 milijun ljudi."

Govorio je i zamjenik predsjednika Europske udruge za ruralni razvoj (ELARD), Panayiotis Patras. Istakao je da je za uspješnu provedbu LEADER-a potrebno podići ulogu LAG-ova na razinu samostalnog tijela koje raspolaže budžetom i provodi projekte, jer interese i potrebe lokalne zajednice najbolje mogu utvrditi ljudi iz same zajednice.

U slučaju Hrvatske, LAG je tek savjetodavno tijelo, najčešće organizirano kao udruga, i nema stvarne ovlasti. Hrvatski LAG-ovi, okupljeni u LEADER mrežu Hrvatske, izrazili su potrebu izravnijeg uključivanja u izradu ključnih strateških dokumenata za naredno plansko razdoblje Hrvatske u okviru EU, od 2014. do 2020. godine, za koje su nadležni Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo regionalnoga razvoja i programa EU. „Tko će zastupati ruralna područja Hrvatske, koja čine 92% njezinog područja?“ – zapitao se Milan Medić, predsjednik LEADER mreže Hrvatske.

U Zadru je Anna Nowak iz Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije (DG AGRI), predstavila trenutnu situaciju u provedi LEADER programa u Europskoj uniji i perspektive u novom proračunskom razdoblju EU od 2014. do 2020. godine. U Hrvatskoj će LAG-ovi, temeljem natječaja Ministarstva poljoprivrede, moći koristiti sredstva IPARD-a sve do kraja 2014. godine. U novom proračunskom razdoblju EU-a,  LAG-ovi će moći koristiti sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, ali i ostale fondove EU-a: Europski fond za regionalni razvoj,  Europski ribarski fond, Europski socijalni fond i dr., koji doprinose socijalnom uključivanju, razvoju školstva, zdravstva i ostalih pitanja važnih za ruralne zajednice. Novo programsko razdoblje bit će vrlo zahtjevno i izazovno jer će tražiti zajednički rad i usklađivanje rada više ministarstava, što će se svakako odraziti i na rad i razvoj LAG-ova.

Na sastanku u Zadru, svoja iskustva predstavila su dva LAG-a: Bura i Laura iz Zadarske županije te inicijativa Cetinska krajina iz Splitsko-dalmatinske županije, čije osnivanje se očekuje u rujnu. LAG Laura je sudjelovala i na skupu u Glini, u petak, 29. lipnja, kada je održan i Sajam LAG-ova iz cijele Hrvatske. Na Sajmu su članovi LAG-ova predstavili svoje projekte i proizvode, poput sireva, vina, meda, posavskih češnjovki, bučinog ulja, ekoloških proizvoda od kupina, rakija i likera, kravata s etno motivima, ručnih radova i sl. 

03.07.12