"Kud plovi ovaj brod“

Poštovane sugrađanke i sugrađani, nevjerojatna je lakoća kojom se u posljednje vrijeme na političkoj sceni daju izjave i donose odluke u rješavanju najvažnijih gospodarskih i drugih društvenih problema, a da se prethodno ne pokušaju sagledati posljedice koje takve odluke impliciraju.
Prateći vijećnička pitanja i odgovore sa prekinute 27. sjednice Gradskog vijeća uočili smo kako je zamjenica gradonačelnika Elena Perković Paloš izjavila da poduzeće Gospodarska Zona Kukuzovac nema svrhu ni razlog zbog kojeg bi trebalo postojati, te da isto treba što prije ugasiti.
Kako ova izjava dolazi od osobe koja je u sadašnjoj izvršnoj vlasti zadužena za gospodarstvo, a ujedno figurira kao uspješna direktorica ne baš male firme u Dugopolju, mi u HSS – u pretpostavljamo da je utemeljena na relevantnim podacima i činjenicama i da  zamjenica Gradonačelnika zna što govori. Međutim, pretendirajući da govorimo u ime svih zainteresiranih, postavljamo pitanje onima koji su na ovom istom Gradskom vijeću donijeli odluku o prihvaćanju ponude otkupa fantomskog udjela poduzeća IGH u poduzeću GZK, te isplatili iznos od 1.200.000,00 kuna za vlasnička prava nad firmom koja tada kao ni sada ne posjeduje ništa. Tko je ovdje lud, ako je navod točan, prosuli ste u vjetar više od milijun kuna, kupili mačka u vreći, odnosno prodali su vam rog za svijeću!
O grotesknoj situaciji u Gradskom vijeću, koje je u fokus svog djelovanja, usprkos krizi i nezaposlenosti, stavilo svađu oko polaganje vijenaca govori i činjenica kako je na 26. sjednici donesen Program javnih potreba u športu koji nije usklađen sa Proračunom?
HSS očekuje kako će se dužna pozornost na idućoj sjednici ipak posvetiti drugim temama poput Izvješća o izvršenju Proračuna za 2011. g. iz kojega i laik može iščitati situaciju u Gradu. Proračun nam se svake godine smanjuje za više od 10%, a ulaganja u infrastrukturu i  gospodarstvo su prepolovljena, od pomoći države i iz europskih fondova za razvoj nismo dobili gotovo ništa!
Što je s programom poticanja poduzetništva, zašto ne funkcionira fond za zapošljavanje, koliko je gospodarskih subjekata koristilo ta sredstva, koliko se novca vratilo da bi se moglo reinvestirati? Već dvije godine HSS javno zagovara da se osnuje fond za održavanje postojeće zaposlenosti iz kojeg bi se moglo pomagati manjim gospodarskim subjektima da prežive bez zaduživanja kod banaka koje ih onda upropaštavaju visokim kamatama! Da li je kome poznato koliko je takvih firma zatvoreno na našem području u posljednje dvije godine?
Nažalost, ovakvo stanje u Gradu ne iznenađuje, gradska vlast razapeta između Sinja i Zagreba neko se vrijeme koprcala u okovima neformalnih i formalnih koalicija koje je sama sebi nametnula, morali su omogućavati razne benefite partnerima koji su im osiguravali većinu u vijeću, javne interese su zanemarivali, a zauzvrat su, proglašeni nekompetentnim i nesposobnim da vode Grad.

Metaforički gledano, naš brod plovi po uzburkanom moru, tko drži kormilo i upravlja, kapetan ili auto – pilot, gdje će završiti sada kad mu se posada pobunila? Opasnost od nasukavanja je velika.

Duboko smo zabrinuti za budućnost Grada u kojem smo se rodili, u kojem živimo i koji moramo ostaviti potomcima. Izjave ljubavi otisnute na majicama, opraše se i izblijediše, realan život je sasvim nešto drugo. Ovaj Grad treba vratiti onima koji u njemu žive, zaštititi ga od raznih mešetara i manipulatora koji, poput kukavičjih jaja, svoje vrlo osobne, pojedinačne interese podvaljuju i prodaju kao javne.  

Pozdravljamo Vas našim tradicionalnim pozdravom,
              

VJERA U BOGA I SELJAČKA SLOGA !


Odbor gradske organizacije HSS-a Sinj

29.06.12