27. sjednica GV - vijećnička pitanja

Autor: Marija Maroš

Na jučerašnjoj 27. sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja postavljeno je 17 vijećničkih pitanja.

Miro Bulj (Nezavisni vijećnik) kazao je kako je na pitanje koje je postavio na prošloj sjednici vezano uz cijenu i ukupnu količinu svijetlećih reklama i panoa na području Grada Sinja od stručnih službi dobio odgovor kako Grad Sinj za reklame naplaćuje 32.705,04 kune godišnje, osnosno 97,26 metara kvadratnih reklama, što znači da je cijena reklame po kvadratu je 336,27 kuna. Bulj smatra da je na ovakav način gradski proračun oštećen za oko 3,5 milijuna kuna. Pitao je pročelnicu pravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne djelatnosti, gospodarstvo i upravljanje imovinom Ankicu Panzu zna li se točan broj reklama koje bi se trebale naplatit.
IZVOR: WWW.FERATA.HRAnkica Panza kazala je kako će kroz koji dan biti završen popis svih reklama, no nisu sve za naplatu i u nadležnosti Grada Sinja. Postoje reklame koje su dozvoljene od strane Hrvatskih cesta, Županijskih cesta i privatnih osoba, a takve ne podliježu plaćanju poreza Gradu Sinju. Što se tiče reklama za otkup zlata, pročelnica Panza kazala je da su gradske službe promptno uklonile te reklame.

Miro Bulj (Nezavisni vijećnik) upitao je gradonačelnika Ivicu Glavana koliko Grad Sinj naplaćuje T-COM-u koji postavljanjem svojih kablova uništava infrasturkturu grada.

Gradonačelnik Ivica Glavan kazao je kako je riješavanje tog problema u tijeku, a riječ je o knjiženju nerazvrstanih cesta. Taj postupak trebao bi biti gotov do kraja ove godine, što će Gradu dati pravo za sljedeći korak u pogledu naplate. Na odgovor se nadovezala i pročelnica Ankica Panza koja je kazala da Grad ne može zabraniti postavljanje zračnih vodova te da jedino ministarstvo može prisiliti T-COM i ostale operatere da kablove postavre pod zemlju. Podsjetila je kako je Gradsko vijeće prošle godine donijelo odluku po kojoj se dužni metar naplaćuje 7,50 kuna ili po jednom kabelskom zdencu 100 kuna. Onog trenutka kada se izvrši uknjiždba sve gradske imovine u smislu nerazvrstanih cesta i nogostupa, Grad Sinj bit će u mogućnosti obračunati sve prihode unatrag tri godine.

Mate Glavinović (SDP) ukazao je na loše stanje Ulice Vlahe Bukovca, koja u dužini od 100 metara izgleda kao oranica. Također je istaknuo kako u navedenoj ulici nije dovršena javna rasvjeta. Upitao je gradonačelnika namjerava li se ulica uskoro sanirati.

Ankica Panza, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne djelatnosti, gospodarstvo i upravljanje imovinom kazala je kako je u Ulici Vlahe Bukovca postojao veliki problem postavljanja stupova javne rasvjete. Kako distribucijska mreža još uvijek nije spojena na izvor, tako se nisu mogla postaviti ni rasvjetna tijela. Gradonačelnik Glavan dodao je da je Ulica Vlahe Bukovca prioritet i da se samo čeka izvedba HEP-a. Grad će nakon toga u roku od sedam dana izvršiti svoje radove. Što se tiče asfaltiranja ulice, ono nije predivđeno u ovogodišnjem proračunu. Gradonačelnik je dodao kako ima bezbolno rješenje po kojem bi bilo moguće ostvariti dodatna asfaltiranja u ovoj godini, no to će dogovoriti s klubovima vijećnika.

Vijećnika Matu Glavinovića (SDP) zanimalo je i kada se zadnji put sastao Odbor za proračun i financijsku kontrolu, koje korisnike proračuna su kontrolirali, vrše li nadzor na trošenju proračunskog novca najvećih korisnika proračuna KK Alkar i NK Junak u 2011. godini te zbog čega vijećnici nisu raspravljali o tim izvješćima.

Gradonačelnik Ivica Glavan kazao je kako će se ta izvješća naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, a svi klubovi iznad 100 tisuća kuna morat će doći i položiti račune vijećnicima.

Vijećnika Dragana Podruga (HSLS) zanimalo je koji su efekti dosadašnjeg ulaganja u Gospodarsku zonu Kukuzovac, s obzirom da su od 2005. do 2011. godine u zonu uložena 53 milijuna kuna, od čega 43 milijuna iz gradskog proračuna. Konkretno, zanimao ga je broj novozaposlenih osoba u postojećim objektima te koliko među njima ima osoba s područja Grada Sinja.

Gradonačelnik Ivica Glavan kazao je kako su sve vlasti uložile novac kako bi se stvorile pretpostavke za otvaranje radnih mjesta, što se i događa. Dodao je kako ne zna točan podatak o do sada zaposlenim osobama. Istaknuo je da su svi poduzetnici potpisujući ugovor obvazali na određen broj zaposlenih osoba s područja Grada Sinja te da su poduzetnici čiji su objekti trenutno u funkciji ispoštovali tu obavezu. Brojka novozaposlenih trebala bi se značajno povećati u rujnu, kada bi Olasagasti trebao zaposliti 30-40 radnica.

Podrug je postavio podpitanje jesu li sve pravne osobe koje su potpisale ugovore o kupnji zemljišta u GZK ispoštovale svoje obaveze, tko prati dinamiku poštivanja ugovornih obaveza i ima li raskidanja ugovora temeljem nepoštivanja ugovornih obaveza.

Gradonačelnik Glavan kazao je kako Grad Sinj prati sve naplate i učinke. Na odgovor se nadovezao predstojnik Ureda gradonačelnika Igor Vidalina koji je kazao su neki investitori koji su se prijavili na natječaj isključeni iz daljenjeg postupka, a riječ je o investitorima koji nisu potpisali predugovor.

Dragan Podrug potom je upitao gradonačelnika Glavana što je s novcem Gospodarske zone Kukuzovac koji je ostao oročen u propaloj Credo banci te što misli o izjavi direktorice GZK da su podaci o količini oročenog novca, kao i o plaći zaposlenika, poslovna tajna.

Gradonačelnik je kazao kako je GZK u Credo banci imao 956 tisuća kuna. Država je jamčila za 400 tisuća kuna, koje su odmah povukli. Dodao je kako se GZK udružila s grupom vjerovnika iz Rijeke te će kroz stečajni postupak pokušati doći do ostatka svojih sredstava. Dodao je kako nema tajni vezanih za primanja zaposlnih u gradskoj upravi niti u gradskim tvrtkama te je kazao kako će se direktorici GZK na jednoj od sljedećih sjednica moći postaviti pitanje o primanjima.

Dogradonačelnica Elena Perković Paloš podsjetila je da je tvrtku 'Gospodarska zona Kukuzovac' 2005. godine osnovala koalicija Preporod, s ciljem praćenja investicija i investitora u zoni. Njena isključiva svrha bila da se, dok se investira u zonu, povratom PDV-a uprihode dodatna sredstva koja će se isključivo koristiti za investiranje. Kazala je kako po njenom mišljenu ta tvrtka više nema smisla, jer nema smisla ulagati u infrastrukturu II. faze dok se ne napuni I. faza zone. Smatra da tvrtku treba zatvoriti do kraja godine. Istaknula je da nije zadovoljna trenutnom brojkom novozaposlenih. Što se tiče transparentnosti Grada Sinja i gradskih tvrtki, Perković Paloš je kazala da podaci o plaćama zaposlenika moraju biti dostupni svima.

Ante Križanac (HDZ) pitao je zašto nije donesen prostorni plana na nivou grada i ima li to veze sa istočnom obilaznicom.

Na pitanje je odgovorio prvi čovjek vladajuće Nezavisne liste dr. Stipislav Jadrijević, koji obnaša i dužnost predsjednika Savjeta za prostorno uređenje. Kazao je kako je Prostorni plan Sinja u tehničkom dijelu praktički gotov, međutim problem je u tome što je istočna obilaznica ucrtana u dugogodišnje planove Hrvatskih cesta i u Prostornom planu Županije splitsko-dalmatinske. Iako se neće graditi, istočna obilaznica se ne može izbrisati jer bi to bilo krivično djelo. Sukladno Zakonu o prostornom uređenju, Grad Sinj svoj plan mora usuglasiti sa Županijom. S obzirom na istočnu obliaznicu, Grad Sinj ne može dobiti suglasnost Hrvatskih cesta na Prostorni plan i on ne može proći.

Antu Križanca (HDZ) zanimalo je i zašto se Grad Sinj nije uključio u izgradnju lokalne ceste na Radošiću.

Gradonačelnik Glavan je kazao kako je Grad Sinj itekako uključen u rješavanje tog problema. Podsjetio je kako je, nakon što je izvršen javni uvid u projekt, veliki broj građana Radošića nažalost je potpisao peticiju kojom su dali do znanja da ne žele cestu. Nije se shvatila dobrobit te ceste te se dovelo u pitanje 10 milijuna kuna iz EU fondova. Dodao je kako su traženja građana legitimna, ali smatra da se mora zajedničkim sastancima amortizirati situaciju te pronaći kompromisno rješenje.

Vijećnik Stjepan Labrović (HDZ) pitao je gradonačelnika Glavana kada će početi radovi na kapitalnim investicijama Grada Sinja.

Gradonačelnik Ivica Glavan kazao je kako očekuje da će svi kapitalni projekti biti započeti u ovoj godini. Kazao je kako ima spoznaje da Ministarstvo regionalnog razvoja priprema ugovor za Grad Sinj vezan za igradnji vodovoda u Čačijinom docu. Ugovor o 90 %-tnom sufinanciranju izgranje vodovoda trebao bi biti potpisan u srpnju. Kazao je kako je investicija na Baraćevom potoku moguća u trećem kvartalu, ukoliko dobiju suglasnost Hrvatskih voda. Što se tiče ulica Domovinskog rata i Put Pavića, gradonačelnik je kazao kako će Gradskom vijeću predložiti rebalans proračuna kako bi obje bile obuhvaćene ovim proračunom.

Stjepan Labrović (HDZ) upitao je u na koji način se misli realizirati ideja da se svakoj zaposlenoj osobi s područja Grada na zajamčeni iznos od 1.600,00 kuna dodijeli još toliko iz sinjskog Fonda za poticanje zapošljavanja.

Dogradonačelnica Elena Perković Paloš kazala je kako će se to realzirati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća izmjenom Odluke o poticanju zapošljavanja.

Boško Barać (HDZ) upitao je tko je kriv što Baraći gornji nisu obuhvaćeni vodovodom Čačijin dolac – Priorica.

Gradonačelnik Glavan je kazao kako ne može dati 100% točan odgovor. Dodao je da će se tijekom samog izvođenja radova, ukoliko bude izvedivo, založiti da se svi stanovnici priključe na vodovod.

Boško Barać (HDZ) upitao je kolika je investicija postavljanja naplatnih rampi kod prodajnih centara Konzum i Kaufland, te koliki su prihodi i rashodi.

Gradonačelnik Ivica Glavan kazao je kako će ovo uskoro imati priliku ovo pitanje postaviti direktorici poduzeća 'Kamičak' koje upravlja parkingom u gradu.

Matko Čarić (HDZ) pitao je hoće li radovi na ulici Put Petrovca biti završeni do početka alkarskih svečanosti.

Gradonačelnik Glavan kazao je da će radovi biti završeni na vrijeme. Podsjetio je na to kako je Grad raspisao jako rigorozan natječaj, po kojem je jedan dan zakašnjenja 10 % kazne cijele investicije. Dodao je kako vjeruje da će radovi biti gotovi čak i prije roka.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Hrvoje Markulin upitao je gradonačelnika bi li u okolnostima krize i velike nezaposlenosti bio spreman smanjiti plaće i naknade sebi i svojim suradnicima.

Gradonačelnik je kazao kako se sada ta potreba ne naslućuje, no ukoliko je bude gradska vlast je spremna zaposlenicima smanjiti plaću za 5%. Dodao je kako bi u tom slučaju svoju i plaće svojih suradnika smanjio za 10%.

Hrvoje Markulin (HDZ) upitao je koji su kriteriji zapošljavanja na javnim radovima i tko o tome odlučuje.

Gradonačelnik Glavan kazao je kako mu nakon provedenog javnog natječaja Socijalno vijeće Grada Sinja predloži osobe, a on konačnu odluku donese na osnovu ukupnih primanja i članova obitelji, odnosno po socijalnoj kategoriji ugroženosti.

Vijećnik Predrag Pupić (NL dr. Jadijevića) upitao je ima li tko informaciju o tome da su kanali u sinjskom polju 18 dana bili bez vode.

Dogradonačelnica Elena Perković Paloš koja je kazala kako je odmah po saznanju alarmirala Ministarstvo regionalnog razvoja i Hrvatske vode u Zagrbu i Splitu. Prije desetak dana održan je sastanak na kojem je dobila informaciju da kanali u sinjskom polju ne služe navodnjavanju nego odvodnji. Također je dobila informaciju kako projekt navodnjavanja sinjskog polja ne postoji, a oni koji zalijevaju nelegalno koriste vodu. Međutim, uspio se postići kompromis po kojem Hrvatske vode moraju služiti proizvodnji i moraju održavati određeni nivo vode u kanalima kako bi se nastavila proizvodnja. Dogradonačelnica je pozvala županijske vijećnike da se u izbore za to da projekat navodnjavanja sinjskog polja uđe u županijski proračun za iduću godinu, jer je to u nadležnosti Županije. Na takav način projekat bi odmah dobio novac iz EU fondova.

Stipe Jadrijević Cvrlja (SDP) pitao je dogradonačelnicu Elenu Perković Paloš koliko iznose ukupni godišnji iznosi za naftne derivate tvrtke 'Vodovod i čistoća' te koji zaposlenici i po kojim kriterijima imaju pravo na korištenje službenog automobila.

Dogradonačelnica Perković Paloš kazala je kako bi se na sljedećoj sjednici trebalo naći izvješće o poslovanju Vodovoda i čistoće te je dodala da će vijećnik Jadrijević Cvrlje odgovor dobiti u pisanom obliku.

Stipe Jadrijević Cvrlje (SDP) osvrnuo se na činjenicu da su na Dan antifašističke borbe predstavnici VAD-a položili vijence na spomen obilježlje poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, no ne i na spomen-kosturnicu palim borcima NOB-a. Po tome je zaključio kako vodstvo VAD-a ne priznaje antifašizam te se vodi isključivo odlukama jedne političke stranke koja ni danas ne priznaje ulogu antifašizma u II. svjetskom ratu. Upitao je gradonačelnika Ivicu Glavana smatra li da je opravdano financirati udrugu građana koja, prema njegovim riječima, ne priznaje Ustav RH te marginalizira legalnu i demokratski izabranu gradsku vlast, samo zato što se radi o udruzi koja ima izuzetan povijesni značaj.

Gradonačelnik Glavan odgovorio je da kao čovjek dijeli razmišljanje vijećnika Jadrijević Cvrlje te da živi u nadi da će se članovi Uprave VAD-a, u ime pomirenja i bolje budućnosti mladih, ubuduće na taj dan na pravi način pokloniti žrtvama.

Izvor: ferata.hr

27.06.12