Četvrtak, 18.12.2008.

ALKARSKI ZLATNICI ZA 300-TU GODIšNJICU SINJSKE ALKE

Predsjednik VAD-a Sinj Stipe Jukić danas je u Zagrebu potpisao ugovor s predsjednikom Uprave Hrvatske poštanske banke o izradi Alkarskih zlatnika povodom obilježavanja 300-te godišnjice Sinjske alke. Tajnik Društva Ante Delić Ministarstvu kulture podnio je izvještaj o tijeku radova na Alkarskim dvorima u 2008. godini. Do 31. studenoga izvedeno je oko 65% planiranih radova.
Dodajmo kako je Vlada sva planirana sredstav za izgradnju Alkarskih dvora doznačila VAD-u, a to su učinili i Splitsko-dalmatinska županija i Grad Sinj koji će i u 2009. godini sufinancirati radove na Alkarskim dvorima.

DANAS PALO 54 LITRE KIšE

Na sinjskom području jučer i danas palo je 54 litre kiše, a od početka prosinca ukupno 259 litara. Ta je količina daleko iznad prosjeka oborina koje padnu tijekom prosinca, a koji iznosi oko 140 litara.
Velika količina kiše poplavila je polja u Cetinskom kraju. Iako je ove godine znatno manje površina pod ozimim kulturama, usjevi na parcelama koje su poplavljene pretrpjet će određenu štetu. Poljoprivrednici koji mogu imaju načina da štetu saniraju, tako da na svojim parcelama iskopaju poprečne odvodne kanale. Na parcelama na kojima to nije moguće zbog velike vode šteta se neće moći popraviti, kazala nam je Ivana župić, savjetnica poljoprivredno savjetodavne službe Sinj.
Plavljenje polja najviše problema zadaje poljoprivrednicima koji imaju parcele u Hrvatačkom polju. Neki su zbog rješavanja toga problema pomoć tražili i u Općini.

SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA TRILJA

Večeras, 18. prosinca, će se održati sjednica triljskog Poglavarstva na kojoj će se razmatrati Prijedlog Izmjena i dopuna proračuna za 2008. godinu, te Prijedlog proračuna za iduću godinu. Prema prijedlogu Poglavarstva triljska blagajna u 2009. godini će biti lakša za više od milijun kuna. Proračun bi trebao iznositi 27 milijuna i šest stotina kuna. Konačnu odluku o proračunu donnijet će vijećnici na sjednicvi koja će se održati sutra.

IZ FONDA GOSPE SINJSKE STIPENDIJE ZA 44 STUDENTA

Fondu Gospe Sinjske pristigle su 63 molbe studenata iz obitelji težeg materijalnog stanja za dodjelu stipendija. Savjet Fonda odobrio je pomoć za 44 studenta, uključujući i 7 studenta iz Bosne i Hercegovine, kojima Fond pomaže preko Kruha sv. Ante u Sarajevu. Među studentima kojima je odobrena pomoć je petnaestero prošlogodišnjih korisnika i 29 novih. 40 studenata primat će 500,00 kuna mjesečno, a za četvero studenata odobrena je jednokratna pomoć u iznosu od 2 tisuće i 500 kuna. Ukoliko se jave još neki donatori, Fond je spreman pomoći i onima kojima sada zbog ograničenih sredstava nije mogao odobriti pomoć.
Prošle godine Fond je dodijelio pomoć za 35 studenta.

OBAVIJEST

Sutra, 19. prosinca, će se na Trgovačkom sudu u Splitu održati prvo ročište o prijedlogu radnika za otvaranjem stečaja nad Dalmatinkom Novom. Ročište će početi u 11.30 sati, a za radnike koji mu žele nazočiti organiziran je prijevoz autobusom. Polazak je sa sinjskog kolodvora u 10.30 sati.

OBAVIJEST

Podjela božićnica, koje je umirovljenicima s područja Sinja osigurao Grad Sinj, počet će sutra u Crvenom križu. Božićnicu u iznosu od 170 kuna primit će umirovljenici čija ukupna mjesečna mirovina ne prelazi 1.600,00 kuna. Sutra od 8 do 14 sati djelit će se božićnice umirovljenicima čija prezimena počinju slovima od A do Dž, od 14,30 do 20 sati umirovljenicima prezimena od E do J. Podjela božićnica nastavit će se i u subotu.
Umirovljenici sa sobom trebaju obavezno ponijeti zadnji odrezak mirovine i osobnu iskaznicu.

BOžIćNO-NOVOGODIšNJI PROGRAM

U sinjskom kinu večeras gostuje Gradsko kazalište mladih Split koje će izvesti komediju "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", autora Ive Brešana. Režiju potpisuje Vanča Kljaković. Uloge tumače Filip Radoš, Vladimir Davidović, Jasmina žiljak, Franko Strmotić, Vinko Mihanović, Jolanda Tudor i Antonio Franić.
Početak predstave je u 20,00 sati a ulaznice se u predprodaji mogu nabaviti u knjižarama Duga i Axel.

BOžIćNI KONCERT

U Osnovnoj glazbenoj školi Jakova Gotovca večeras će se održati tradicionalni Božićni koncert, na kojem će nastupiti učenici ove škole. Koncert će se održati u glazbenopj dvorani, s početkom u 19 sati i 30 minuta.
Dodajmo kako su učenici 2. razreda ove škole Ivor Zlodre na gitari, u klasi prof. Zorana Melvana i Petra Filipović Grčić na flauti, u klasi prof. Jasenke Markov Antarić, osvojili 3. mjesto na Državnom natjecanju komornih sastava.

SPORT

Večeras u 19,00 sati u prostorijama Udruge za mali nogomet Sinj, u Tripalovom voćnjaku, bit će izvlačenje parova za tradicionalni 27. Božićno-novogodišnji turnir u Sinju. Prijave ekipa primaju se do početka izvlačenja parova.

Sutra, 19. prosinca, u 18,00 sati počet će prvi susret turnira u vaterpolu, koji će se do nedjelje održavati na Gradskom bazenu Sinj. Na turniru će nastupiti vaterpolisti 95. godište, a sudjelovat će 7 klubova: Mladost Zagreb, Medveščak, Galeb, te splitski klubovi POšK, Mornar i Jadran i naravno domaćin Vaterpolo klub Sinj, koji je uz Grad Sinj organizator.

SJEDNICA GRADSKOG VIJEćA GRADA SINJA

Zakazana je 32. sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja za dan 22. prosinca 2008.g. s početkom u 13,00 sati u prostorima Gradske vijećnice Grada Sinja sa slijedećim dnevnim redom:
1. Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna Grada Sinja 2008.godinu,
2. Prijedlog Proračuna Grada Sinja za 2009.godinu,
3. Prijedlog Plana razvojnih programa za razdoblje 2009-2011,
4. Prijedlog Odluke o izvršenju Proračuna Grada Sinja za 2009.godinu,
5. Prijedlog Izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture Grada Sinja za 2008.godinu,
6. Prijedlog Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture Grada Sinja za 2009.godinu,
7. Prijedlog Izmjena i dopuna Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Grada Sinja za 2008.godinu,
8. Prijedlog Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Grada Sinja za 2009.godinu,
9. Prijedlog Izmjena i dopuna Programa javnih potreba u športu Grada Sinja za 2008.godinu,
10. Prijedlog Odluke o osnivanju pravne osobe za upravljanje javnim športskim objektima Grada Sinja,
11. Prijedlog Zaključka o utvrđivanju prijedloga za imenovanje sudaca porotnika Općinskog suda u Sinju i županijskog suda u Splitu.