Nedjelja, 18.11.2007.

\'U Vukovar za istinu i pravdu\'


FOTO: Damir Glibušić / CROPIX


Kod Spomen obilježja žrtvama u dvorištu vukovarske Opće bolnice zapaljene su svijeće za sve žrtve jugo-srpske agresije. Duž ulica grada heroja gore brojni lampioni.


Paljenju svijeća uz mnogobrojne građane Vukovara i djelatnike bolnice prisustvovali su su i čelnici grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije predvođeni gradonačelnicom Zdenkom Buljan i županom Božom Galićem.

Molitvu za poginule i nestale u Domovinskom ratu, predvodili su su župnik župe sv. Josipa Radnika fra Ivica Jagodić te župnik župe Kraljice Mučenika velečasni Mato Martinković.

Nekoliko stotina svijeća-lampiona zapaljeno je i kod kapelice sagrađene prošle godine uz vukovarsku obilaznicu, na tzv. kukuruznom putu, kojim se u Vukovar tijekom tromjesečnoga vojnog okruženja u jesen 1991. godine dopremala pomoć.

Tim su putem iz opkoljenog grada izlazili i hrvatski branitelji i civili a jedan dio njih na "kukuruznom putu" je i poginuo.

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i u spomen na poginule hrvatske branitelje koji su poginuli u obrani Vukovara, desetak maratonaca pripadnika povijesne udruge "Hrvatski sokol" iz Osijeka, istrčalo je maraton od Osijeka do Vukovara.

U Vukovaru su ih dočekali dogradonačelnik grada Vukovara Vladimir Emedi i pripadnici počasne Sokolske garde.

Maratonci su potom kod Kamenog križa za slobodnu Hrvatsku, na ušću Vuke u Dunav, položili vijenac i upalili svijeće.

Također u predvečerje 18. studenoga, koji se u spomen na stradanje Vukovara u Domovinskom ratu obilježava kao "Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine", duž vukovarskih gradskih ulica zapaljeni su lampioni.

U spomen na više od 1.600 poginulih hrvatskih branitelja i civila te nekoliko stotina onih koji se još uvijek vode na popisu zatočenih i nestalih a trag im se gubi upravo u ratnom Vukovara, brojni građani Vukovara i susjednih Vinkovaca zapalili su svijeće u prozorima svojih domova.

U sklopu obilježavanja "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara" - koji se ove godine održava pod geslom "U Vukovar za istinu i pravdu" - počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu sutra će dati državna i druga izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

IZVOR:www.net.hr