Nedjelja, 18.10.2009.

Tomislav Ivić: Branitelji su i danas spremni žrtvovati se za opće dobro

Držim licemjernim da upravo oni predstavnici oporbe koji su dok su bili na vlasti grubim kršenjem prava hrvatskih branitelja ozbiljno narušili njihov dignitet pa time i dignitet Domovinskog rata u cjelini, danas liju krokodilske suze nad navodno povrijeđenim braniteljskim pravima, kaže ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
Vlada je prošlog tjedna odlučila predložiti izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, prema kojima sudionici rata koji nisu regulirali svoj braniteljski status to više neće moći učiniti. Zakon postrožuje i uvjete za stjecanje braniteljske i invalidske mirovine te donosi još neke novine, o kojima u razgovoru za Vjesnik govori ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić. Komentirao je i ostala pitanja iz svog resora kao i utjecaj koji na njih ima gospodarska kriza.
• Zašto je Vlada upravo sada odlučila povući crtu na popis hrvatskih branitelja?
- Poznato je da je obrana suvereniteta Republike Hrvatske okončana 30. lipnja 1996., dakle prije nešto više od 13 godina i da su svi koji su sudjelovali u obrani suvereniteta imali na raspolaganju dugo razdoblje u kojem su mogli podnijeti zahtjev za priznavanje statusa. Nakon proteka 13 godina od prestanka obrane suvereniteta Hrvatske i skoro pet godina od stupanja na snagu važećeg Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, više ne postoje razlozi za pružanje mogućnosti priznavanja statusa hrvatskog branitelja. Ovakav zaključak ne odnosi se na izdavanje potvrda o priznatom statusu hrvatskog branitelja za sve osobe koje se vode u službenim evidencijama Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova u razdoblju trajanja Domovinskog rata. ...

Sport

2. HNL, 9. kolo: Junak - Vinogradar 1:0