Petak, 18.08.2006.

U sridu: sinjski alkari i Chicagom projahali



Gradonačelnik Chicaga Richard M. Daley u četvrtak je primio članove delegacije Viteškog alkarskog društva, Grada Sinja i sinjskog Franjevačkog samostana koji su u utorak, na blagdan Velike Gospe, sudjelovali u proslavi 100. obljetnice Društva Gospa Sinjska koje su 1906. godine pod nazivom "Dalmatinsko obiteljsko društvo Gospa Sinjska" osnovali iseljenici iz Dalmacije.
Proslava Velike Gospe u organizaciji Društva Gospa Sinjska najstariji je chicaški "festival" i jedini čiji se dan održavanja ne pomiče u dane vikenda.
U tradicionalnoj procesiji ulicama toga trećeg po veličini američkog grada, u kojoj se nosi slika Gospe Sinjske, sudjelovali su alaj-čauš Tonći Bešlić, Ante Poljak, slavodobitnik 291. alke, Jakov Jerkan, pobjednik 291. bare i barjaktar Boško Vladović, alkarski momci Draško Talaja, zamjenik harambaše, Petar Domazet, Milan Vučić i Davor Jenjić, Dinko Bošnjak, potpredsjednik, i Ante Delić, tajnik VAD-a, Snježan šentija, zamjenik gradonačelnika Sinja, dr. Anita šimac-Rako, član sinjskog Gradskog poglavarstva, poduzetnik Marko Jazidžija i dr. fra Luka Tomašević koji je predvodio procesiju i svečanu svetu misu.
U tom slavlju Hrvata iz Chicaga sudjelovali su službeni predstavnici toga grada, hrvatskog veleposlanstva iz Washingtona, konzulata iz Chicaga i brojni vjernici.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA
piše Toni PAšTAR

ZAVRšEN AKCIJA TZ SINJ ZA IZBOR NAJLJEPšE OKUćNICE I BALKONA



U organizaciji Turističke zajednice Grada Sinja, a pod pokroviteljstvom Grada Sinja, Radio Sinja, JKP «Vodovod i čistoća» i PP «Hipodrom» Sinj u okviru projekta «Volim Hrvatsku» provedena je akcija za izbor najljepše okućnice i najljepšeg balkona. Po ocjeni komisije u sastavu: ćiro Poljak, Božena Romac i Ante Latinac nagrađuju su sljedeći:

Najljepša okućnica:
1.Jadranka Kuzmić, Brnaze
2.Petar čarić, Brnaze
3.Marija Jadrijević, Gornje Glavice

Najljepši balkon:
Mladen Braća (kod Alajbega) Glavice

VRIJEME

U većini krajeva će prevladavati pretežno sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku. Više oblaka se očekuje tijekom prijepodneva, ponajprije na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, pri čemu mjestimice postoji mogućnost za malo kiše ili poneki grmljavinski pljusak. Vjetar posvuda slab i umjeren, u unutrašnjosti jugozapadnjak, a na Jadranu jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 15 do 19, na Jadranu od 21 do 26, a najviša dnevna uglavnom od 27 do 31, u Slavoniji i Dalmaciji i do 33°C.
Izvor: Net.hr