Petak, 18.07.2008.

DR. ANđELKO AKRAP: DEMOGRAFSKA SLIKA HRVATSKE JE PORAžAVAJUćA

U posljednju godinu dana, prema podacima Državnog ureda za statistiku, demografska slika Hrvatske je poražavajuća. Uobičajeno je mišljenje kako razvijene zemlje imaju lošu demografsku sliku. Dr. Anđelko Akrap, izvaredni profesor na ekonomskom fakultetu u Zagrebu tvrdi suprotno. Ističe kako se ovakav negativan trend razvijao 30-tak godina da bi se došlo do ovakvo poražavajućih podataka. Ustvrdio je da se dobrim sustavima socijalne i ekonomske politike negativan trend može smanjiti.
Za Cetinski kraj kaže iako je prirodni prirast dobar, nemože se govoriti o dobrom natalitetu nego samo o održivosti postojećeg stanja koje bi svakako trebalo poboljšati, istaknuo je dr. Akrap.

OBAVIJEST

Počela je cvatnja Ambrozije- korova koji izaziva alergijske reakcije. Korov se vrlo brzo širi po neobrađenim površinama kakvo je sinjsko polje koje i glavni izvor širenja korova. Mr. Ivana župić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu ističe kako se Ambrozija u većoj mjeri proširila i na grad te je treba sustavno uništavati mehaničkim ili kemijskim putem.
Zakonska je obveza S uništavanje ambrozije trebalo bi početi svake godine već krajem svibnja ili početkom lipnja, kada je biljke veličine oko 20 cm najbolje počupati. Kasnije tijekom vegetacije, a neposredno prije otvaranja cvatova, otprilike do polovice ili kraja srpnja biljke se mogu pokositi. Najvažnije je to učiniti prije sazrijevanja cvatova, dakle prije otpuštanja peluda.

SVEčANA SJEDNICA HDZ-a OPćINE DICMO

Općinski odbor HDZ-a Dicmo danas će održati svečanu sjednicu, na kojoj će u stranku biti primljeno novih 50 članova. Sjednica će se održati u prostorijama Osnovne škole Ante Starčevića u Dicmu, s početkom u 20,00 sati. Nazočit će joj izaslanik glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, predsjednik županijskog HDZ-a Kruno Peronja koji će Dicmanjskom HDZ-u uručiti zahvalnicu predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, za uspješan rad u proteklom periodu.

OTVORENI "DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2008."

U Sinju je sinoć održan velika fešta kojom su i svečno počeli "Dani Alke i Velike Gospe". Turistička zajednica i Grad uz pomoć sponzora osigurali su 5000 komada arambaša, gosti iz Osijeka spremili su oko 100-tinjak kilograma fiš paprikaša, pekli su se uštipci i točilo pivo. Veliki broj sugrađana na Trgu dr. Franje Tuđmana uživao je i u izvedbama KUD-ava , pjevanju klape Prijatelji iz Brnaza i muuziciranju sinjskih glazbenika iz skupine "Bon-ton".

KONCERT MARKA PERKOVIćA THOMSONA U SINJU 12. KOLOVOZA

Nema više dvojbi hoće li se održati koncert Marka Perkovića Tomsona na Gradskom stadionu u Sinju 12. Kolovoza. Menadžeri Tomsonovog koncerta boravili su u Sinju pregledali stadion te odlučili kako zapreka za održavanje koncerta u Sinju nema. Počela je i pretprodaja ulaznica za koncert u knjižari i papirnici Axel.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2008."

U Galeriji Galiotović, na prvom katu, otvorena je izložba slika udruge "Svitnjak" iz Splita pod nazivom "Izložba duše". Sinjskoj publici predstavilo se 12 autora s 20-tak djela. U istoj Galeriji može se pogledati i izložba slika zagrebačkog umjetnika slikara, dizajnera i scenografa Ivice Propadala. Izložbe se mogu pogledati svakoga dana, u vremenu od 10 do 12 i od 19 do 22 sata.

Ovog vikenda na brnaškoj Meljači održat će se tradicionalni 27. Brnaški dernek, koji počinje danas u 17,00 sati Memorijalinim nogometnim turnirom u čast poginulih branitelja iz Brnaza. U subotu će se održati borba bikova, večer folklora i koncert Nenada Vetme. Zadnjeg dana derneka, u nedjelju, održat će se natjecanje u gađanju glinenih golubova, dječja alka te izbor za miss u narodnoj nošnji. Organizator Brnaškog derneka je športsko društvo Brnaze, a pokrovitelj je Grad Sinj uz potporu županije splitsko-dalmatinske.

Gradska glazba Sinj danas će na Trgu kralja Tomislava s početkom u 21,00 sati održati koncert, na kojem će kao gosti nastupiti gradska glazba Solin i glazbeni orkestar iz Kišteleka iz Mađarske.

MEđUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U DUGOPOLJU

Danas, 18. srpnja, će se u Dugopolju ispred Doma kulture s početkom u 21,00 sat održati Međunarodna smotra folklora, u organizaciji KUD Pletar iz Dugopolja i općine Dugopolje. Predsjednik KUD-a Pleter Stanko Balić kazao nma je da će na manifestaciji nastupiti nekoliko društava. Ovom manifestacijom počinje Dugopoljsko kulturno ljeto koje će se održavati do blagdana Svetoga Mihovila.

OBAVIJEST

U noći sa subote na nedjelju, od 1 do 5 sati ujutro "Likomed veterina" obaviti će dezinsekciju komaraca metodom hladnog orošavanja s vozila na području Općine Otok i Grada Trilja.

KRONIKA 92

PP SINJ, 17.07.2008.g., kriminalističkom obradom nad dvadesetčetverogodišnjakom je utvrđeno da je u 2. mjesecu ove godine dvadesetosmogodišnjem bratu otuđio vozačku dozvolu i ugovor sa bankom. Krajem 6. mjeseca ove godine u poslovnici banke u Sinju, sa navedenim dokumentima lažno se predstavio i u više transakcija sa bankovnog računa brata podigao novac. Protiv njega slijedi KP iz čl.224./Prijevara/.
IZVOR: PU SD