Ponedjeljak, 18.07.2005.

SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

Gradsko poglavarstvo Grada Sinja danas će razmatrati čak 7 točaka Izvješća o realizazaciji Godišnjih planova i programa raznih institucija. Ostale tri točke dnevnog reda su prijedlog Zaključka o raspisivanju Javnog nadmetanja za uređenje prostora za dječji vrtić - područno odjeljenje u Turjacima, prijedlog Zaključka o izboru ponude za oročavanje slobodnih novčanih sredstava proračuna Grada Sinja te razmatranje prigovora Tonija Jagnjića na rješenje o prestanku službe istekom roka na koji je bio primljen.

Tako će se na dnevnom redu poglavarstva naći izvješća rada Dječjeg vrtića Bili Cvitak, Radio Sinja, Gradske Knjižnice, Kulturno umjetničkog središta, Gradskog kina, izvješće o radu vatrogasne postrojbe DVD-a te izvješće o radu Muzeja Cetinske krajine. Početak 4. sjednice poglavarstva najavljen je za 13 sati u gradskoj vijećnici.


REZULTATI ANKETE UDRUGE "NOVI PUT" O RAšIRENOSTI PIJENJA ALKOHOLA MEđU SREDNJOšKOLCIMA

Udruga za prevenciju i pomoć u rješavanju problema ovisnosti Novi Put objavila je rezultate ankete kojom se između ostalog željelo više doznati o raširenosti pijenja alkohola među srednjoškolskom populacijom.

Među učenicima prvih razreda Gimnazije Dinko šimunović alkoholom se barem jednom u životu opilo njih 20 %, dok se među drugašima ta brojka penje penje na 56%. čini se da je upravo drugi razred najkritičniji što se tiče povećanja broja alkoholiziranih učenika jer se u višim razredima broj onih koji su se opili ne povećava tako progresivno.

Među učenicima trećih razreda opilo se njih 60%, a među četvrtašima 61%. Rezultati u Tehničko industrijskoj školi Ruđer Bošković još su lošiji. Među trećašima opilo se njih 68, a među četvrtašima čak 85% učenika.najmanje učenika koji su se opili je u srednjoj strukovnoj školi Bana Josipa Jelačića njihovi postoci su između 45 i 51%.

Iz rezultata je vidljivo, ističe u priopćenju za javnost tajnik udruge Trpimir Martinac, da se na prevenciji alkoholizma još nešto i može napraviti među učenicima prvih razreda, a roditeljima poručiti da bolje kontroliraju konzumiranje alkohola kod svoje djece, barem do razdoblja njihove formalne zrelosti.

IZLOžBA SLIKA KORNELIJE NEILI BAILO

Sinjsko kulturno ljeto neslužbeno je započelo jučer izvedbom komedije" Zabranjeno smijanje" Mire Gavrana, već sutra slijedi nastavak otvaranjem izložbe akademske slikarice Kornelije Neili Bailo koja će se svojim radovima predstaviti od 21 sati u Galeriji Galiotović.

BLAGDANA SV. JAKOVA I ANE U DICMU

U općini Dicmo počeo je tradicionalni Memorijalni turnir Ante Tonći Brkić koji se ove godine iznimno događa uoči dana općine.

Osim sportskih događanja načelnik najavljuje i niz drugih koji će se održavati 24. i 25. srpnja na dan svetoga Jakova i Ane inače zaštitnika ovog mjesta.

Za srijedu 20. srpnja, uoči blagdana Svetoga Jakova i Ane, Klub dragovoljnih darivatelja krvi Dicmo u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Sinj organizira 10. ovogodišnju akciju darivanja krvi, a drugu u Dicmu. Krv mogu dati sve zdrave osobe između 18 i 65 godina starosti u ambulanti u Dicmu od 9-13 sati. Iz Crvenog križa naglašavaju kako je stanje sa krvnim zalihama u KB u Splitu kritično te pozivaju što veći broj darivatelja da se odazovu ovoj humanoj akciji.

OBAVIJEST IZ CIANAZA PODRUčJE VRLIKE

Iz "Ciana" obavještavaju kako će se na području grada Vrlike danas - izvoditi radovi dezinsekcije komaraca. Dezinsekcija će se izvoditi prizemnom ULV metodom sa vozila s početkom od 22 sat. Za vrijeme zamagljivanja iz "Ciana" skreću pažnju da građani zatvor vrata i prozore, vozače na dodatan oprez pri vožnji jer se vozilo kreće malom brzinom, a obilježeno je rotacijskim svjetlom. Također upozoravaju pčelare da za vrijeme zamagljivanja drže pčele u košnicama dok se u potpunosti ne raziđu i posljednji ostatci insekticidne magle.

BRAćA KUNDID PRVI I DRUGI NA TRCIU RIBNIKU

Na jučerašnjoj utrci otvorenog prvenstva Hrvatske i prvenstva Hrvatske u superrcrossu održanoj u Ribniku pored Karlovca vozači motokros kluba Cetina iz Graba izborili su drugi prvo mjesto.Tako je Ivan kundid u klasi 85 izborio drugo, dok je njegov brat Petar osvojio prvo mjesto.

U poretku klubova Cetina je osvojila peto mjesto dok su timski djelili treće mjesto za ekipu sponzora. Sljedeća utrka za prvenstvo Hrvatske u supercrossu vozit će se na stazi Mladina u Jastrebarskom.

TURNIR U BALOTAMA

Povodom Dana Alke i Velike Gospe Grad Sinj u Alkarskim dvorima organizira turnir u balotama. Prijave ekipa vrše se do petka 22 .srpnja u kafiću Sport (bivšiVurzega) ili na kontakt broj 091/506-60-67.
Uplata po ekipi iznosi 300 kuna, a izvlačenje će biti u petak od 19 sati.

VRIJEME

Pretežno sunčano, vruće i sparno. Navečer sa zapada naoblačenje s kišom i grmljavinom, zahvatit će najprije sjeverni i dio srednjeg Jadrana te zapadne krajeve unutrašnjosti, a u noći na utorak širit će se na veći dio zemlje. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, na Jadranu umjereno, mjestimice i jako jugo i jugozapadnjak. Najviša temperatura uglavnom od 29 do 34 °C.

IZVOR:METEO.HR