Utorak, 18.05.2010.

Obavijest

Županija splitsko – dalmatinska objavila je javni poziv udrugama građana i turističkim zajednicama za podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva iz  Programa potpore turističkim manifestacijama i udrugama. Programom se odobravaju sredstva za poticanje i sufinanciranje turističkih manifestacija i udruga koje promoviraju razvoj turizma u cilju obogaćivanja i poboljšanja turističke ponudu. 

Upravni odjel za turizam splitsko – dalmatinske županije Objavio je javni poziv gradovima i općinama Za podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva iz Programa tematske staze. Programom se odobravaju sredstva za poticanje i sufinanciranje izgradnje i /ili uređenja tematskih staza u cilju obogaćivanja i poboljšanja turističke ponude.

Danas je posljednji dan nastave za učenike završnih razreda srednjih škola

Danas, 18. svibnja, je posljednji dan nastave za učenike završnih razreda srednjih škola. Ove godine srednjoškolsko obrazovanje u sinjskim školama trebao bi završiti 541 maturant.
U nekim gradovima Hrvatske, ali ne i u Sinju, završetak srednjoškolskog obrazovanja maturanti obilježavaju uz održavanje proslave pod nazivom Dan maturanata.

Obavijest

Izvođač radova danas, 18. svibnja, će započeti sanaciju Ramske ulice u okviru čega će biti izgrađen potporni zid i odvodnja oborinske kanalizacije.
Iz gradskog Odjela za gospodarstvo mole stanare koji koriste osobna vozila da ista izvezu iz ulice koja će biti zatvorena za promet.

Kino danas

U sinjskom kinu još samo večeras, u 20 sati i 15 minuta, prikazivat će se film “Sudar titana”.

TKO SAM? ŠTO SAM? ODAKLE SAM?

17.svibnja 2010. u prostorijama UDRUGE "Studenti Cetinske krajine" Zagreb održan je  sastanak organizacijskog odbora manifestacije TKO SAM? ŠTO SAM ? ODAKLE SAM?

Druga po redu manifestacija TKO SAM? ŠTO SAM? ODAKLE SAM? pod pokroviteljstvom STUDENTSKOG ZBORA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU a  u  organizaciji udruge "Studenti Cetinske krajine" i još dvanaest zavičajnih studentskih udruga održat će se u subotu 29.svibnja 2010. godine na zagrebačkom Cvjetnom trgu s početkom u 09,30 sati. Cilj ove manifestacije upoznati je zagrepčane i sve njihove goste sa prirodnim ljepotama te kulturnom i povijesnom baštinom hrvatskih krajeva a to će učinit upravo mlade uzdanice svojih rodnih krajeva okupljenih u studentske zavičajne udruge. U organizacije ove manifestacije osim naše udruge sudjeluju još Udruga zagorskih studenata "KAJ", Udruga studenata Dubrovnika " Libertas ",  Zagrebački klub livanjskih studenata, Udruga novljanskih studenata, Klub zadarskih studenata, Zavičajni klub hercegovačkih studenata, Udruga studenata Banovine, Studentski Zbor Gacke, Đakovačka udruga studenata ĐUS, Udruga Bosanskih studenata, Udruga studenata Imotske krajine te Klub splitskih studenata. Svaka od spomenutih udruga predstavit će svoj kraj kroz pjesmu, ples, hranu, piće te uz pomoć promotivnih materijala.
Manifestacija TKO SAM? ŠTO SAM? ODAKLE SAM?  Želja nam je da ova manifestacija postane tradicionalna na način da se održava svake godine pred početak turističke sezone kako bi stanovnike naše metropole upoznali sa svim ljepotama naše domovine te afirmirali uglavnom slabo razvijenu turističku ponudu ovih krajeva. Na ovaj način studenti pokušavaju dati svoj doprinos razvitku rodnog kraja.
Također ovom manifestacijom želimo ukazati na jedinstvo, prijateljstvo te učinkovitu suradnju svih studenta bez obzira iz kojih krajeva dolaze.
Ivan Bota
Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

Na svjetskom prvenstvu na Rudi pastrva će se loviti živim mamcem

Uklonjena je i posljednja administrativna zapreka za održavanje svjetskog prvenstva na pastrvu živim mamcem na rijeci Rudi u rujnu ove godine. Naime, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković dopunom Pravilnika u sportskom ribolovu u slatkovodnom ribarstvu omogućio je da se na velikim sportskim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog sportskog ribolovnog saveza u lovu pastrve može koristiti i živi mamac.

Pravilnikom iz 2005. godine u članku 48. propisana je zabrana uporabe živih mamaca. Dopunom Pravilnika, koju je prije nekoliko dana donio ministar Petar Čobanković, navedeno je da se zabrana "ne odnosi na obavljanje sportskog ribolova za vrijeme međunarodnih europskih ili svjetskih nazjecanja u sportskom ribolovu u kategoriji ribolova pastrve prirodnim mamcem u organizaciji Hrvatskog sportsko ribolovnog saveza".

Kada su iz SRD Cetina Sinj objavili da su u dogovoru s Hrvatskim sportskim ribolovnim savezom i Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja prihvatili biti domaćinima svjetskog prvenstva u lovu na pastrvu živim mamcem doživjeli su napade, naročito od "suhih" ribolovnih udruga iz kojih su zahtjevali da se radi toga Sinjanima oduzme koncesija na vodama kojima upravljaju, rijeci Cetini nizvodno od brane na Peruči i njenih pritoka.

Tvrdilo se, naime, da sinjska sportska ribolovna udruga u dogovoru s čelništvom saveza u Zagrebu, želi na Rudi organizirati natjecanje u lovu na pastrvu živim mamcem "na divlje". Branko Alebić, predsjednik SRD Cetina i njegovi suradnici tvrdili su da će za planirano svjetsko prvenstvo u rujnu dobiti sva potrebna odobrenja. To se sada i potvrdilo.
Toni Paštar
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Stanje na cestama

Opreznije treba voziti mokrim i skliskim kolnicima na sjeveru i sjeverozapadu zemlje kao i u dijelu Slavonije. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (D 8) mogući su odroni zemlje i kamenja.

Do 20 sati na autocesti A1, zbog redovnog održavanja tunela Mala Kapela prometovat će se lijevom tunelskom cijevi, dvosmjerno, a na više dionica između čvora Bosiljevo i tunela Sveti Rok, vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine od 60 km/h.
Zbog radova na dionici D 39 Svib-Cista Provo vozi se naizmjence.
IZVOR: HAK