Četvrtak, 18.04.2019.

Ljilja Vojković – ponosna čuvarica etno običaja

 
Opanci, oni oputari, u zemane su bili lagana pučka obuća, koju je nosila čeljad, i staro i mlado, u cijeloj Cetinskoj krajini i Dalmatinskoj zagori.

Dodinama se opanci mogu vidjeti tek na nogama članova folklonih skupina i alkarskih momaka. Kako se te etno vrijednosti ne bi otrgnule zaboravu brinu se čuvarice tradicije i običaja, a jedna od najpoznatijih je Ljilja Vojković iz Gale.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Veliki četvrtak, dan Isusove posljednje večere

 
Danas Crkva ulazi u sveto trodnevlje, u sjećanje kroz liturgiju i molitvu Isusovih posljednjih dana i djela.
Na Veliki četvrtak Isus je sa svojim učenicima proslavio posljednji put židovski blagdan Pashe i ustanovio svetu misu.
U Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske večeras u 19 sati bit će Misa večere Gospodnje, a u 22 sata Getsemanska ura.
Obredi Velikog četvrtka u filijalnim crkvama u Glavicama, Brnazama, Karakašici, Suhaču i Lučanima  počinju u 18 sati, a u Čitluku i Jasenskom u 17 sati.
Danas, sutra i na Veliku subotu ispovijed će biti od 7,30 do 12 sati i od 16,30 do 18,30 sati.
U Svetištu Gospe Sinjske na Uskrs neće biti ispovijedanja, objavljeno je u listiću Župe Gospe Sinjske.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Majstorske filmske radionice u Sinju

U prostoru Galerije Sikirica u Sinju započele su majstorske filmske radionice koje u okviru ESF projekta „Samo nebo nam je granica“ provode Bacači Sjenki iz Zagreba i Kulturno umjetničko središte iz Sinja. Prva majstorska radionica Filmska montaža započela je u ponedjeljak 15. travanja 2019. te će trajati do petka 19. travnja 2019. Radionica istražuje pristupe u montaži kroz teoriju i praktičan rad. Polaznici tijekom radionice gledaju filmove te analiziraju sliku, zvuk, ritam, prijelaze i filmske planove. Montažu započinju proučavanjem materijala koji su snimili tijekom napredne filmske radionice, odabiru kadrove sirovog materijala te ih spajaju u smislenu cjelinu. Polaznike s montiranjem upoznaje Dalija Dozet, mlada filmska redateljica koja trenutačno razvija svoj prvi dugometražni autorski film.

Druga majstorska radionica Izrada scenarija za kratki igrani film održat će se u od 06. do 10. svibnja 2019., također u prostorima Galerije Sikirica. Polaznici se na radionici kroz vrlo praktičan rad i vježbe upoznavaju s procesom nastanka scenarija, izvode scene iz scenarija koji nastaju na radionici, raspravljaju na konkretnim primjerima o karakteristikama dobrog i lošeg scenarija te prolaze kroz niz dramskih vježbi. Polaznici će zajedno s voditeljicom Anitom Čeko, mladom scenaristicom i dramaturginjom, napisati svoj prvi scenarij za kratki igrani film.
IZVOR: WWW.FERATA.HR