Nedjelja, 18.04.2010.

Veliki rezultat Petra DelašaRIJEKA – Marokanski maratonac Lahcen Mokraji je postao pobjednik 9. Riječkog polumaratona. Mokraji je stazu dugu 21,1 kilometar pretrčao za 1:05:26. Drugi je na cilj stigao Erkolo Ashenafi iz Etijopije a treći slovenac Mitja Kosovelj. Naš najbolje plasirani trkač je bio Dražen Dinjar iz AK Rudolf Perešin koji je zauzeo 7. mjesto. Kod žena je slavila Ana Subotić iz Srbije sa vremenom 1:18:06. Drugo je mjesto pripalo Luciji Krkoč iz Slovenije, dok je njena zemljakinja Koja Obidič stigla treća. Naša predstavnica Barbara Belušić iz AK Istra iz Pule je zauzela 6. mjesto. U utrci  juniora na 5 kilometara je slavio Petar Delaš iz AK Sinj ( 17:53 ), koji je potukao svoje konkurente iz AK Marsonie. Na polumaratonu je nastupilo 450 trkača iz Hrvatske i svijeta. Važno je naglasiti da je u revijalnoj utrci građana, u kojoj nema poretka nastuplio gotovo 8000 ljudi, među kojima su bili i čelnici grada Rijeke na čelu sa gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. Odličan organizator ove manifestacije je bio AK RI Maraton i Riječki sportski savez, dok su pokrovitelji ovog velikog događaja bili grad Rijeka i Primorsko goranska županija. Treba još kazati da se ovaj polumataron od ove godine trči u sklopu HUCIPT-a, te da se boduje za New Balance cestovni kup 2010 kojemu je medijski promotor Sportske novost. 
Petar Norac Kevo, Sportske novosti

PETI NACIONALNI SAJAM PRŠUTA i suhomesnatih proizvoda SINJ 2010. sa međunarodnim sudjelovanjem

Poštovani obavještavamo Vas o održavanju petog «Nacionalnog sajma pršuta» i suhomesnatih proizvoda, sa međunarodnim sudjelovanjem, koji će se održati u gradu Sinju 23. i 24. travnja 2010. godine, te Vas pozivamo na sudjelovanje u manifestaciji. 

“Nacionalni Sajam Pršuta i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem”

Da je Sajam već generirao uspješne inicijative govori činjenica da je pokrenuo zajedničke aktivnosti i okupljanje svih sudionika u procesu proizvodnje i plasmana pršuta, u smislu pokretanja kooperantskih odnosa u svrhu proizvodnje, plasmana, standardizacije i marketinške popularizacije Dalmatinskog pršuta, kao hrvatskog branda koji bi mogao uz zajedničke napore pridonijeti razvoju naše poljoprivredne proizvodnje i prerade kroz širenje na domaćem (smanjenje uvoza) i izlasku na strana tržišta. Također je primjetan značajan napredak u kvaliteti proizvoda, što je vidljiv rezultat zajedničkih napora proizvođača ka unapređenju kvalitete i standardizacije pršuta uz primjenu napredne tehnologije.

Vođeni pozitivnim iskustvima organiziranja i održavanja manifestacije prva četiri «Nacionalna sajma pršuta» i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem, koji su održani pod ;
-Visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske,
-Generalnim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja,
-Pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstva obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Hrvatske gospodarske komore,
-Hrvatske agencije za malo gospodarstvo u suorganizaciji Splitsko dalmatinske županije i Grada Sinja,
-Generalnim sponzorstvom tvrtke «Braća Pivac» d.o.o. iz Vrgorca 2006.godine, te tvrtke «Tommy» d.o.o. iz Splita 2007.godine, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije 2008. godine, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije 2009. godine,
-Zlatnim sponzorstvom «Kvarner Wiener staditische osiguranje» d.d. 2006. godine i «Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije» 2007.godine, SG Splitske banke d.d., tvrtke «Croata» Potomac d.o.o. 2008 godine, te SG Splitske banke d.d. i Erste&Steiermarkische d.d. banke 2009. godine,
-Medijskim pokroviteljstvom Slobodne Dalmacije d.d. i Hit radija te općom zainteresiranosti za manifestaciju, kao tradicionalnu priredbu koja okuplja sve čimbenike pršutarske industrije od uzgajivača svinja, proizvođača i distributera pršuta i suhomesnatih proizvoda pa do vladinih i strukovnih institucija, distributera i proizvođača opreme za mesnu industriju, kao i gostiju iz inozemstva, pokrenuli smo organizaciju petog sajma:

Sajam će se održati 23. i 24. travnja, 2010. godine, u gradu Sinju u prostoru hotela Alkar, pod nazivom peti «Nacionalni Sajam Pršuta» i suhomesnatih proizvoda sa međunarodnim sudjelovanjem Sinj 2010.

Sajam bi pored promotivne i ocjenjivačke komponente trebao imati, revijalni i edukativni karakter, pa bi se na stručnim referatima proizvođači i posjetitelji mogli informirati putem stručnih predavanja s temama vezanim za problematiku proizvodnje i plasmana suhomesnatih proizvoda kao što je Dalmatinski pršut, zaštita autohtonih proizvoda i oznaka kvalitete, uvođenje standarda, modeli udruživanja, tržište, trendovi, mogućnosti kooperacije sa uzgajivačima svinja, tehnologija proizvodnje i obrade pršuta, te programi poticaja i financiranja od strane vladinih i drugih institucija itd. U sklopu Sajma također planiramo organizirane sastanke udruga proizvođača pršuta, uzgajivača svinja, stočne hrane kao i predstavnika trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostiteljskih udruga. Proizvođači će imati mogućnost izlaganja svojih proizvoda na adekvatnim štandovima gdje ih posjetitelji mogu razgledati, kušati i kupiti, te predstavljanja sebe i svojih proizvoda putem Sajma, marketinških materijala, kao i sudjelovanja u medijima koji će pratiti manifestaciju.

U sklopu Sajma trebalo bi biti kao i prethodnih godina održano ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti Pršuta pojedinih proizvođača za čiju potrebu se planira formirati komisija sastavljena od renomiranih stručnjaka, u ocjenjivačkom i edukativnom programu Sajma trebali bi sudjelovati predstavnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatske gospodarske komore-centar za kvalitetu, koji su ujedno i suorganizatori ocjenjivačkog i edukativnog dijela programa. Ocjenjivanje kvalitete pršuta će se obavljati temeljem «Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta» koji je izrađen uz konsultacije predstavnika Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilišta Knin, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatske gospodarske komore, Udruge za zaštitu potrošača, udruge proizvođača Dalmatinskog pršuta, udruge proizvođača Istarskog pršuta, saveza kuhara Dalmacije, u kategoriji dimljenog i (ne) dimljenog pršuta. Ocjenjivanje kvalitete pršuta će se obavljati javno 23.04.2010. uz prisustvo članova stručnog povjerenstva, predstavnika proizvođača ocjenjivanih proizvoda i medija, a ocjenjivati će se proizvodi sudionika Sajma. 

U ocjenjivačkom dijelu programa će također biti ocjenjivani proizvodi u kategoriji:
-trajni suhomesnati proizvod
-polutrajni suhomesnati proizvod

Ocjenjivanje će vršiti povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatske gospodarske komore i organizatora. 

U sklopu revijalnog dijela programa Sajma s ciljem turističke promocije gastronomske tradicije pršuta kao vrhunske delicije, biti će upriličeno natjecanje Turističko-ugostiteljskih škola u pripremi i prezentaciji jela s pršutom. (do sada prijavljeno šest škola)

U drugom djelu revijalnog programa Sajma prezentirat će se vještina aranžiranja jela s pršutom, koju će prezentirati učenici turističko ugostiteljskih obrazovnih ustanova sa područja Splitsko- dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovacko- neretvanske županije.

Isto tako ove godine u sklopu sajma prezentirat ce se sveukupna baština i ponuda Dalmatinske Zagore: tradicionalne rukotvorine, starine, umjetnine, suveniri, tradicionalni alati, autohtoni prehrambeni proizvodi, te prezentacija izrade starih tradicionalnih rukotvorina. 

Ciljevi organizatora sajma su višestruki, a prvenstveno su usmjereni na unaprjeđenje mesno prerađivačke proizvodnje kroz aktivnije angažiranje postojećih i animiranje potencijalnih proizvođača što će u konačnici rezultirati izgradnjom novih pogona i kreiranjem novih radnih mjesta pogotovo u ruralnim područjima.

Prezentacija i popularizacija pršuta kao vrhunskog proizvoda našeg podneblja, koji treba zauzeti zasluženo mjesto kako na izvoznom tako i na turističkom tržištu, kao prepoznatljiv proizvod i gastronomska delicija. Vizija sajma je da '' Nacionalni sajam pršuta '' i suhomesnatih proizvoda bude i ostane mjesto razmjene informacija, edukacije, uspostavljanja kontakata ali isto tako i mjesto pokretanja novih ideja i inicijativa koje će hrvatsku prehrambenu proizvodnju i gastronomsku ponudu, učiniti konkurentnijom na svjetskom tržištu. Budući da u Hrvatskoj postoji još nekoliko deklariranih proizvođača ili distributera pršuta koji nisu sudjelovali na Sajmu, naša su nastojanja da Sajam bude reprezentativna manifestacija na kojoj sudjeluju svi relevantni proizvođači i distributeri pršuta u RH. 

Na Sajam se do 08.04.2010. prijavilo 59 izlagača, vodeći proizvođači pršuta i suhomesnatih proizvoda s područja RH, regionalne mesne industrije, individualni proizvođači, vodeći proizvođači « Istarskog pršuta», koji tradicionalno sudjeluju na Sajmu, proizvođači pršuta sa otoka Krka, Udruga proizvođača «slavonske šunke», gosti iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnici Udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom tzv. «domaćeg pršuta».

Do skorog viđenja na petom «Nacionalnom sajmu pršuta» i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj 2010.!

S osobitim poštovanjem, u nadi prihvaćanja našeg poziva i uspješne suradnje, bit će nam izuzetna čast ugostiti Vas na petom «Nacionalnom sajmu pršuta» i suhomesnatih proizvoda Sinj 2010.!

Program sajma možete preuzeti ovdje.

 
Do skorog viđenja!

Organizatori:
-PODUZETNIČKI CENTAR SINJ d.o.o za razvoj poduzetništva ; Vrlička 41 21230 Sinj; mbs 1749552, OIB 22945079669 tel.021 82 44 53 gsm 091 735 65 26 fax. 021 66 03 78 e-mail: pcsinjab@net.hr
-SPLITKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA
-GRAD SINJ