Subota, 18.02.2006.

PRONAđEN UZROK POMORA PASTRVE U CETINI

Uzrok pomora pastrva na rijeci Cetini prema svemu sudeći je prevelika invadiranost parazita u želucima riba. Naime, u želucu jedne od pet riba koje su poslane na Veterinarski institut pronađena je koncentracija parazita u količini koja može biti smrtonosna. Ostale četiri ribe koje su poslane nisu se ni mogle analizirati jer su bile u poodmakloj dobi truljenja. Iako je završena analiza još uvijek se nemože sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da su paraziti uzrok pomora, a preporuka iz Zagrebačkog instituta ribarima društva "Cetine" je da donesu svježe uzorke ribe na analizu kako bi se potvrdila sumnja.

GODIšNJICA TRILJSKOG HDZ-a

Sutra se i u Trilju obilježava godišnjica osnutka Hrvatske demokratske zajednice. 16 godina postojanja te stranke obilježit će se svečanom sjednicom na kojoj će nazočiti mnogobrojni uzvanici gosti, a najavljen je i dolazak ministra obrane Berislava Rončevića, ministra zdravstva Nevena Ljubičića te ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina. Prvi čovjek grada Trilja gradonačelnik Jozo Sarač ističe kako je Trilj među prvim u Cetinskom kraju počeo sa demokratizacijom društva, osnivanjem HDZ-a.

ODRžANA JAVNA TRIBINA FORUMA SDP-a

Pred oko 60 umirovljenika sinoć je u organizaciji foruma seniora SDP-a u Galeriji Galiotović održana javna tribina na temu "Povrat duga umirovljenicima". Uz saborske zastupnike Davorka Vidovića i Nenada Stazića o povratu duga govorili su i Aleksandra Biškupec savjetnica u Forumu te član predsjedništva SDP-a Hrvatske Duško Plećaš.
Nenad Stazić ističe kako se moraju više družiti sa umirovljenicima i izlaziti na teren jer im je to bila pogreška u predhodnom mandatu , mišljenja je kako se na greškama uči.

"DANI KRNJEVALA"

Krnjevalska udruga Sinj sinoć je u prepunoj kino dvorani održala tradicionalni Krnjeval fest, a već sutra na rasporedu pokladnih dana je i Dječji maskembal. Organizatori pozivaju sve roditelje i djecu da im se pridruže od 15 sati u Alkarskim dvorima odakle će se krenuti Pijacom do Doma mladih gdje će biti spaljen krnjeva , a potom u disko klub gdje će biti prigodni program za djecu.

Mačkare Bajagića krenule su jutros od osam sati tradicionalnim maskama dida, baba, barjaktara i ronadara u pohode obližnjim neseljima. Okupljane je bilo u 8 sati, a program će potrajti do kasnih večernjih sat.

Deveti Krnjeval najavile su i mačkare iz Glavica. Glavičani su tako i ove godine organizirali maskembal za male i velike na kojem će se dodijeliti i prigodne nagrade. Glavički maskemabl održat će se 25. veljače u Domu.

Predviđena krnjevalska ophodnja krnjevalske udruge Krušvar iz Dicma neće iz objektivnih razoga biti kako smo najavljivali sutra nego u sljedeću nedjelju kada će uz obilazak Dicmanjskog i Triljskoga kraja sudjelovati i na Solinskog karnevalskoj smotri

SPORT

Danas počinje i nastavak natjecanja 1. županijske nogometne lige u Otoku s početkom u 14 sati sastaju se OSK Aldi Tekstilac, a sutra u isto vrijeme u Glavicama Glavice- Hrvace.

S početkom u 18 sati večeras u Sinjskoj dvorani igra se drugo kolo 2. lige za rukometašice. Sastaju se žRK Sinj i Orkan iz Dugog rata, dok sutra žRK Cetina gostuje u Kaštelima.

Odbojkašice Sinja sutra u Zadru igraju drugoligašku utakmicu protiv ekipe Arbanasa koje su inače i drugoplasirane na ljestvici odmah iza sinjanki.

Večeras na Kantridi s početkom u 20,15 igra se derbi susret 1. Hrvatske nogometne lige Rijeka-Hajduk.