Srijeda, 18.01.2012.

Sufinanciranje nabave sadnica voća i vinove loze

Grad Sinj provodi Program sufinanciranja nabave sadnica voća i vinove loze za područje Grada Sinja za proljetnu sadnju 2012. godine. Sufinanciranje se provodi po istom modelu kao i ranijih godina, odnosno 1/3 plaćaju građani, a preostale 2/3 Grad Sinj i Splitsko-dalmatinska županija. Zahtjev mogu podnijeti poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednih proizvođača, koji imaju prebivalište, odnosno proizvodnju na području Grada Sinja. Najmanji broj sadnica po pojedinačnom zahtjevu iznosi 30 voćaka ili 500 loza. Zainteresirane osobe mogu se prijaviti u Grad Sinj, u sobu broj 48, svakim radnim danom od 8-15 sati, do 24.01.2012. godine.
IZVOR: GRAD SINJ

Zaključeni predugovori o kupoprodaji nekretnina na području GZK-Sinj s tvrtkamaDana 18. siječnja 2012.g. gradonačelnik Grada Sinja, Ivica Glavan, prof. zaključio je predugovore o kupoprodaji zemljišta  na području GZK-Sinj s tvrtkama „LOGISTIKA VIOLETA“ d.o.o., Sv. Ivan Zelina  i  „KUZMANIĆ & ŠIMUNOVIĆ PROJEKT“ d.o.o., Split.

Tvrtka „Logistika Violeta “ d.o.o., Sv. Ivan Zelina je tvrtka specijalizirana za proizvodnju papira i proizvoda od papira (toalet papiri, papirnati ručnici i sl.). Na području GZK-Sinj na čestici zemljišta veličine 6.101 m2 namjerava izgraditi logističko-distributivni centar koji će im omogućiti daljnji razvitak i lakši plasman njihovih proizvoda do potrošača. Planira se novozapošljavanje do 12 radnika za potrebe poslovanja regionalnog distributivnog centra u Kukuzovcu.

Tvrtka „Kuzmanić & Šimunović Projekt“ d.o.o., Split je tvrtka osnovana s ciljem razvoja visoko specijaliziranog ureda za projektiranje građevinskih konstrukcija, ali i nadzor te ispitivanje konstrukcija, kao servis budućim investicijama, ponajprije u području visokogradnje. Na području GZK-Sinj na čestici zemljišta veličine 3463  m2 namjerava izgraditi projektni biro s ciljem daljnjeg širenja svog poslovanja. Planira se novozapošljavanje za 5 radnika.

Riječ o drugom i trećem potpisanom predugovoru po novim uvjetima prodaje zemljišta i atraktivnoj cijeni  od 35 kuna po metru četvornome, uz niz drugih pogodnosti koje se nude investitorima.
IZVOR: GRAD SINJ

Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog Sinj organizira prvu od 28 akcija darivanja krvi koje planira provesti tijekom ove godine na području Sinja, Trilja, Otoka, Hrvaca i Dicma. Akcija će se održati u petak, 20. siječnja, u prostorijama Društva u Sinju od 9 do 14 sati.
Ravnatelj Ante Omrčen nada se kako će odaziv davatelja biti velik, pogotovo jer su dolazak najavili i maturanti sinjskih srednjih škola.
Sinjski Crveni križ, u suradnji s Transfuzijskim odjelom KBC-a Split, prošle je godine u 27 akcija prikupio 1305 doza krvi.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Nezaposlenost i dalje raste

I dalje raste nezaposlenost na području Cetinskog kraja. Brojka nezaposlenih na kraju 2011. godine popela se do 4888, što je 5.62% više nego 2010. godine. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

BIT ĆE I VUCO: U petak večer studenata Cetinske krajine

ZAGREB / SINJ – Večer Cetinske krajine u organizaciji udruge „Studenti Cetinske krajine“ održat će se u petak, 20. siječnja, u dobro poznatom klubu „Roko/Akademija“. Naše studente zabavljat će Siniša Vuco, a koncert počinje u 22 sata.
Važno je naglasiti kako će se prije ove Večeri održati i predstavljanje filma „Istinom do pobjede“ našeg Sinjanina Petra Malbaše u 20 sati u prostorijama kina „Forum“ na Savi. General Damir Krstičević za ovaj je film kazao kako je veliki doprinos dokumentiranju istine u Domovinskom ratu.
Dokumentarni film „Istinom do pobjede“ napravljen je u lipnju 2011., a autor u njem na temelju izvorne filmske građe donosi priču o hrvatskom vojniku te obrani i oslobađanju hrvatske države od 1991. do 1995. od jugo-srpske agresije.
Udruga Studenti Cetinske krajine osnovana je 22. listopada 2005. godine na inicijativu studenata Ante Miloša iz Brnaza, Ivana Bote iz Tijarice i Ivana Žole iz Košuta. Ciljevi Udruge su očuvanje i unaprijeđenje veza studenata iz Cetinske krajine s rodnim krajem te njegovanje i prezentacija kulturne i povijesne baštine Cetinskoga kraja, kao i ostvarenje boljeg standarda studenata na području smještaja i prehrane te okupljanje i druženje studenata u mjestu studiranja, te poticanje studenata da stečeno znanje ulože u brži i kvalitetniji razvoj svoga zavičaja.
Piše: Petar Kliškinić Klika
IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM

Koliko zrači mobitel?

Predavanje "Koliko zrači mobitel?-Prirodna i tehnička zračenja i ljudsko zdravlje", održat će se  u četvrtak 19. siječnja 2012. u 19:00 sati u Sinju, dvorana Franjevačkog samostana, u organizaciji građanske udruge Cjelovit život.
Uzrokuje li zračenje mobitela tumor mozga? Je li zračenje opasnije za djecu više nego za odrasle? Postoji li veza zračenja mobitela i genskih oštećenja? Kako mobitel utječe na mušku plodnost?
Realne i realistične odgovore na ova i slična pitanja dobit ćete na temelju objektivnih znanstvenih istraživanja svjetskih stručnjaka i samoga predavača, a ne spekulacija mobitelskih tvrtki s jedne strane ili sveskeptika s druge strane.

MAČKARE: Pokladni običaji Cetinskog kraja

OTOK – Danas se smatra kako se maškare priređuju prvenstveno radi izvođenja šala i uveseljavanja ljudi, ali nekadašnje značenje i vjerovanje govori o tome da je uloga poklada bila isključivo odbijanje zlih sila od ljudi, stoke i domova te time osiguravanje plodnosti i obilja.
Mačkare (maškare) se u Cetinskoj krajini priređuju u pojedinim selima u različito vrijeme. Najčešće su se održavale potkraj siječnja i na početku veljače, ali negdje se spominje da su se održavale i početkom ožujka. U obilazak sela se išlo radnim danom, a potkraj tjedna se za sudionike maškara priređivala velika gozba. Opširnije...
IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM