Nedjelja, 18.01.2009.

Dinamo na krilima Balabana slavio u Sinju, a Hrgoviću palac spriječio nastup u rodnom gradu

Junak - Dinamo 0:3 (Vrdoljak 34`, Balaban 58`, Sivonjić 74`)

Junak: Domjanović, Režić, Jurjević, Romac, Poljak, Topić, Murray, čulić, Radić, šipić, Midenjak
Dinamo: Butina, Ibanez, Lovren, Etto, Sammir, Tadić, Mandžukić, Slepička, Vrdoljak, Bišćan, Morales

Dinamo je u prijateljskoj utakmici pred dvije tisuće gledatelja na Gradskom stadionu u Sinju golovima Vrdoljaka, Balabana i Sivonjića svladao domaći Junak.

Nije to bila pretjerano lijepa utakmica, pogotovo u prvom dijelu koji je obilježila velika borba na sredini terena. Junaci su na krilima publike pokušavali nešto u uvodnom dijelu, imali i jednu sjajnu prigodu kada je Medinjak izašao oči u oči s Butinom, međutim presjekao ih je dalekometni top Ivice Vrdoljaka koji je tako utakmicu uveo u mirnije vode.

I u nastavku domaćini su krenuli angažirano, imali nekolicinu poluprilika, baš kao i Dinamovci, koji su opet bili nešto precizniji. Ulaskom Balabana Dinamo je postao puno opasniji, a dobro igru Boško je okrunio sjajnim solo prodor i još ljepšim golom. Nakon 0:2, igra domaćih sasvim se raspala pa je do kraja Dinamo postigao još jedan gol. Na asistenciju Balabana, zabio je Ilija Sivonjić, mlado pojačanje iz Intera.

Prema informacijama koji stižu iz Dinamovog tabora Mirko Hrgović nije nastupio u ovoj utakmici, navodno, zbog ozljede. Hrgović je jutros stigao u Sinj nekoliko sati prije utakmice, kada se srdačno pozdravio sa desecima prijatelja. Evo što je tada rekao:

"Zaista sam sretan što sam se vratio u svoj rodni kraj. Ovo je zaista spektakl, ima dosta ljudi i jedino mi je žao što vrijeme i teren nisu malo bolji. Također mi je žao što ne mogu igrati, tek ću za par dana početi trenirati, imam jednu nezgodnu ozljedu palca. što se tiče utakmice, mislim da rezultat nije bitan, ovo je i nama i njima prva utakmica priprema i najvažnije je da se nitko ne ozlijedi", rekao je Hrgović.

Takva atmosfera iznenađujuća je kada se zna da su jučer popodne na stadionu osvanuli grafiti "u čast" Hrgovića koje su čelnici Junaka hitro dali prebojati prije početka utakmice. Inače ovo je prvi put u 93 godine postojanja sinjskog Junaka da Dinamo dolazi u goste.

Dinamo je utakmicu počeo u formaciji 4-1-4-1, sa Slepičkom u vrhu napada, dok Junak igra u 4-2-3-1 formaciji sa nekoliko juniora Hajduka u momčadi. Iznenađenje u sastavu je tek američki Irac Murray, koji je prema riječima upućenih vrlo talentiran te bio dogodine lako mogao zaigrati u prvoj HNL.

Vlak: Bio je ovo spektakl u kojem je briljairao Balaban

"Obzirom da je ovo bila prva pripremna utakmica, zadovoljan sam kako su moji igrači odgovorili na postavljene zahtjeve. imali smo dosta prilika i mislim da rezultat nije realan - trebali smo dobiti sa još nekoliko pogodaka razlike. Zadovoljan sam ambijentom, bilo je dosta navijača i pravi spektakl. Balaban je bio jedan od najboljih kod nas, ali ne bih nikoga izdvajao."

Vrdoljak: Pokazao sam da ću ostati u prvoj momčadi Dinama

Strijelac Ivica Vrdoljak je zadovoljan igrom koju je pokazao u Sinju te da ne misli nikome prepuštati mjesto u udarnom sastavu Dinama.

"Bila je dobra utakmica u dobroj atmosferi, a s obzirom da je ovo tek početak priprema možemo biti zadovoljni prikazanim. Da, zadovoljan sam svojim igrom, kako i ne bih kad sam postigao gol, ali moram priznati da je bilo teško igrati po ovom terenu. Mislim da sam svima pokazao da se imam namjeru zadržati u početnom sastavu Dinama", prokomentirao je Vrdoljak.

"Hrgović sigurno nije odglumio ozljedu palca jer mu u Sinju nitko ne zamjera"

Jakov Marunica, polušpica Junaka kaže kako Hrgović sigurno nije simulirao ozljedu palca jer nije imao razloga za to.

"Bila je jako teška utakmica, vidjelo se da je Dinamo za klasu jači protivnik. Dok smo imali snagu u prvom dijelu, uspješno smo se branili, međutim u nastavku kad je nedovoljna tjelesna sprema naših igrača izašla na vidjelo, Dinamo je sasvim preuzeo inicijativu i dotukao nas. Od svih igrača Dinama najviše mi se svidio Boško Balaban jer smo do njegovog ulaska bili al pari. čim je ušao odmah se vidjelo da je to igrač poteza, sjajna udarca koji je za klasu bolji od ostalih. Ne, ne mislim da je Hrgović simulirao ozljedu da ne igra, nema zašto, ovdje mu nitko ništa ne zamjera. On je veliki profesionalac i siguran sam da je mogao da bi igrao", rekao je uzdanica Junaka, 25-godišnji Marunica.

IZVOR: www.index.hr

Branitelji: Nismo varalice, sadimo lavandu, prodajemo med


Upravitelj zadruge Ivan Liović usred zasada lavande
Foto: Vito Perić / EPEHA

Tragom anonimne dojave, krenuli smo u Vučipolje kod Sinja kako bismo na licu mjesta provjerili istinitost navoda. Prema riječima anonimne osobe, navodno je braniteljska poljoprivredno-pčelarska zadruga "Vučipolje" pokušala prevariti državu te uzeti poticaje i novac za odštetu od poplave na nasadima lavande koji, prema dojavi, uopće ne postoje.

U Vučipolju nas je dočekao Ivan Liović, upravitelj zadruge, a kad nas je proveo po terenu i pokazao sve što branitelji rade, ostali smo zatečeni.

- Ne treba vas to brinuti, naravno da ima onih koji su ljubomorni, no zato smo ovdje na terenu da se osobno uvjerite u istinu, rekao nam je Liović dok smo hodali između 10.000 grmova lavande zasađene na njivama.

- Uz ovu lavandu imamo i 170 košnica, a pripremamo se i za seoski turizam, rekao nam je Ivan Liović. Zadruga je dobila staru zgradu osnovne škole u Vučipolju i svojim radom, te s pomoći donatora u materijalu, obnavljaju kameno zdanje u kojem namjeravaju urediti desetak soba, kuhinju i blagovaonicu za turiste.

- Kada dođu u posjet, osim prenoćišta i hrane, ponudit ćemo im branje lavande, "ratne igre" na poligonu udruge "Patriot" u Dabru, a pripremamo i rekreacijsko jahanje na ranču jednog našeg člana, iznosi Liović. On je dodao da je Ministarstvo branitelja prihvatilo njihove projekte i dalo im poticaj u iznosu od 150.000 kuna, a pomoć im pruža i Općina Hrvace.

Ismijani i odbijeni
- Ministarstvo turizma dalo nam je 50.000 kuna poticaja za projekt proizvodnje ljekovitog bilja. Društvenu važnost i korist našeg projekta nisu shvatili jedino u Ministarstvu poljoprivrede, gdje su se čak i smijali na naš račun, rekao je Liović. Vučipoljska braniteljska zadruga u kratkom je vremenu uspješno ostvarila neke od zacrtanih projekata, pa su se čak i iz BiH zainteresirali za njihov rad.

Također su na međunarodnom sajmu u Livnu prošle godine dobili nagrade i priznanja za med s Dinare i rakiju medovaču. Uz ovu zadrugu, na području Bitelića i Obrovca Sinjskog djeluje i braniteljska zadruga "Sinjska krajina" koja se bavi proizvodnjom ljekovitog bilja, a nasade imaju u Glavicama i Obrovcu Sinjskom na oko pet hektara zemljišta.
VITO PERIć / EPEHA

IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA