Galjani se pripremaju za mačkare

Sinoć je u Gali, u organizaciji Mjesnog odbora Gala, održan sastanak radi dogovora oko organizacije Galjskih mačkara.Na sastanku je sudjelovalo 40-tak mještana, aktivnih sudionika mačkara, koji su odlučili da Galjske mačkare ove godine idu na Gljev 21. siječnja s polaskom u 8 sati od Cibora nakon kupljenja lemozine, odnosno povorka kreće prema Gljevu nakon što se oglase i zaslave zvona sa župne Crkve u Gali. Povratak u Galu planiran je za 14:30 sati, a onda se ide u obilazak svih zaseoka od Tomaševića do Kosinca, gdje će biti kraj mačkarskog druženja uz pjesmu i feštu daleko u noć.

Valja pojasniti da se selo Gala svake godine u mjesecu prosincu priprema za mačkare, koje su prepoznatljive po 'didima' s ovčijim mišinama i zvonima. Ovakav tip mačkara specifičan je za naselje s lijeve strane Cetine ili Potkamešnička mjesta.

Galjske mačkare djeluju već 300 godina, a cilj organizatora i sudionika Galjskih mačkara je uskoro postati registrirana mačkarska udruga, kako bi uspjeti sačuvati baštinu i običaje svoga mjesta, koji su im ostavili naši preci.

Galo moja dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje ..
IZVOR: WWW.FERATA.HR

08.01.12