Nijemo kolo na popisu UNESCO-a



UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine bogatiji je za dva hrvatska kulturna dobra. Naime, Odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine pri UNESCO-u odlučio je na skupu na indonezijskom otoku Baliju da nijemo kolo iz Dalmatinske zagore i slavonski bećarac budu dio UNESCO-va popisa.
IZVOR: WWW.FERATA.HR


Nijemo kolo ili gluvo kolo, gluvanac, gluvak, posebno je poznato u dinarskom području gdje se pleše s obje strane najviše hrvatske planine, ali se može kazati da je izvornost ovog kola u nijemom vrličkom kolu. Ovo kolo se i danas pleše na raznim svečanostima, posebno na prigodnim smotrama folklora. Prije se uglavnom izvodilo na dernecima pred crkvama, silima ili polju. Kolo se izvodi bez glazbene pratnje, a ritam se zadaje udarom koraka plesača. Pri izvođenju ovog kola očitava se težina života na škrtoj zemlji te snaga i izdržljivost naroda ovog kraja.

U mjestu gdje je Milan Begović, kod znamenite Vrličke česme napisao Ero s onoga svijeta - u Vrlici, ovu vijest primili su s velikim oduševljenjem.

'Ova vijest je za nas nešto posebno. UNESCO, svjetska kulturna organizacija, u svoje okrilje primila je naš vrlički identiet, naše nijemo Vrličko kolo. Mi smo i u progonstvu nastavali s očuvanjem naše kulturne baštine. Sada imamo i naše mlade i djecu koji s posebnim osjećajem plešu Eru i ovo naše nijemo Vrličko kolo, koje se s ponosom prenosi s koljena na koljeno. Ovo svjetsko priznanje dat će nam još više poticaja u radu na očuvanju bogate kuturne tradicije vrličkog kraja', kazala je Dunja Turudić, ravnateljica OŠ Milan Begović i umjetnička voditeljica istoimenog kulturno-umjetničkog društva.

Nijemo kolo iz svog ishodišta, iz Vrlike, polako se raširilo i u druge krajeve, posebno u Dalmatinskoj zagori, gdje su nastala slična kola.

Uz nijemo kolo, podsjetimo, s područja Dalmatinske zagore od ranije su na popisu kulturne nematertijalne baštine UNESCO-a Sinjska alka i ojkanje.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

30.11.11