Arijadnina crvena nit na pijaci



Volonterke udruge Srma jutros su na sinjskoj Pijaci postavile instalaciju u prostoru – Arijadnina crvena nit za izlaz iz nasilja s informacijama o stanju nasilja u svijetu, Hrvatskoj i u Cetinskoj krajini, te su dijelile informativne materijale.
Ovom dvosatnom javnom akcijom, koja se provodila od 9,30 do 11,30 sati, Udruga Srma obilježila je 25. 11. - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, s ciljem da potaknu sugrađane da ne toleriraju nasilje u društvu, a posebno u obiteljima.

Prema podacima Policijske postaje Sinj od 2008.g. do listopada 2011.g. na području Cetinske krajine prijavljeno je ukupno 541 prekršajno i kazneno djelo nasilja u obitelji. U njima je bilo 616 nasilnika, od kojim 545 muškaraca i 71 žena. Ukupno je bilo 826 žrtava, od čega 389 žena, 278 muškaraca i 159 maloljetne djece.


IZVOR: WWW.FERATA.HR

Akcija je dio programa 'Dosta je, neću nasilje!' kojega Srma provodi 6. godinu za redom.

U okviru programa otvoren je i natječaj za učeničke literarne radove na temu 'UMJESTO NASILJA JA ŽELIM…' za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola s područja Cetinske krajine.

Rok za slanje radova je 5. 12.2010.g. Radovi trebaju biti potpisati punim imenom i prezimenom, nazivom škole koju učenik pohađa, obavezno navesti razred i kontakt telefon/mobitel. Radovi se mogu dostaviti osobno u ured Srme, Brnaška 44, ubaciti u poštanski sandučić Srme na istoj adresi, poslati poštom ili poslati elektroničkom poštom na adresu: udruga.srma@st.t-com.hr.
Nagrade za pet najboljih radova uručit će se povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava 10.12.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

26.11.11