Priopćenje za javnost Gradskog odbora HSS – a Sinj

Poštovane sugrađanke i sugrađani,
Polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna Grada Sinja za 2011.godinu pokazalo nam je katastrofalnu situaciju u kojoj se ovaj Grad nalazi. Umjesto obećavanog razvoja suočeni smo s recesijom u kojoj su prihodi Grada manji za Gotovo 8.000.000,00kn u odnosu na prošlu godinu pri čemu su prihodi od poreza ostali na razini prošlogodišnjih, dakle oko 20.000.000,00 kuna dok je realizacija prihoda od pomoći, prodaje nefinancijske imovine, te prodaje roba i usluga potpuno podbacila jer je od planiranih 32,4 milijuna ostvareno tek 7,1 milijun.

Iako  se u uvodu gradonačelnikova  izvješća kaže kako su se svi maksimalno trudili rezultat je izostao! Najlakše je krivce tražiti na drugoj strani, međutim brojke su nemilosrdne i ukazuju da će izvršenje Proračuna podbaciti za najmanje 10 milijuna kuna do kraja godine.Uz  ovakve prihode, posebno je nelogično traženje preuzimanja osnivačkih prava nad sinjskim osnovnim školama.
Mi u HSS – u držimo kako se aktualna vlast zaista ponaša krajnje neodgovorno kada predlaže gradskom vijeću donošenje odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad sinjskim osnovnim školama iako joj je iz dopisa Ministarstva financija poznato da za takvo preuzimanje treba izdvojiti najmanje 1.500.000,00 kuna godišnje iz Gradskog proračuna uz uvjet da se na školskim zgradama ne treba ništa popravljati, što je u stvarnosti nemoguće. Dovoljno se sjetiti nedavne rekonstrukcije škole u Glavicama za koju je Županija morala izdvojiti 1.600.000,00 kuna svojih sredstava. Uz narečene činjenice, iz pripremnih materijala ove točke vijećnicima nisu uopće razvidni ni uvjeti pod kojim bi se gradila nova zgrada škole Fra Pavla Vučkovića i koliko bi milijuna kuna naš bogati i razvijeni Grad kao osnivač i vlasnik škole trebao izdvojiti?
Nadalje, možda će netko postaviti pitanje zašto se Sinj, kad već ima toliko novca, uopće i klasificira kao brdsko – planinsko područje koje mu donosi preko 22.000.000,00 kuna godišnje?!
Gledajući polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna koji je realiziran tek 35% od planiranog iznosa, sasvim je razvidno kako bi donošenje ove odluke predstavljalo potpuno nepotrebno i iznimno štetno opterećenje gradskog proračuna u budućnosti, a služilo bi samo da se promjene članovi školskih odbora, a onda i ravnatelji u sinjskim osnovnim školama. Pri tome se niti ne razmišlja da se na idućim izborima može i izgubiti, a što onda?
Iako smo svjesni postojanja nulte tolerancije ove gradske vlasti na svaku argumentiranu kritiku, predlažemo im da proračunska sredstva, koja namjeravaju ovako loše investirati, preusmjere u osnivanje gradskog fonda za pomoć u očuvanju postojeće zaposlenosti u malim poduzećima, obrtima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koji su već davno trebali osnovati kao i pučku kuhinju za najugroženije uz suradnju sa Caritasom i Centrom za socijalnu skrb.
Ako sve narečeno nije dovoljna argumentacija protiv donošenja odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad sinjskim osnovnim škola, onda ovim putem pozivamo sve odgovorne u izvršnoj i predstavničkoj vlasti da iznesu svoje protuargumente i sinjskoj javnosti objasne motive koji ih vode da ovako katastrofalnu ideju uopće guraju u proceduru donošenja!

VJERA U BOGA I SELJAČKA SLOGA !

Gradski odbor HSS–a Sinj

06.10.11