Objavljena knjiga Marjana Bošnjaka \'EU?-Ne hvala!

Ovih dana objavljena knjiga Marjana Bošnjaka 'EU?-Ne hvala! važan je događaj u hrvatskoj publicistici.
U moru literature koja nekritički slavi EU i hrvatski pristup u tu megadržavu u nastajanju, Bošnjakova knjiga predstavlja osamljeni otočić realizma. Sa svjetionikom čija svjetla upozoravaju na opasne sprudove na koje bi se mogla nasukati hrvatska lađa. Na žalost, na te opasnosti kao da nitko ne obraća pažnju. Bilo bi sjajno kada bi to ova knjiga barem malo promijenila!
Pogađate već da je riječ o 'euroskeptičnoj' knjizi ili, točnije rečeno eurorealističnoj. U tridesetak poglavlja, na tristotinjak stranica Bošnjak analizira hrvatsko pristupanje Europskoj uniji s najrazličitijih aspekata, nudi mnoštvo podataka, slika, grafikona, tablica, citata i drugih podataka na koje je u domaćem tisku proteklih godina bilo uistinu teško, ako ne i nemoguće naići.
S te strane ova je knjiga vrlo dragocjena svima koje zanimaju činjenice u odnosima između Hrvatske i EU-a, bez obzira slagali se ili ne s autorovom temeljnom tezom da je za Hrvatsku politika ulaska u EU bez alternativa, zapravo, pogubna.
Posebna vrijednost Bošnjakove knjige jezgrovit je, izravan i tečan stil, bez muljanja i okolišanja. Osjeti se da se autor kao publicist formirao u anglosaksonskoj sredini (Bošnjak je povratnik iz Australije) gdje ovaj tip literature nije opterećen komunističkim nasljeđem niti tipičnim istočnoeuropskim manjkom samopouzdanja u vlastito mišljenje.

09.09.11