Risto i Luka slavili u Otoku na utrci lađaOTOK -  – Andrija Norac Kevo  zvani Risto i ing. elektrotehnike Luka Pupić Bakrač su postal pobjednici  2. utrke autohtonih otočkih lađa. Za nagradu su dobili pehar  i janje.

Drugo  mjesto osvojili su Josip Norac Kevo zvani Brankina i Josip Norac Kevo zvani Joko, koji su dobili pehar  i pršut braće Pivac. Treće mjesto  je pripalo  Dušanu Norcu  Kevi zvanom  Svile i Antoniju  Ercegu, koji su uz pehar dobili i 4 litre vina. Svih 16 posada startalo je iznad mosta na Kerepu oko 100 metara, a ciljna crta bila je kod Kevine lađe, oko 1.500 metara nizvodno.

U finalnoj utrci , koja je održana na 400 metara dugoj stazi od Bakračeve do Kevine lađe, sudjelovalo je ukupno 10 posada koje su izborile završnicu. Treba kazati da je u jednoj posadi  veslala i žena. Naime, Zvonki  Botici Čarlom pomagala je 17-godišnja kćerka Božena.

Osim utrke lađa održano je natjecanje i u potezanju konopa. Za naslov prvaka su se borila četiri otočka naselja. Otok je u polufinalu potegao Galu, a Ruda se zbog nedolaska Udovičića izravno plasirala u finale. U finalnu je Ruda sa 2:0 dobila Otok.

U revijalnom dijelu je održano potezanje konopa za žene. Bilo je to žestoko nadmetanje žena Ercega i Norac Kevo. Pobjeda je  pripala ženama Ercega za koje su vukle:   Nada, Perinka, Masa, Jeka,  Mara i Ljuba.

Organizator ovog događaja je bila ŠRU “Didovina” Iz Otoka, a pokrovitelji općina Otok i županija Splitsko dalmatinska. Događaj je popratilo oko 1 000 gledatelja.

IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM

21.08.11