Intronizacija vinara



U subotu, 6. kolovoza, u Sinju u 15 sati, u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, održana je svečanost primanja (intronizacije) uglednih vinogradara, vinara, poduzetnika i osoba iz javnog i crkvenog života u viteške pripravnike, te promaknuća (akreditacije) u stupanj viteških savjetnika i viteških sudaca Bratovštine Hrvatskih vinskih vitezova, Europskog vinskog viteškog reda - Konzulat Hrvatska.
 Primanju i ustoličenju te promaknuću članova bili su nazočni predstavnici Europskog vinskog viteškog reda: Consul Komm.-Rat Alexander Unger, Consul Komm.-Rat Ladislaus Knoll, delegat Senata za Hrvatsku Mate Klikovits i tajnica Viteškog reda Barbara Leeb.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Svečanost je započela u 14,00 sati okupljanjem 40-ak članova Bratovštine Hrvatskih vinskih vitezova u živopisnim odorama te njihovih gostiju, u Alkarskim dvorima. Nakon kratkog druženja s gostima, ispred Alkarskih dvora oblikovana je svečana povorka, na čelu koje su bile zastave Europskog vinskog viteškog reda te Konzulata Hrvatska, znamenja viteškog reda – obredni štap i mač. Povorka je uz pratnju limene glazbe prošetala ulicama grada do crkve Čudotvorne Gospe Sinjske, gdje je u 15 sati održano misno slavlje. Po završetku misnog slavlja obavljena je ceremonija na kojoj je uz polaganje svečane obveze vinskom viteškom redu primljeno 15 novih članova bratovštine – viteških pripravnika, te promaktnuto 4 člana u stupanj viteških savjetnika te 3 člana u stupanj viteških sudaca. Nakon ceremonije, svi su se članovi Bratovštine s gostima u svečanoj povorci uputili prema Alkarskom trkalištu gdje su sa ostalim gostima grada Sinja bili nazočni Čoji.

U večernjim satima održna je svečanost utemeljenja Viteškog stola Split – ustrojstvenog oblika djelovanja Bratovštine na regionalnoj razini koji će pokrivati područje srednje i južne Dalmacije, te je nakon toga uslijedilo zajedničko druženje članova Bratovštine i njihovih gostiju u prostorima Alkarskih dvora.

Odlukom Senata Europskog vinskog viteškog reda 2002. g. utemeljen je Hrvatski viteški konzulat 3. studenog 2002. godine u svetištu Sv. Mati Slobode u Zagrebu. Bratovština Hrvatskih vinskih vitezova okuplja stotinjak štovatelja vina, među kojima nisu samo poznati vinari i vinogradari i enolozi nego i brojne javne ličnosti. Vitezovi se zauzimaju za promicanje vinske kulture, znanstveni, istraživački i stručni rad u vinarstvu i vinogradarstvu te kulturu pijenja vina, ali i za temeljne kršćanske vrednote.

Europski vinski viteški red obnovljen je 1984. g. u Željeznom, (Eisenstadt) u vinogradarskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) u Austriji, a sve u slavu vinu i slavu Bogu i počiva na tradiciji viteškog reda Sv. Jurja iz 1468. g. Europski vinski viteški red okuplja nekoliko desetaka tisuća štovatelja vina diljem Europe, koji se zalažu za vinsku kulturu. Ciljevi su mu unapređenje i širenje spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na kulturnoj osnovi. Širenje ljubavi i činjenje dobra bitno je poslanje svih vinskih vitezova. Osnovno načelo vinskog viteštva glasi: "Tek kad svladaš zavist i počinješ se zalagati za druge, biti ćeš istinski viteški čovjek".

IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI

U slavu Boga i u slavu vina

IZVOR: WWW.FERATA.HR

09.08.11