Srijeda, 17.11.2010.

Tri nova fenomena hrvatske kulturne baštine na UNESCO-ovom popisu

16.11.2010. - UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta uvrstio je Sinjsku Alku i Umijeće izrade licitara na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta a glazbeni izričaj Ojkanje na Listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine svijeta.
Na zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta u Nairobiju, nakon Abu Dabija i upisanih 7 fenomena u studenome 2009. godine, Odbor je danas odlučio uvrstiti Sinjsku Alku i Umijeće izrade licitara na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Također, uvršten je i glazbeni izričaj Ojkanje na Listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Upis na listu, potvrda je važnosti ovih fenomena za hrvatsku kulturu i zajednice koje su znale očuvati ove običaje. Taj veliki uspjeh zasluga je kako vanjskih eksperata tako i Ministarstva kulture te se Republika Hrvatska može pohvaliti s upisanih čak 10 fenomena nematerijalne kulturne baštine na UNESCO-ovoj listi.
Više...

IZVOR: MINISTARSTVO KULTURE RH

"Moje svjetlo za Vukovar“Povodom obilježavanja sjećanja na grad heroj Vukovar- Udruga tjelesnih invalida Sinja organizira večer sjećanja na herojski grad, pod nazivom „Moje svjetlo za Vukovar“. Sutra, 17. studenoga, na Trgu dr. Franje Tuđmana u 17,00 sati zapalit će se 1700 svijeća u sjećanje na 1 00 poginulih vukovarskih žrtava. Svijeće će se prodavati na Trgu, a prihod je namijenjen udruzi tjelesnih invalida Vukovara.

Dan sjećanja na Vukovar obilježit će se i u Trilju, u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Trilj. Program će početi u 16,30 sati paljenjem svijeća na mostu. U 17,00 sati kod spomenika sv. Mihovila molit će se odrješenje za poginule. Udruga prodaje svijeće u centru grada, a prikupljeni novac namijenjen je invalidima Vukovara. Večeras iz Trilja u Vukovar putuje 50 triljskih mažoretkinja koje će sutra sudjelovati u koloni sjećanja.

Prema istoku Hrvatske jutros su krenuli brojni predstavnici braniteljskih udruga,jedinica lokalne samuprave s područja Cetinskog kraja kao i izaslanstvo Viteškog alkarskog društva. Svi oni će sutra sudjelovati u koloni sjećanja od Vukovarske bolnice do memorijalnog groblja.

Obavijest

Sinjsko pučko kazalište organizira audiciju za prijem novih članova. Audicija će se održati sutra, od 18,00 do 20,00 sati, u prostrijama kalazišta u podrumu gradskoga kina.

Obavijest

Sveta Elizabeta Ugarska - zaštitnica je Franjevačkog svjetovnog reda (FSR). Euharistijsko slavlje u čast Svetice, na kojem će sudjelovati članovi FSR-a Sinja i Brnaza te svi simpatizeri FSR-a i Frame, upriličit će se danas u 18 sati. Poslije misnog slavlja druženje će se nastaviti u hodočasničkoj dvorani u samostanu.

Obavijest

Župa Gospe Sinjske organizira zaručnički tečaj, koji će se održati u Sinju, 19., 20. i 21. studenoga, s početkom u 18 sati. Tečaj će se održati u dvorani Gospe Sinjske u Sinju. Potrebno je sudjelovati na svim predavanjima. Prijave za tečaj primaju se u župnom uredu u Sinju. Sljedeći tečaj održat će se krajem mjeseca ožujka 2011.

Kino danas

U sinjskom kinu danas u 18,00 sati na repertoaru je animirani film “Priča o igračkama”.

Obavijest

Zbog proširivanja nogostupa na županijskoj cesti  na Kosincu postavljeni su semafori, pa se na tom dijelu  vozači upozoravaju na oprez i pozivaju da poštuju privremenu prometnu signalizaciju.

Stanje na cestama

Na autocesti A 1, do sutra navečer u 20 sati (18. studenog), promet teče jednom cijevi tunela Mala Kapela, dvosmjerno, zbog radova.

Za sav promet zatvorene su ceste:
- D 512 Makarska-Vrgorac na predjelu Stupica, zbog odrona. Obilazak od Makarske prema Vrgorcu je Jadranskom magistralom (D 8) preko Ploča ili autocestom A 1, između čvorova Šestanovac i Ravča
- D 70, Omiš-Gata-čvor Blato n/C, poddionica Omiš-odvojak za Gata, zbog radova. Obilazak je cestom Ž6142 Naklice-Tugare-Žrnovnica-Strožanac, ili cestom D 8 Strožanac-Dug Rat-Omiš.
IZVOR: HAK