Subota, 17.09.2005.

DAN OPćINE HRVACE

Trodnevnicom i svetom misom započelo je obilježavanje blagdana Gospe žalosne koja se posebno štuje u općini Hrvace. Trodnevnica započinje u 17, 30 minuta molitvom krunice.
Osobito je zanimljivo danas poslijepodne nakon svete mise kada će se za sve goste Hrvaca upriličiti bogat i zanimljiv kulturni program.

Središnja vjerska svečanost u Hrvacama bit će sutra od 10 sati kada se formira procesija nakon toga i sveta misa koju će predvoditi i propovjedati splitsko-makarski nadbiskup monsinjor dr. Marin Barišić.

U okviru vjerskog slavlja blagoslovit će se i novi srebrni okvir Gospe žalosne koji je napravljen od donacija mještana Hrvaca, kao i nove postaje križnog puta kojeg je izradio akademski slikar Ivan Grgat.

Tijekom jutra a u u okviru obilježavanja Dana općine Hrvace predstavnici Općine na čelu s načelnikom Dinkom Bošnjakom položili su vijence i zapalili svijeće na središnji spomenik u Hrvacamau spomen na poginule branitelje u Domovinskom ratu.

Lovačka udruga Hrvace za 14 sati kod igrališta najavljuje gađanje glinenih golubova, a kulminacija svečanog obilježavanja općine bit će obogaćena vatrometom od 22 sata.

U nedjelju događanja proslave općine u Hrvacama počinju od 8,30 minuta svečanom sjednicom općinskog vijeća na kojoj će se dodijeliti osobne i kolektivne nagrade zaslužnim pojedincima i kolektivima ističe načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak.

U SINJU 3086 NEZAPOSLENIH

U Sinjskom zavodu za zapošljavanje u kolovozu mjesecu ukupno je evidentirano 3086 nezaposlenih osoba od čega su 1964 žene. Prema evidenciji zavoda novozaposlenih osoba u kolovozu mjesecu je 89 ,dok su 104 osobe brisane iz evidencije zavoda zbog raznih razloga .Broj novoprijavljenih osoba zavodu je 143.

AKCIJE DARIVANJA KRVI U SINJU I TRILJU

Prilkom jučerašnje akcije darivanja krvi, crveni križ Sinj je za potrebe kliničke bolnice u Splitu prikupio je 39 doza te dragocijene tekućine. Ante Omrčen voditej Crvenog križa izuzetno je zadovoljan današnjim odazivom od 50 osoba ,te najavljuje i drugu akciju 23. rujna u Trilju.

SUFINANCIRANJE NABAVE SADNICA VINOVE LOZE I VOćA

Već drugu godinu grad Sinj u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom provodi akciju sufinanciranja nabave sadnica voća i vinove loze pri čemu Grad i županija sufinanciraju dvije ,a poljoprivrednik jednu trećinu cijene sadnice.

I Grad Trilj će poticati i sufinancirati poljoprivredne proizvođače za nabavu višegodišnjih sadnica koje su primjerene našem podneblju. Sve zainteresirani mogu se javiti do 29. rujna Poglavarstvu grada Trilja da ispune anketni listić kako bi imali pravo na sufinaciranje.

MOTO-PARTY U TRILJU

U sklopu Mihovilskih dana sinoć je započeo i prvi memorijalni susret motociklista u spomen na predsjednika triljskog motokluba Noćni Jahači -Gorana šušnjaru Gotu koji je izgubio život u prometnoj nesreći početkom kolovoza

Motosusret se održava na predjelu Gaz u Jabuci. Tijekom dvodnevnog druženja očekuje se nekoliko tisuća posjetitelja ,ljubitelja motocikla, a upriličen je i bogati glazbeni program. Cijeli prihod sakupljen na moto susretu ide u humanitarne svrhe.

NATJECANJE PASA PTIčARA

Kinološko društvo Sinj danas je domaćin županijskog prvenstva u radu pasa ptičara tipa C i lovno kinološkog kupa Sv. Hubert. Natjecanje se odvija na hipodromu. Na utakmicama tipa C sudjeluju psi koji imaju položen ispit prirođenih osobina, a na Lovno kinološkom kupu natječu i psi stariji od 9 mjeseci s rodovnicom i ocjenom eksterijera.

POčINJU PRIPREME MAžORETKINJA

Sinjske mažoretkinje ovih dana popunjavaju svoje redove. Kako ističe voditeljica Davorka Dukić poziv vrijedi za djevojke od 5-15 godina, formira se nova grupa djevojaka te se izardjuju nove koreografije.

Mažoretkinje, popularne Alkarke priremaju se za prvenstvo u tvirlingu u siječnju mjesecu 2006. Uz uobičajne nastupe prilikom kulturnih i športskih priredbi djevojke tjedno vježbaju po dva sat, pripremaju nove koreografije želeći, ističe gospođa Dukić, nastaviti dobru tradiciju pozitivnih rezultata.

SPORT

U okviru Dana svetoga Mihovila danas se igra četvrt završnica nogometnog turnira na sportskom rekreacijskom Centru "Zdenko Pavela Cato"-od 15 sati sastaju se nogometne ekipe Ugljana i Otoka, od 16,30 Trilj Almont i Vedrine, dok NK čaporice i Odrljini Košute igraju od 18 sati.

VRIJEME

Za poslijepodne meteorolozi najavljuju kišovito vrijeme uz pljuskove i grmljavinu. Puhat će umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura do 25 stupnjeva Celzijevih.