Nedjelja, 17.08.2008.

Fićo: Mama, hvala ti!NEDELIšćE - Filip Ude gimnastičar iz Nedelišća, pokraj čakovca doživio je danas nevjerojatni planetarni uspjeh. Svaku sekundu njegovog nastupa na konju proživljavalo je s njim cijelo Nedelišće a u kafiću Aton, u sklopu novotvorenog gimnastičkog centra jedinog takve vrste u Hrvatskoj, bili su prijatelji i obitelj. Majka Miljenka čula se s Filipom nekoliko minuta nakon dodjele medalja.

Ude: Da sam pao, ubio bih se

- Mama, hvala ti! Mama, hvala ti! Stalno mi je ponavljao - rekla je kroz suze Filipova majka Miljenka. - Rekao je da je znao čim je doskočio da je osvojio medalju. Već je i dva puta bio na doping kontroli i naravno sve je u redu. Sada samo jedva čekam da se vrati doma i da ga zagrlim. Gimnastika je vrlo teški sport, Filip je trenirao od 8 do 10 sati dnevno. Punih deset godina putovao je u Bratislavu na treninge jer ovdje nije bilo uvjeta za profesnionalno bavljenje gimnastikom. Nekada je ostajao i po mjesec dana u Bratislavi. Teško mi je padala ta odvojenost. Zato svaka čast Stevi Tkelčecu koji je najzaslužniji za novu dvoranu u Nedelišću. Kada je ona otvorena pao mi je veliki kamen sa srca jer će biti doma i neće više morati putovati u Bratislavu. Uvijek sam se brinula dok su bili na putu. A, putovali su automobilom i tek posljednjih nekoliko godina kombijem. Međiuim, i taj kombi su im ukrali prošle godine iz dvorišta kuće u kojoj su stanovali u Bratislavi. Tamo su spavali u podrumskoj prostoriji zato je ova dvorana u Nedelišću super europska. - prisjeća se i teških dana majka Miljenka.

Kaže da se Filipov trener Igor Krijažimski htio vratiti kada je vidio u kakvoj šupi ovdje treniraju.

- Međutim, ljubav prema gimnastici i nadarenim mladim gimnastičarima iz Nedelišća bili su jači i on je na nagovor ostao. Filip je tada imao 11 godina i njegov dotadašnji trener Mario Vukoja vidio je da mu je potreban novi trener. U Marija sam imala beskrajno povjerenje, povjerila sam mu Filipa a on je bio veliki optimist. Rekao mi je da je Filip prenapredan i da ga je prerastao u svom znanju i da mu moramo naći novog i boljeg trenera. Filip je sa sedam godina izgubio oca u nesreći i Mario mu je bio i brat i otac. Osim toga Filip je kao dijete imao teško bolesne bubrege. Imao je bubrežne napaje i po pet, šest puta godišnje bio je u bolnici na liječenju. Sada je sve to iza njega studira Kineziologiju u Zagrebu. Javili su mi se njegovi prijatelji već slave na fakultetu Filipov uspjeh. Rekao mi je da se vraća 21. kolovoza kasno navečer na zagrebački aerodrom. Dogovaramo se tko će ići po njega.- dodala je majka Miljenka.

Cijela obitelj bila je uzbuđena. Starija sestra Nives od uzbuđenja nije mogla ništa reći osim da je jako uzbuđena i da je presretna zbog Filipa, a djeca Edna i Tibor također su slavili ujakov uspjeh. Mlađa sestra Iva ponosno je nosila majcu s bratovom slikom kao i njezin sin Luka najmlađi član obitelji. Prilikom Filipovog ispraćaja na Olimpijske igre već su tiskali majce s njegovom slikom i osnovali Fan club Filip Ude, Croatia s geslom We are always with you. Danas su vlasnici tih majca ponosno šetali Nedelišćem dok im je na leđima pisalo "I ja ću jednom biti olimpijac".

Pjesma i uzvici, trubljenje iz automobila i beskonačno telefoniranje s prijateljima, poznanicima i sportašima bili su uobičajeni prizori u Nedelišću danas poslijepodne. Svi su željeli čestitati i saznati pojedinosti o osvajanju prve međimurske olimpijske medalje, prve gimanstičarske medalje za Hrvatsku i to srebrne medalje skromnog i vrijednog Fiće.
IZVOR: www.jutarnji.hr

Trgovine ostaju otvorene do ponoći!
Tek što je inspekcija počela zatvarati trgovine koje ne poštuju odrebu o radnom vremenu, Vlada je odlučila izmijeniti dio Zakona o trgovini i omogućiti im da radnim danom rade dulje.


Nakon obavljenih konzultacija u Vladi RH, premijer Sanader dao je nalog mjerodavnim službama Vlade RH da u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva pripreme Uredbu, kojom bi Vlada RH izmijenila onaj dio Zakona o trgovini koji se odnosi na radno vrijeme trgovina radnim danom.

Prijedlogom nove Uredbe radno vrijeme trgovina radnim bi danom moglo trajati do 24 sata, umjesto do sada Zakonom propisanih 21 sat, priopćio je glasnogovornik Vlade RH, Zlatko Mehun.

Konačno rješenje radnog vremena trgovina tijekom cijele godine utvrdit će se izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, koje će se naknadno donijeti.

Vlada RH istodobno od svih poslodavaca u trgovini zahtijeva da redovito i primjereno plaćaju svoje namještenike, u skladu s Kolektivnim ugovorom i drugim zakonskim propisima koji reguliraju plaće zaposlenika, ističe se u priopćenju glasnogovornika Vlade RH.
IZVOR: Hina|Net.hr