Petak, 17.07.2009.

OBAVIJEST

Nezavisni vijećnik Miro Bulj za sutra, 18. srpnja, najavio je potpisivanje peticije za očuvanje sinjskog rodilišta i stacionara. Peticija će se potpisivati od 9,00 sati na Trgu kralja Tomislava, a prikupljeni potpisi dostavit će se svim nadležnim institucijama.

SPORT

Prvu prijateljsku pripremnu utakmicu Junak pod vodstvom novog trenera Mila Nižetića igrat će danas, 17 srpnja, u 18 sati protiv Dugopolja. Susret se igra na stadionu NK Hrvace.

Sutra, 18. srpnja, će se s početkom u 19 sati u Gradskoj vijećnici u Sinju održati izvanredna izborna skupština žRK-Cetina Sinj.

ZBOG BRUCENOLOZE EUTANIZIRANO 404 GRLA IZ STADA VLASNIKA STIPE RUNJE IZ OBROVCA SINJSKOG

Zbog pojave bolesti bruceloze veterinari i veterinarski inspektori jutros od 5 do 12 sati su eutanazirali 404 grla iz stada vlasnika Stipe Runje iz Obrovca Sinjskog. Radi se većinom o ovcama, janjadima i nešto koza. Zbog sumnje na bolest uslijed čestih uginuća i pobačaja u stadu, 7. srpnja su uzeti uzorci krvi i poslani na analizu u Veterinarski institut u Zagrebu. Uzorci su bili pozitivni na analizi što je potvrđeno 10 srpnja. Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić potvrdio je da se radi o brucelozi te da je izvršena eutanazija po svim propisima. Mogući razlog širenja ove bolesti je vjerojatno miješanje stada ovčara sa hrvatske i bosanske strane u planini Kamešnici. Naime ovčari često zajedno vode stada na ispašu te razmjenjuju ovnove za parenje i slično. U ministarstvu napominju, a i veterinari upozoravaju da ta praksa nije dobra, pogotovo kad se zna da u susjednoj državi bruceloza traje u nekim dijelovima već treću godinu.

OTVOREN STEčAJ NAD TVRTKOM "DALMATINKA NOVA"Sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Basić donio je odluku o otvaranju stečaja nad tvrtkom Dalmatinke Nova. Kako doznajemo od odvjetnika radnika Zorana Vujanovića, odluka je bila očekivana, jer kako stoji u obrazloženju suca Basića, tvrtka radnicima duguje 10 zaostalih plaća odnosno 9 milijuna kuna, ostalim vjerovnicima više od 22 milijuna, a račun je u neprekidnoj blokadi 257 dana. Sudac Ivan Basić istaknuo je kako je Uprava tvrtke trebala zatražiti stečaj nakon 60 dana neprekidne blokade, a ne radnici. Stečajni upravitelj dipl.oecc Vedran šeparović i stečajni sudac Ivan Basić u Dalmatinku će doći u utorak. Iva Radonja predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmatinke Nova kaže kako će radnici-vjerovnici već od ponedjeljka ujutro dežurati na ulazu u tvornicu kako bi zaštitili svoju imovinu.

OTVORENA IZLOžBA JOSIPA šKERLJAU okviru kulturno zabavnog programa "Dani Alke i Velike Gospe" jučer, 16. srpnja, u galeriji Galiotović otvorena je izložba Dubrovačkog akademskog slikara Josipa škerlja. Izložbu je otvorio dogradonačelnik Grada Sinja Zoran Vujanović.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2009."Sinjsko pučko kazalište danas, 17. srpnja, će u kinu izvesti predstavu "Državni lopov", a nakon toga održat će se i svečanost otvaranja manifestacije "Dani Alke i Velike Gospe" . Na Trgu dr. Franje Tuđmana organizirana je pučka fešta pod nazivom "Sinjska noć".

Ljubitelji urbanog zvuka danas i sutra moći će pratiti "Festival urbanog zvuka-SARS", koji će se održavati na košarkaškom igralištu.

U polufinalu memorijalnog nogometnog turnira na igralištu Meljača u Brnazama veterani Dicma pobijedili su čaporice 3-1, dok je OSK nadvisio Brnaze rezultatom 3-2. Završnica turnira igra se danas, 17. srpnja, u 17,30 sati.

U okviru 28. Brnaškog derneka danas, 17. srpnja, počinje turnir u balotama, nogometni turnir za djecu, dječja alka, utrka u vrećama, a cjelovečernji nastup imati će i sinjske mažoretkinje.

Otvoren je natječaj za najbolji balkon i okućnicu Sinja. Kao i prošle godine organizatori su Turistička zajednica grada Sinja i Hit radio. Prijave se zaprimaju na broj 660-550.

OBAVIJEST

Djelatnici sinjske Nadcestarije danas, 17. srpnja, počinju s četvero dnevnim radovima na presvlačenju asfaltnim slojem prometnica u naseljima Velići, Tijarica, čitluk, Jasensko, Glavice, Radošić i Voštane. Iz Nadcestarije Sinj upozoravaju vozače na oprezniju vožnju na navedenim prometnicama.