Utorak, 17.07.2007.

I Mesić na Alki

DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI Predsjednik i premijer zajedno 5. kolovoza iz Knina u Sinj

Autor Jerko Blajić, Deana Knežević, Jasmina Popović

Predsjednik Mesić i premijer Sanader 5. kolovoza prvi će put biti gosti Viteškog alkarskog društva na Sinjskoj alki. Zajedno s predsjednikom Sabora Vladimirom šeksom ispunit će želju dijela građana Sinja da se državni vrh ponovno vrati i bodri najbolje alkare. Jučer je, naime, odlučeno i potvrđeno da će sva tri predsjednika na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i obilježavanju 12. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja biti na proslavi u Kninu i odmah potom produljiti prema Sinju jer ove godine Sinjska alka pada na isti datum.

Riješeni problemi
Bude li sve kako je planirano, ove bi godine možda napokon mogla prestati višegodišnja napetost između VAD-a i predsjednika Mesića, koju je novo vodstvo već lani uspjelo smiriti, a izaslanstvo koje je 19. lipnja bilo kod njega potvrdilo je da su sve prepreke uklonjene i da su Mesićevi uvjeti ispunjeni. A oni su, podsjećamo, bili da se u VAD trebaju vratiti tri izbačena alkara, Ognjen Preost, Ivica Perić i Stipe Breko, te da se Alka depolitizira i vrati svojim tradicionalnim i kulturnim korijenima.

Promjene u VAD-u počele su prije godinu i pol, a krajnji je cilj bio povratak držvnog vrha na Alku. HDZ je bivšeg predsjednika VAD-a Matu Jukića smijenio, časni sud VAD-a je vratio tri alkara, a novi UO je svjestan da se institucija predsjednika države mora uvažavati. Jučer je izaslanstvo VAD-a predvođeno Stipom Jukićem potvrdilo i premijeru Sanaderu da su spremni za takvu Alku, a on je nakon susreta s alkarima rekao da je "Alka izniman doprinos turističkoj i kulturnoj promidžbi Hrvatske".

šef Vlade je alkarima iznio i jasan stav da Alka mora ostati izvan politike, a predstavnici VAD-a premijeru Sanaderu zahvalili su na potpori Vlade za gradnju Alkarskih dvora i alkarsku ergelu, čime je potpomognuto čuvanje tradicije koja traje od 1715. godine. Odluka državnog vrha da se pojavi na Alki Sinju će sigurno donijeti uzbuđenje.

Tri predsjednika
čim tri predsjednika nakon svečane mise u Kninu povodom Dana domovinske zahvalnosti napuste svečanost kojom se obilježava Oluja, započet će napeto iščekivanje visokih gostiju. Jer nakon nekoliko godina u Sinju se očekuju i brojni diplomati, a to znači da će cijela priredba morati imati visoku razinu i osiguranja, ali i odgovornosti da sve protekne u najboljem redu.
Nitko nije tražio posebna jamstva od VAD-a i građana. O redu i miru brinut će se policija, a građani Sinja imat će prigodu pokazati kakvi su domaćini moglo se čuti iz političkih krugova.
IZVOR: VEčERNJI LIST

OBAVIJEST

Nogometni klub Glavice obavijestio je sve članove Skupštine kluba kako će se izvanredna izborna skupština održati u Gradskoj vijećnici grada Sinja u nedjelju 22. srpnja s početkom u 10 sati.

"DALMATI-RIMLJANI" GRADSKI STADIO SINJ, 21.SRPNJA, 18 SATINOGOMET SE PRIJE 2000
GODINA IGRAO U - SINJU!
Fifa zaključuje kako je spomenik u Sinju dokaz da su Rimljani u Sinjskoj krajini redovno koristili loptu u svojim igrama, te sugeriraju kako je to otkriće jako važno za cijeli nogometni svijet
Piše Saša Jadrijević Tomas
Snimio Ante čizmić
Misterij 2000 godina staroga nadgrobnog spomenika sedmogodišnjem Gaju Laberiju, koji je stoljeće i pol ugrađen u obiteljsku kuću Romana Perkovića u Sinju, mogao bi promijeniti uvriježeno mišljenje kako su današnji nogomet, pa tako i oblik i izgled lopte, osmislili Englezi, Kinezi, Japanci ili Grci...
Spomenik o kojemu su nekoliko puta mediji pisali, ali Sinjani kao i Hrvatski nogometni savez na to zaboravili, nalazi se u Vrličkoj ulici, u starom dijelu Sinja. Apsurdno je i da su o spomeniku opsežnije pisali strani, nego domaći mediji. "Slobodna" je proteklih tjedana detaljno istražila što to krije spomenik preminulom dječaku, koji u desnoj ruci drži okrugli predmet. Došli smo do dokumentacije Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, u kojem se taj predmet opisuje kao lopta. U dokumentu koji je izdan na zahtjev Nogometnog kluba Trilj, koji je zatražio dopuštenje da sinjski spomenik koriste na zaglavlju dokumenata kluba, navodi se da se radi o liku mladića - nogometaša, što bi značilo da je i samo ministarstvo bez ograđivanja konačno priznalo da se zaista radi o nogometašu. U istom dokumentu stoji i da je spomenik nađen na arheološkom nalazištu Gardun pokraj Trilja.

Akademska potvrda
"U svakom slučaju to je definitivno lopta s mrežasto povezanim heksagonima i zaista je nalik današnjoj nogometnoj lopti. Struka drži da ti heksagoni nisu naknadno urezani. Spomenik datira iz prvog stoljeća n.e. Napominjem da sam se ja više bavio spomenikom nego loptom, no svakako je to jedan izniman primjer nadgrobne stele. Ne znamo po kojim su pravilima mladići tada nabijali loptu, ali taj spomenik zaista priča jednu neobičnu priču: "Vjerojatno je otac sedmogodišnjeg djeteta, koje se voljelo loptati kožnom ili krpenom loptom ispunjenom vunom ili nekim sličnim materijalom, dao tu loptu sinu ugraditi u nadgrobni spomenik kako bi se loptao i na drugom svijetu", kaže nam poznati akademik Nenad Cambj, prepuštajući drugima spekulacije o tome tko je prvi izmislio nogomet. Dodao je da su slični spomenici nađeni i u južnoj Italiji, napomenuvši kako treba biti dosta oprezan u iznošenju zaključaka.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA
...

"NACIONALNA IZLOžBA PASA SVIH PASMINA SINJ 2007."

HRVATSKI KINOLOšKI SAVEZ
I
KINOLOšKO DRUšTVO SINJ


NACIONALNA IZLOžBA PASA
SVIH PASMINA04.08.2007.

HIPODROM SINJ


PRIJAVE DO:
20.07.2007.

informacije na e-mail:mladar@gmail.com


...