Nedjelja, 17.05.2009.

Prvi put biramo izravno!


FOTO: arhiva

Hrvatski građani u nedjelju četvrti put izlaze na izbore kojima biraju lokalne vlasti. No prvi puta vaš glas ide izravno osobi za koju glasate, novom - gradonačelniku, županu ili načelniku!


Od sedam sati u nedjelju ujutro otvaraju se birališta za nešto više od 4,08 hrvatskih građana koji će četvrti put birati lokalne vlasti. No sada će prvi put birati izravno!

Točnije na oko 6500 birališta diljem Hrvatske birači će se neposredno moći izjasniti o općinskim načelnicima, gradonačelnicima i županima, te o njihovim zamjenicima.

članove općinskih i gradskih vijeća, te županijskih skupština i skupštine Grada Zagreba kao i do sada birat će sa stranačkih i nezavisnih kandidacijskih lista. Za bolje snalaženje građana kandidati i liste bit će podijeljeni na četiri glasačka listića, u četiri različite boje.

Izbore će nadgledati 700 promatrača GONG-a, koji su u subotu pozvali građane da im prijave sve zamijećene nepravilnosti.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prvi neslužbeni rezultati izbora očekuju se oko 21 sat. Konačni rezultati u nekim bi se gradovima i mjestima mogli čekati i nešto duže, jer će neki od budućih pobjednika do svog "trona" doći tek u drugom izbornom krugu.
IZVOR: www.net.hr