Subota, 17.05.2008.

"DAN OTVORENIH VRATA"

Franjevačka klasična gimnazija u Sinju, koja budućim srednjoškolcima nudi upis u dva programa klasične i jezične gimnazije danas je za učenike osmih razredaosnovnih škola priredila Dan otvorenih vrata. Cilj projekta je da ovogodišnji osmaši u razgovoru s učenicima, profesorima i drugim djelatnicima gimnazije dobiju sve potrebne informacije o mogućnostima školovanja u franjevačkoj gimnaziji.

OBAVIJEST

Udruga Srma iz Sinja organizira prikupljanje odjeće i obuće za štićenike Zavoda za rehabilitaciju Fra Ante Sekelez u Vrlici. Prikuplja se: ljetna odjeća (majice, hlače, donje rublje, čarape, trenirke), zatim posteljina, ručnici i ljetna obuća niskih potplata. Sabirno mjesto je u Sinju, u zgradi Gradskog kina, istočni ulaz, prostorije Sinjskog pučkog kazališta. Odjeća se prikuplja tri tjedna. Akcija počinje u ponedjeljak 19.svibnja i traje do 6.lipnja. Prikupljanje je ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom od 10-12 sati, a utorkom i četvrtkom poslijepodne od 18-20 sati.

"TRGOVI TRILJSKE BAšTINE"

Povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, u muzeju Triljskoga kraja otvorena je etnografska izložba pod nazivom "Tragovi triljske baštine". Ovom izložbom javnost se po prvi put može upoznati s etnografskom građom triljskog kraja koju čuvaju Institut za etnologiju i folkloristiku, Etnografski muzej i Filozofski fakultet - odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju u Zagrebu, Konzervatorski zavod i Etnografski muzej u Splitu i Muzej Cetinske krajine u Sinju. U sklopu izložbe, multimedijalnom prezentacijom (foto, pisani, video i audio materijali) se prikazuje bogatstvo etnografske građe ovog kraja kojeg administrativno predstavlja grad Trilj i 26 okolnih naselja. Osim građe koju su navedene ustanove poklonile ili ustupile za ovu izložbu, veliki broj predmeta Muzeju su poklonili i građani Trilja i okolice.

Konačni cilj projekta je zapošljavanje etnologa u Muzeju triljskog kraja kako bi se nastavila dosadašnja vrlo rijetka i sporadična istraživanja, te počela nova istraživanja i rad na obradi, čuvanju i promicanju tradicijske baštine triljskog kraja. Projekt "Tragovi triljske baštine" je do sada najveći SMS-ov projekt na području očuvanja hrvatske kulturne i prirodne baštine. Izložba će biti otvorena mjesec dana, a može će se razgledati od ponedjeljka do petka od 10 do 12, te od 17 do 19 sati

OBAVIJEST

Uređaji za mjerenje kretanja brzine vozila na području policijske postaje Sinj danas su postavljeni na D-220 od Tijarice do Kamenskog i D1 od Sinja do Dicma, a poslijepodne na D60 (Brnaze-Trilj). U nedjelju poslijepodne bit će postavljeni na D-60 (Brnaze-Trilj); a u noći s nedjelje na ponedjeljak na D60 (Brnaze-Ugljane).

PREDSTAVLJANJE KATALOGA ARHEOLOšKE ZBIRKE FRANJEVAčKOG SAMOSTANA

U dvorani Franjevačkog samostana u Sinju, u utorak, 20. svibnja s početkom u 19,00 sati, održat će se predstavljanje Kataloga Arheološke zbirke Franjevačkog samostana u Sinju. Katalog će predstaviti akademik Nenad Cambi, pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu Joško Belamarić, urednica Kataloga Miroslava Topić i kustos Zbirki Franjevačkog samostana u Sinju - voditelj projekta fra Mirko Marić. U prigodnom programu nastupit će klapa Sinj. Organizatori su Franjevački samostan čudotvorne Gospe Sinjske i Ogranak Matice hrvatske Sinj.

KINO DANAS

U sinjskom kinu večeras u 18,15 sati prikazuje se avanturistička komedija "Asteriks na olimpijskim igrama".
U 20 i 30 na repertoaru je romantična avanturistička komedija "Nije zlato sve što sja". Film je suvremena verzija Indijane Jonesa, koji govori o šarmantnom, modernom lovcu na blago, čija se posljednja fantazija pretvara u pravu pustolovinu.

SPORT

Poslijepodne od 15 sati na sinjskom hipodromu održava se velika međunarodna galopska priredba 3. Memorijal"Franje Tuđmana" u organizaciji GK Mustang i Hrvatskog galopskog saveza. Na rasporedu je pet trka na kojima će nastupiti 42 grla iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Austrije i Hrvatske. Pokrovitelji ove manifestacije su Ministarstvo znanosti,obrazovanja i športa, županija Splitsko-dalmatinska i grad Sinj.

Do kraja nogometnog prvenstva 3.HNL jug ostala su samo tri kola. Mrtva trka za naslov prvaka vodi se između Junaka i Hrvaca. Sinjani danas u 17 sati igraju u Kaštel Gomilici protiv Gošk-a, a u isto vrijeme Hrvace na svom travnjaku dočekuju ekipu Jadrana iz Kaštel Sućurca.

Sutra s početkom u 15 sati u natjecanju 4.HNL Jug igraju OSK i Postira, a u 17 sati sastaju se Split i Glavice.

županijski ligaš Tekstilac sutra u 17 sati na Gradskom stadionu dočekuje ekipu Galeba iz Splita.

Danas s početkom u 18 sati na igralištu Tekstilca igra se prvoligaška ragbi utakmica između ragbi kluba Sinj i ragbi klub Vilani iz Rijeke.

Danas je na rasporedu još jedna motocros utrka za prvenstvo Hrvatske. U samoboru se vozi noćni super cross na kojem će nastupiti članovi moto cross kluba Cetina iz Graba,Ivan i Petar Kundid.