Subota, 17.03.2007.

«Nacionalni Sajam Pršuta Sinj 2007. »



Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske , Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva , Sajam će se održati 21. i 22.. travnja, u gradu Sinju ,u prostoru hotela Alkar , pod nazivom drugi«Nacionalni Sajam Pršuta Sinj 2007», Proizvođači će imati mogućnost izlaganja svojih proizvoda na adekvatnim štandovima gdje ih posjetitelji mogu razgledati, kušati i kupiti, te predstavljanja sebe i svojih proizvoda putem video zida , kataloga i CD prezentacije Sajma koji će biti prezentirani putem WEB-a, kao i sudjelovanja u medijima koji će pratiti manifestaciju.

Sajam će pored promotivne i ocjenjivačke komponente imati i edukativni karakter, pa će se na stručnim referatima proizvođači i posjetitelji moći informirati putem stručnih predavanja s temama vezanim za problematiku proizvodnje i plasmana proizvoda kao što je Dalmatinski pršut, zaštiti autohtonih proizvoda i oznakama kvalitete, uvođenju HACCP standarda, modelima udruživanja, tržištu, trendovima, mogućnostima kooperacije sa uzgajivačima svinja, tehnologiji proizvodnje i obrade pršuta, te programima poticaja i financiranja od strane vladinih i drugih institucija itd.
U sklopu Sajma također planiramo organizirane sastanke udruga proizvođača pršuta , uzgajivača svinja, stočne hrane kao i predstavnika trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostiteljskih udruga.

U sklopu Sajma biti će održano ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti Pršuta pojedinih proizvođača za čiju potrebu se planira formirati komisija sastavljena od renomiranih stručnjaka iz područja tehnologije mesa i gastronomije na čijem je čelu prof.dr.sc. Romano Božac, kao voditelj projekta zaštite Dalmatinskog pršuta. Ocjenjivanje će biti provedeno u dvije kategorije :kategorija velikih proizvođača i kategorija malih proizvođača.
U sklopu ocjenjivačkog djela manifestacije bit će provedeno i ocjenjivanje kvalitete Pršuta od strane predstavnika proizvođača Pršuta koji sudjeluju u programu ocjenjivanja Pršuta.

Ciljevi organizatora sajma su višestruki, a prvenstveno su usmjereni na unaprjeđenje pršutarske proizvodnje kroz aktivnije angažiranje postojećih i animiranje potencijalnih proizvođača pršuta, što će u konačnici rezultirati izgradnjom novih pogona (trenutno se gradi na području Hrvaca kod Sinja moderna pršutana kapaciteta 100000 kom )kreiranjem novih radnih mjesta pogotovo u ruralnim područjima. Suočavajući se sa problemom nezaposlenosti i migracija iz ruralnih područja, jedna od strategija ruralnog razvitka je svakako očuvanje nasljeđa i poticanje tradicionalnih aktivnosti lokalnog stanovništva.
Vizija sajma je da '' Nacionalni sajam pršuta '' bude mjesto razmjene informacija, edukacije, uspostavljanja kontakata ali isto tako i mjesto pokretanja novih ideja i inicijativa koje će hrvatsku prehrambenu proizvodnju i gastronomsku ponudu, učiniti konkurentnijom na svjetskom tržištu.
Prema uzoru na npr. talijanske regionalne i nacionalne sajmove pršuta, sve govori kako će Nacionalni sajam u Sinju prerasti u tradiciju, upravo kako je i sam pršut postao nezaobilazna delikatesa naših stolova.

Na Sajmu očekujemo sudjelovanje vodećih proizvođača «Pršuta» s područja RH, regionalne mesne industrije, predstavnike udruga proizvođača ,individualne proizvođače, vodeće proizvođače « Istarskog pršuta», kao i goste iz Italije i španjolske, predstavnike Udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom tkz. «domaćeg pršuta». Ukupno oko 70 izlagača.
Kao ciljanu skupinu posjetitelja očekujemo predstavnike vodećih trgovačkih kuća, hotelijera i ugostitelja te vezanih udruga i institucija( oko 250 do 300 posjetitelja s pozivnicama), kao i potencijalnih interesenata s područja Dalmacije za sudjelovanje u ovakvoj proizvodnji koji će biti obaviješteni putem tiskovnih i elektronskih medija (broj nije moguće definirati).
Budući je sajam otvoren za posjetitelje, a poučeni prošlogodišnjim iskustvom, očekujemo nekoliko tisuća posjetitelja.