Utorak, 17.02.2009.

OBAVIJEST

Na račun Grada Sinja iz Državnog proračuna, preko županije, uplaćeno je 408 tisuća kuna za ublažavanje posljedica elementarne nepogode, tuče, iz ljeta 2007. godine. štetu je prijavilo 646 poljoprivrednih proizvođača, a povjerenstvo je procijenilo kako je šteta na poljoprivrednim kulturama veća od 8 milijuna kuna. Oštećeni poljoprivrednici dobit će naknadu od oko pet posto procijenjene štete. Pojedinačne isplate kretat će se od 17 do 12.000 kuna. U sinjskoj Gradskoj upravi dobivenih 408.000,00 kuna oštećenim poljoprivrednicima podijelit će u gotovini. Možda to budu posljednje takve isplate.
- Odlučili smo pokrenuti liniju sufinanciranja osiguranja poljoprivredne proizvodnje na otvorenom tako da se eventualno oštećenim proizvođačima šteta nadoknađuje u realnim vrijednostima. U uplati premije poljoprivrednici bi sudjelovali sa svega 25 posto, a s jednakim iznosom sudjelovali bi Ministarstvo poljoprivrede, Splitsko-dalmatinska županija i osiguravajuće društvo-kaže dr. Ivan Nasić, sinjski gradonačelnik.
Na zaključenje police osiguranja od elementarnih nepogoda, prvenstveno tuče, vjerojatno i suše i mraza, Sinj će forsirati prvenstveno obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave ozbiljnijom proizvodnjom, na primjer povrća, te kojima je ta proizvodnja glavni izvor prihoda.
Podjela će o velikom broju ljudi se radi kroz 15-tak dana, kad se steknu uvjeti da se može vršiti isplata.

BRANITELJSKE ZADRUGE IZ CETINSKOG KRAJA DOBILE 406.000,00 KUNA ZA REALIZACIJU SVOJIH PROJEKATA

Braniteljske zadruge s područja Cetinskog kraja: Patriot, Sinjska krajina i Vučipolje, od Ministarstva regionalnog razvoja dobile su nepovratna novčana sredstva u iznosu od po 460.000,00 kuna. Sredstva su darovnica Ministarstva za područja posebne državne skrbi, a zadruge će ih utrošiti u realizaciju svojih projekata među kojima su proizvodnja meda i lavande, avanturistički turizam te konzalting, kazao nam je dožupan Luka Brčić.

SINJSKI SPECIJALITETI NA SAJMU GAST U SPLITU

U organizaciji sinjske Turističke zajednice ove će se godine na tradicionalnom sajmu GAST 2009. u Splitu predstaviti hotel, restorani i konobe s područja Sinja. Uz ponudu sinjskih specijaliteta posjetitelji će moći kušati domaću rakiju i med, a sve to uz prezentaciju starih zanata i gusle, kazao nam je direktor turističkog ureda Ante Latinac.

OBAVIJEST

Počeli su upisi u vojnu evidenciju vojnih obveznika hrvatskih građana rođenih 1991. godine s prebivalištem na području Cetinskog kraja, kao i starijih koji nisu upisani. Sutra, 18. veljače, u 11 sati počinje upis prezimena F i G, a u 13 sati prezima početnih slova JiK. Svi pozvani, na koje se poziv odnosi, dužni su se odzvati bez obzira jesu li dobili ili ne pojedinačni poziv.
Pozvani su sobom dužni ponijeti osobnu iskaznicu ili domovnicu, a eventualnu spriječenost dužni su opravdati roditelji ili članovi uže obitelji. Neodazivanje na ovaj poziv, stoji u dopisu, povlači odgovornost po Odredbama Zakona o obrani.

OBAVIJEST ZA UMIROVLJENIKE

Udruga umirovljenika za svoje članove organizia odlazak u Split u obilazak Muzeja grada Splita te Galerije Emanuela Vidovića. Polazak je sutra, 18. veljače, u 14 sati sa Alkarskog trkališta.

OBAVIJEST IZ SVETIšTA GOSPE SINJSKESvetište Gospe Sinjske organizira hodočašće u portugalsku Fatimu od 1. do 4. travnja ove godine. Prijave i informacije mogu se dobiti u Franjevačkom samostanu ili na brojeve telefona 70 70 10 ili mobitel 091/924 87 96. Inače, 25 posto cijene aranžmana uplaćuje se prilikom prijave, a ostatak najkasnije do 5. ožujka 2009.

OBAVIJEST IZ šRD CETINA SINJSutra, 18. veljače, šRD Cetina Sinj organizira polaganje ispita za sporske ribiče. Ispit će se održati u ugostiteljskom objektu «TRI PUNTA» na Alkarskom trkalištu s početkom u 18 sati. Za sve pobliže informacije nazvati na mobitel 098/537-651.

SPORT

U 2. kolu županijskog nogometnog kupa sastat će se Dugopolje i Junak u Dugopolju, a u Sinju Tekstilac i Hrvace

KRONIKA 92

PP SINJ, 13.02.2009. g., oko 19,00 sati, u Glavicama, policijski službenici su od dvadesetšestogodišnjaka iz Sinja oduzeli 0,8 grama marihuane i 3 tablete lijeka "subuteks", koje mu je neposredno prije zaticanja prodao četrdesetpetogodišnjak iz Glavica. Dana 16.02.2009. g., nakon pretrage četrdesetpetogodišnjakove kuće u Glavicama, pronađeno je i oduzeto 34,9 grama marihuane, 15 sjemenki canabis sative, 2 tablete "subuteks", 3 tablete "heptanona", 2 mobitela i oko 3000 kn. Nakon provedene kriminalističke obrade, a zbog počinjenog KD iz čl.173.st.1.i2. /Zlouporaba opojnih droga/ KZ-a, četrdesetpetogodišnjak je priveden IS žS u Splitu.
IZVOR: PU SD