Alkari počeli prove s kopljem u ruci

Nakon što su pet dana privikavali konje na stazu, kandidati za ovogodišnja alkarska nadmetanja jučer su prvi put održali prove s kopljem u ruci. Prvu sridu ove godine pogodio je Ante Poljak, a drugu Frano Ivković.
Pored alkara koji su već sudjelovali u alkarskim svečanostima, ovogodišnje pripreme i prove odradilo je i osam vježbenika. Prije jučerašnjeg polaska na trkalište, vojvoda Ante Vučić, u dogovoru s alajčaušem Tonćem Bešlićem, odlučio je kako će prove nastaviti: alajčauš Tonći Bešlić, Ante Zorica, Nenad Marić, Alen Filipović Grčić, Kristijan Bikić, Tino Radanović, Frano Ivković, Mladen Vučković, Jure Domazet, Jozo Čačija, Dušan Ivandić, Ante Runje, Željan Vuletić, Ivica Filipović Grčić, Ante Poljak, Jakov Jerkan, Frano Talaja, Denis Gugić, Hrvoje Filipović Grčić, Andrija Hrgović, Mario Šušnjara, Petar Tomašević i Ivo Zorica, zamjenik alajčauša.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Iako je bilo najavljeno kako će vojvoda jučer odrediti alkare za alkarsku povorku, to ipak nije učinjeno. Naime, u dogovoru s alajčaušem vojvoda je odlučio da će pet vježbenika - Joško Masnić, Martin Šušnjara, Marko Vrca, Stipe Jukić i Alen Poljak, nastaviti prove do ponedjeljka, i to po dvojica svakog dana, a u ponedjeljak će vojvoda Ante Vučić donijeti konačnu odluku o tome koji će alkari sačinjavati alkarsku povorku. Inače, sukladno statutu VAD-a, vojvoda će nekoliko dana prije 296. Alke odrediti kopljanike, barjaktara, pratnju barjaka i svog ađutanta. Iz vodstva VAD-a potvrđeno je kako će izaslanstvo VAD-a u četvrtak, 21. srpnja posjetiti predsjednika RH dr. Ivu Josipovića i uputiti mu poziv za nazočnost i pokroviteljstvo za ovogodišnju Alku. Istog dana, čelništvo VAD-a, Grada Sinja i sinjskog samostana primit će i predsjednik Sabora Luka Bebić.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

19.07.11